Патриотизам, Србине

графит
Фото: Кристина Милошевић - ИЛИ АКО МОРА, ОНДА ОВАКО

-Види, брате, на левој руци истетовиран Острог, а на десној цар Душан. А пази ово, на леђима Никола Тесла, Милош Обилић, Марко Краљевић и Свети Сава. На торзоу велика, дебела и осенчена тетоважа 1999, јер мора да се зна кад сам рођен. На бутини десне ноге крст, а на листу српски грб.
-Је л’ те болело кад си се тетовирао?
-Мене да боли? Ја сам, бре, Србин! Где мене да боли? Мене српска мајка родила. Ја сам српски син, балканска мушкарчина. Нисам к’о ове неке европске пи*ке. Ја сам, што би се рекло, мудоња. Ја сам патриота, волим Србију. СССС – само слога Србина спасава!
-Знаш ли да нам кажеш нешто о тетоважама?
Мислим, да нам кажеш ко је шта био, чиме се бавио и зашто си баш њих истетовирао?
-Овако, прва тетоважа је Острог. То је српски манастир у Црног Гори. Цар Душан је имао надимак Силни и био је српски краљ. Марко Краљевић је српски књижевни лик. Никола Тесла је био Србин, који је пронашао струју. Милош Обилић је био српски витез. А истетовирао сам их, јер су сви они моји Срби!
(Крсти се, гледа у небо и говори: „Хвала ти, Боже“. Након тога стеже руку и љуби бицепс)

Две године раније

Место: стадион у Хумској (Београд)
Радња: фудбалска утакмица Партизана и Црвене Звезде
Надрогиран и пијан скаче на трибини. Као веран фан Партизана, псује Звезду и пали бакљу.

графит
Фото: Кристина Милошевић,
Пример шта није патриотизам

Е, Србине мој, да те виде ове личности које си истетовирао, одмах би добровољно извршиле самоубиство. Патриота, рече? Волиш Србију, ха? Само слога Србина спасава? Хајмо редом.

Патриотизам није пијанчење и дрогирање. И Партизан и Звезда су српски клубови и у њима играју српски играчи. Ако си патриота, подржаћеш их оба. „Јебем ти матер“ звучи баш онако српски, нема шта. Називање сваке девојке курвом није патриотски. Неко твоју сестру тако да назове зубе, нос, ма њега целог би поломио. Ето, толико те слога спасава, Србине. Патриотизам није све већ наведено и још: загађење и уништавање природе, уништавање државне имовине, мржња, омаловажавање људи, вређање и још много тога.

Патриотизам је када бринеш о природи, држави, њеној територији, грађанима. Када не паркираш на местима за инвалиде. Када плаћаш редовно рачуне, порезе, паркинге. Када поштујеш и цениш.

Па, српски синови, балканске мушкарчине, мудоње и патриоте, да видим колико вас има?