Светлана Илић: Креативан хоби као борба за опстанак

torba
Фото: Светлана Илић

Веште женске руке могу направити све, а највредније су кад праве уникате и везу љубав. Баш такву јединствену борбу за живот кроз креативно стварање води једна Светлана из Томашевца надомак Зрењанина.

Иако је по занимању куварица, Светлана Илић (50) већ десет година ужива у свом хобију – шије уникатне ташне и ранчеве. Но када је због пандемије корона вируса остала без посла, њен креативни хоби постао је главна делатност и опстанак. Опчињена Светланином оригиналношћу, Топличанка са вама дели њен рад и открива тајне из њене радионице.

Да ли је сваки модел уникатан или је могуће направити две исте торбе?

torba-svetlana-vez
Фото: Светлана Илић

Кад бисте погледали пажљиво ја стварно никад нисам поновила две исте торбе. Некад кад бих то хтела, провлачила бих мотив али скроз би било другачије: да ли због недостатка идентичног материјала или не знам чега то не би било исто.

Фото: Светлана Илић

И онда сам ја то негде схватила да је то мој дар од Господа да у датом тренутку од тог са чим располажем направим и испричам кроз рад моју замисао. Понекад је то само пар шарених крпица, конац и игла.

Како осмишљавате дизајн? Да ли имате неки извор инспирације?

Ја немам одређен модел. Просто се прилагођавам. Инспирација ми је цвет, лептир, боја, реченица… неки дезен, нешто се просто са нечим сложи у глави и лепо је кад га погледам оком. То је просто тренутак.

Фото: Светлана Илић

Које материјале и технике користите, колико дуго траје прављење једног модела?

Материјали које користим нарадије су природни кепер, лан, тексас платно. Сад тренутно радим са ипрегнираним платном јер ми је ценом доступан, али ја га прередим на свој начин.  Додам мало веза, апликацију, неко слово реч и тако сналазим се да буде економично и мени и особи која купи, да буде носиво, да траје.

Посветим време торби, немам одређено, просто колико која идеја тражи, траје израда некад и по десет и више сати. Не могу баш то тачно да одрадим док нешто у мени не каже то је то. Волим да је то што урадим лепо педантно сашивено, зато што и сама не волим површно. Моје торбе се дуго носе. Могу да се одложе и поново понесу. Тад сам срећна.

Каква је жена/девојка која носи ваше торбе?

Фото: Светлана Илић

Особе, девојке и жене које од мене купују су управо одговор на ово што радим. Са својим ставом, у гомили препознатљиве оком који препознаје љепоту… а никако део гомиле… Негде жене са срцем, осјећајем за вредност, тренутак… Јер то је поклапање енергија истих. Зато су моји купци режи, самим тим ми је теже… али осећај понекад те тежине свему да вредност.

Фото: Светлана Илић

Сјајне моделе торби које Светлана креира можете видети на Фејсбук страници Pretty bag by Svetlana.

Фото: Светлана Илић