Како да негујте своју кожу у зимским данима?

0
nega-lice-krastavac
Фото: Unsplash.com

Нега лица у зимским данима посебно је захтевна, нарочито уколико је реч о осетљивом или сувом типу коже. Зима је најмање погодно годишње доба за здравље и лепоту коже, будући да су ветар и хладноћа фактори који највише утичу на њен квалитет. Кожа лица је највише изложена овим временским приликама, за разлику од осталих делова тела  које штити одећа.

Сви поменути спољашњи фактори представљају огроман стрес за кожу, који се испољава кроз њену сувоћу, затегнутост, црвенило или напослетку – испуцалост. Све поменуто дешава се јер кожа губи влажност, а самим тим и еластичност, па је додатна хидратација путем интензивне неге и више него потребна.

Зима је такође, најнеповољније време за кожу, из разлога што већи део дана проведемо у затвореном  простору, те смо у контакту са топлим, сувим  и устајалим ваздухом, што такође може имати  негативан ефекат на  кожу лица. 

Ипак, остоје  ствари које можете урадити  тако да негујете своју кожу правилно  у зимским данима и избегнете њено даље оштећење. У наставку текста прочитајте како да одржите кожу лица у оптималном стању, чак и у непогодним зимским данима.

#1 Примените адекватну негу – креме и серуми су неизоставни део рутине у зимским данима

Нега лица подразумева се током целе године, али у зимском периоду, кожа захтева интензивнији третман, који ће дубински нахранити и хидрирати кожу. Стандардна нега коже лица подразумева обавезно чишћење и тонирање, након чега се по правилу препоручује коришћење креме, и по потреби додатна нега у виду серума.

Серуми су концентрованији третмани који садрже активне састојке и наносе се често као ноћна нега, будући да су по свом саставу маснији, и треба им времена да делују.

Креме су једна од основних корака свакодневне додатне неге, међутим у зимском периоду дајте предност оним са маснијом текстуром, као и активним састојцима који продиру у кожу. 

У овом периоду, креме за осетљиву и суву кожу биће најбољи пријатељ ваше коже, будући да су по правилу оне богатије формулације, па дубински негују и интензивно хидрирају и обнављају кожу. Овакав третман биће идеалан и за негу зрелије коже лица, која је годинама склонија додатном исушивању.

#2 Радите на системској промени – здрава исхрана је кључ добре коже

здрава-исхрана
Фото: Unsplash.com

Решење сваког проблема, па и исушене, осетљиве коже у зимском периоду почиње од рада на узроку неугодности. Избегавање директног ветра и хладноће је логичан и препоручен корак, међутим нереално је очекивати да никада не дођете у контакт са овим атмосферским приликама. 

Оно на чему можете радити, с друге стране, јесте ваш имунитет, који ће вам обезбедити здраву базу и основу за периоде године када ће се ваша кожа сусрести са посебним изазовима. Не смемо заборавити да је кожа заправо највећи орган на телу, и природна физичка баријера која нас штити од напада непожељних страних тела.

Као таква, она представља једну од основних карика у имуном систему, те ће јак и здрав организам бити од великог значаја, онда када је потребно да се очува оптимално стање коже. Адекватан дневни унос течности и воде биће од пресудног значаја за хидрираност коже. 

Трудите се да пијете доста воде и осталих течности, а смутији и шејкови могу бити одличан начин да кроз течност унесете укусан оброк пун витамина. Погодни су и јер се у њих могу умешати високо нутритивне намирнице какав је конопљин протеин, прах који може значајно помоћи вашем имунитету који је гарант доброг здравља, а самим тим и коже.

#3 Користите маске за лице – можете их направити у кућној радиности

Маске за лице су такође део додатне неге, а данас се на тржишту појављују у многобројним облицима, од такозваних sheet маски, преко маски од глине, па све до црних маски за детоксикацију – избор је бескрајан. Ипак, маске за лице можете направити и у кућној радиности, од ствари које већ вероватно имате у свом фрижидеру!

Природне маске за лице, представљају једнократан, интензиван третман који ће нахранити вашу кожу и вратити јој сјај. У изради маски за хидратацију коже, најчешће се користе намирнице попут банане, беланца, меда, авокада, природних уља, али чак и јогурта! 

Све ове поменуте намирнице познате су по високом садржају хранљивих материја, витамина и минерала, идеалних за јачање имунитета, али могу имати одличан ефекат чак и уколико се користе у комбинацији екстерно, директно нанети на кожу. 

Једна шака овсених пахуљица, у комбинацији са кашичицом кокосовог уља и беланцетом, чини учинковиту маску из кућне радиности која ће вам помоћи да вратите мекоћу и сјај вашем лицу, које ће бити дубински нахрањено и захвално на оваквом третману!

Наравно, највише ефекта и видне разлике уочићете уколико се придржавате свих савета у комбинацији. Маске и креме, неће имати пун ефекат уколико се не позабавите системским променама и не хидрирате своје тело изнутра. С друге стране, уколико се бринете о здрављу, оптимално стање и изглед коже постићи ћете управо правилном негом.

Испробајте наше савете, и немамо сумње да ћете врло брзо приметити значајну разлику и промене на вашој кожи! Срећно!