Савети за реновирање купатила

kupatilo

Да ли и вама сама помисао на реновирање изазива нервозу? Када је у питању реновирање купатила, простора који треба да буде и хиперфункционалан и спокојан, практичан и помало луксузан, изазов је некако већи. Милион је одлука које треба донети, од огледала до фугни, а цена може бити веома изненађујућа. Шта је потребно знати пре него што започнете са реновирањем?

Топличанка има савет:

Не претпостављајте већ све држите под контролом

Када почнете да размишљате о реновирању, морате да напишете сваки део плана и никада ништа не препуштајте случају.

Замислите реновирање као да сте на хирургији. Да бисте избегли грешку, уверите се неколико пута да ли је све означено и договорено како треба.

Што се тиче плочица, требате упамтити само неколико ствари

Заборавите на бескрајне гомиле узорака плочица које ће вам показати ваш мајстор. Требате упамтити само неколико кључних ствари. Бирајте врсте плочица које су посебно отпорне, дуготрајне и ванвременске у купатилу за туш кабине, подове. Опције постају много једноставније када знате ове безвременске опције а затим само одаберите боју и облик и крените одатле. Наш савет су плочице до плафона због кондензације. Немојте никако стављати велике плочице у мала купатила јер стварају осећај скучености. Мале плочице и мозаик се увек стављају на видно место, рецимо, око лавабоа.

Колико кошта преуређивање купатила?

Више него што мислите.

Мислите да можете преуредити купатило од главе до пете за неколико хиљада? На жалост просечни трошкови преуређења купатила износе углавном неколико стотина евра. Основно реновирање без много компликовања је наравно јефтиније. Но ако желите реновирање од пода до плафона уз додавање неких посебних спецификација, може вам заиста избацити доста новца из џепа.

Већи део ових трошкова одолази на купатилске плочице, инсталације, санитарију. Имајте на уму једну ствар. Саветује се да, све у свему, пројекат вашег купатила не би требало да кошта више од 5 до 10 процената вредности вашег дома. Широку понуду квалитеног и повољног асортимана за купатило можете наћи ако у претраживач укуцате примера ради плочице Нови Сад, уколико сте из Новог Сада или плочице Београд итд. Покушајте да што више сузите претрагу.

Добро размислите коју каду желите

Можда ћете доћи у искушење да своје купатило надоградите фантастичном самостојећом кадом. Али то можда неће бити најпрактичнији избор у будућности, посебно ако сте ситничави, мрзите чишћење, имате стару трошну кућу, волите се дуго купати или се туширати више него уживати у купки. Њихова мана је што немају простор где би у близини држали купку или шампон, вода се у њима брже хлади, око њих има више обавеза.

Припазите на осветљење

Немојте мислити да је довољно да инсталирате неколико светала и да ћете имати савршено осветљење. Купатила су понекад мала и/или тамна и испуњена огледалима што додатно компликује ствар. Светлост се често одбија и бљешти около. Осветљење захтева пажљиво размишљање и постављање. Најједноставнији начин је једно дифузно светло у самом центру плафона. Имате купатило које је већ прилично светло? Пар зидних светиљки требало би да буде довољно. Ако проводите пуно времена наносећи шминку, размислите о вертикалним флуоресцентним светиљкама са обе стране огледала.

Не заборавите да инсталирате приступачне утичнице

Сигурно не желите да дођете до краја реновирања и схватите да сте заборавили да размотрите места за утичнице. Размислите о могућим грешкама.  Морате прикључити фен за косу а немате где. Преко целе собе морате протегнути кабл и одатле се ипак не можете видети у огледалу. Или бисте желели да вам се електрична четкица стално пуни, али занемарили сте инсталирање утичнице у ормарићу изнад лавабоа. Ово никако не сме да вам се догоди. Зато планирајте мудро. Утичнице за веш машину, фен за косу и можда још једна резервна ће бити савим уреду.

Ваше фугне могу улепшати или уништити ваше купатило

Фугне су можда нешто о чему најмање размишљате када је реч о купатилу али могу дати посебан печат. Међутим оне ублажавају  разлике између појединих плочица и учвршћују структурни интегритет инсталације.

Како одабрати праву фуг масу за купатило? Одговорите на ова питања и добићете одговор. Да ли желите да се фугне истичу или уклапају у плочицу? Да ли је фуга у зони високог прскања или на прилично сувом месту? Ако ће се пуно квасити, као нпр.у туш кабини, одлучите се за синтетичке фугне. На осталим местима можете се определити за цементне. Да ли ће вас прљаве фугне излудети? Ако је тако, избегавајте бело.

Имате мали простор?

За то постоји компактни тоалет. Тоалети нису једнаке величине код свих. Ако имате мали простор, размислите о компактном тоалету где су вам вц шоља и водокотлић спојени. Или се одлучите за традиционални или модерни подни тоалет са уграђеним водокотлићем у зиду. Купатило можете визуелно проширити стављањем великог огледала јер његов одраз простору даје дубину.

Мислите на места за одлагање

Купатила која делују удобно и добро функционишу имају тајну у добром складиштењу ствари. Обавезно потражите места за складиштење. Чак и мале, једноставне кутије, ормарићи и полице могу бити веома функционални ако одмах испланирате њихову намену. Поставите неколико плитких полица унутар зида. Ту се много тога може одложити. Можете направити неколико таквих удубљења и користити их за шампоне, креме и слично, али и за пешкире.

Можда и нећете морати много да преправљате

Можда сте се преселили у нову кућу и не подносите плочице у купатилу, али немате новца да их у потпуности замените. Или можда живите у  изнајмљеном стану и не можете да га преправљате. Добра вест је да можда и нећете морати све мењати. На пример можете само прекрити огледало које вам се не допада неком завесом и додати неки детаљ као што је одговарајућа биљка. Додајте неколико свећњака, мирисних свећа и већ сте му дали неку посебну драж. Можете додати дрвене корпе за веш, интересантне држаче за тоалет папир или нешто друго, па ћете свим тим детаљима оплеменити целокупни простор купатила и учинити га далеко лепшим и пријатнијим. На овај начин ћете се и сами осетити лепо.

Не заборавите на чишћење

Када се заврше груби радови, остаје финализирање и чишћење. Темељно очистите купатило од пода до плафона. Тек када завршите и ове финалне радове, можете заиста уживати у новом изгледу свог купатила.