Доминиканска Република, острво из маште

0
plaža-palme
Фото: Unsplash.com

Доминиканска Република синоним је за плес и “неподношљиву лакоћу постојања”. Прозирно море, сунце које вас милује током целе године и срдачни и љупки домаћини су нешто што ће вашу посету овој бајковитој земљи учинити незаборавном. Уколико желите да сазнате како изгледа живот као из бајке, обавезно посетите ову егзотичну земљу. Ако је давних векова успела да опчини Колумба, сигурно је да ће опчинити и вас.

Доминиканска Република се налази на карипском острву Хиспањола, које је друго по величини острво Великих Антила. Позиционирано је западно од Порторика а источно од Јамајке и Кубе. Ова невероватно лепа држава на Карибима на северу излази на Атлански океан, а на југу на Карипско море.

море
Фото: Unsplash.com

У географском погледу, Доминиканска Република је изузетно разноврсна земља која има очаравајуће плаже, кишне тропске шуме, пустиње и мочваре. Главни град је Санто Доминго.

Санто Доминго, главни град Доминиканске Републике

Санто Доминго је главни град Доминиканске Републике, а основао га је Бартоломеј, брат Кристифора Колумба 1496. године. Овај град красе богато културно и историјско наслеђе, што га истовремено сврстава у пожељне дестинације.  Ово је истовремено и најнасељенији град Кариба и као такав представља главни трговински и економски центар региона.

Река Озама град дели на источни и западни део. Колонијална зона се сматра најважнијим делом града и налази се на западној обали реке, а гледа на Карипско море. Западно од Колонијалне зоне се налази Газцуе, које представља најстарије насеље са викторијанским кућама. Уколико вас пут нанесе у овај чаробан град обавезно посетите Народно позориште, Народну палату, као и музеј на Тргу културе. Полигоно Централ представља економско и трговачко срце града и налази се у западном делу главног града. У близини је позната Ботаничка башта, а у источном делу града ћете имати прилике да видите Колумбов светионик, који представља значајан споменик.

море-док-обала
Фото: Unsplash.com

Оно што је сигурно, престоница Доминиканске Републике ће вас очарати величанственом архитектуром, уским улицама као и незаборавним ноћним проводом.

Становништво Доминиканске Републике

Животни мото ових веселих људи је „мање стреса, више плеса“. И заиста јесте тако. Становници ове егзотичне земље се сматрају највеселијом нацијом, јер су увек расположени за плес и добру забаву, и не скидају осмех са лица. 

Највећи број становника чине мелези и белци, а њихов ведар дух се осећа на сваком кораку. Већи број становништва живи у руралним насељима, на ивици сиромаштва, али их то не спречава да буду опуштени, срећни и задовољни. Без обзира на социјалне проблеме, чини се да њихов ведар дух ништа не може помутити. Оно што ће вас засигурно очарати су њихова љубазност, ведрина и гостопримљивост.

Доминиканска Република, земља окупана сунцем

Ова прекрасна земља има око 360 сунчаних дана током године са просечном температуром између 20 и 30 степени. Разликује се сува и влажна сезона. Сува сезона траје у периоду од децембра до априла и сматра се најбољим периодом за путовање. Влажна сезона је у периоду од маја до новембра. Било када да се упутите у ову земљу, нећете погрешити. Уколико желите да избегнете гужву наш предлог је да не путујете у периоду око Божића. 

Фото: Unsplash.com

Било које годишње доба да одаберете за путовање, препорука је да понесете и неки комад одеће дугих рукава, јер се некад може десити да су ноћи свеже. Клима овог поднебља је тропска, а ниво влаге у ваздуху прилично висок. Овакви климатски услови доприносе очаравајућој вегетацији захваљујући којој ћете имати прилике да видите разне животиње и инсекте у знатно већој величини него у другим деловима света.

Доминиканска Република је идеално место за одмор за све генерације

Уколико се двоумите да ли да путујете са децом у Доминиканску Републику, наш савет је да то обавезно учините! Ово је чак идеална дестинација уколико планирате породични одмор. Велики број хотела је алл инцлусиве и труде се да прилагоде садржај најмлађим гостима, почев од занимљивих играоница, преко анимација, до дечјег менија. За нешто старију децу постоји широка лепеза водених спортова. У последње време је видљиво максимално ангажовање како би се побољшала понуда за децу. А с обзиром на то да деци језичке баријере не представљају препреку брзо ће наћи друштво и уживаће у игри. 

Земља плеса и доброг расположења

Чак и ако вам није до игре, овде нећете одолети искушењу да заиграте. И не само то, посматрајући овај весели народ имаћете прилику да мало дубље размислите о свом животу и научите како елиминисати стрес са којим се готово сви суочавамо. Доминиканска Република је пуна изазова, тако да нећете одолети да им се придружите, јер  ће вас понети фантастичан ритам музике.

Фото: Unsplash.com

Њихов национални плес меренге је свуда присутан. Немојте се изненадити ако видите собарицу како игра док пресвлачи постељину, бармена док спрема пиће, или конобара који корача ка вама у ритму музике. 

Храна и пиће, чиста егзотика 

Уколико одаберете алл инцлусиве, храна и пиће су вам на располагању током читавог дана. Шведски сто је богат како њиховим специјалитетима тако и специјалитетима италијанске, мексичке и медитеранске кухиње. А што се тиче слатких посластица, готово да нећете знати за шта бисте се пре одлучили. Не пропустите да пробате разне врсте егзотичног воћа које можете наћи само на овом поднебљу. Свакодневно на менију ћете наћи авокадо, који је саставни део како слатких тако и сланих специјалитета. Омиљено пиће готово свим туристима су коктели који се праве са веома слатким сирупом.

Обиље садржаја за свачији укус

С обзиром на то да постоји богат садржај разних активности, свако може пронаћи нешто за себе. На плажи или базену се организују разне игре попут плеса и јоге. Такође је неизоставно вежбање у води уз веселу атмосферу и незаобилазне звуке латино музике. Све је створено за чист хедонизам. Осим разних спортова на води и роњења, можете се опустити уз масажу, сауну или џакузи, који углавном улазе у цену алл инцлусиве понуде. У касним поподневним сатима можете прошетати пешчаном плажом уживајући у призору заласка сунца. Вечери су богате разним садржајима, тако да ћете имати прилике да уживате у музичком програму, караокама или маскенбалу.

Уколико ваша следећа дестинација буде Доминиканска Република, сигурни смо да ћете доживети комплетан ужитак за сва чула.