Мозаици од пластичних чепова – креативна екологија

0
čepovi
Фото: Јелена Ђорђевић

Ученици ОШ ,,Милић Ракић Мирко“ из Прокупља, ИО у Бајчинцу заједно са учитељицом Јеленом Ђорђевић  од чепова различитих величина и боја стварају уметничка дела са еколошком поруком. Они су одлучили да хол школе промене и прекрију га необичним сликама.

Учитељица Јелена Ђорђевић  почела је са  сакупљањем  чепова 2019. године како би сакупила довољан број чепова и реализовала  своју идеју, а то је   еко-кутак у помоћној просторији школе или другој  учионици  која се ређе користи. У овој школској години  у акцији сакупљања су се придружили и њени ученици.

Еко кутак у повоју

Са реализацијом  овог уметничко-еколошког пројекта учитељица Јелена Ђорђевић је званично започела у току другог  полугодишта  школске 2020/21. године када су се створили услови за то и када је  у школи прикупљено  око хиљаду очишћених чепова. Задатак ученика је био да их на ЧОС-у разврстају по бојама и одложе у посебне кутије. 

Фото: Јелена Ђорђевић

– Циљ овог пројекта је да ученици постану свеснији важности рециклаже и очувања животне средине. Овакав наставни приступ има за циљ јачање еколошке свести ученика, њиховог самопоуздања, мотивације, креативности, маште и логике. Крајње је време да почнемо да мислимо на нашу планету и заштиту животне средине. Да пробудимо свест о рециклажи и сортирању отпада.

Фото: Јелена Ђорђевић

Ученици су били пресрећни када смо почели са радом. На самом почетку планирала сам да са ученицима урадим само неколико мозаика. Међутим, када сам видела да ученици уживају у раду, да са нестрпљењем ишчекују одређене часове на којима ће показати своје умеће, своје нове идеје, своју визију неког текста, песме, начин на који ће представити неку своју замисао, одлучила сам да их подржим у томе, речи су учитељице Ђорђевић.

Разноврсне теме – креативност и машта на делу

Теме су биле разноврсне, од илустрација песама, прича до  мотива природе: дрвеће, цвеће, инсекти, морски свет, превозна средства, кућни љубимци, теписи итд. Ученици су уложили велики труд како би добили ова уметничка дела која ће када се ураме красити хол њихове школе. Своју креативност, маштовитост и мотивисаност за радом ученици су показали на часовима  Ликовне културе, на ликовној секцији, на часовима Пројектне наставе, као и на ЧОС-у.

Фото: Јелена Ђорђевић

Период прикупљања различитих чепова је трајао више од две године. Чепове је требало залепити на обојеним чврстим површинама, дрвеним таблама и стиропорима како би се добила жељена слика. У лепљењу чепова на самом почетку пројекта и бојењу површина тонерима помогао је и помоћни радник на замени, Марко Петровић. Са истим активностима ученици заједно са учитељицом наставиће и у наредној школској години  док не утроше све чепове које су  заједнички сакупили.

За време трајања пројекта наставница Енглеског језика А. Јоксимовић је позвана да се придружи у  раду. Позвала ју је учитељица Јелена Ђорђевић и оне имају два заједничка рада, робота (који је настао на основу ученичке измишљене приче на основу датих речи на заједничкој радионици)  и слику мозаик на којој  је представљен морски свет.

Фото: Јелена Ђорђевић

-Добро је кад смо у могућности да неке велике и озбиљне теме, као што је заштита животне средине и рециклажа, представимо ученицима  кроз игру и креативне радионице.  Мислим да су се и сама деца изненадила кад су увидела шта све може да се измашта од отпада који нажалост често „краси“ наше улице и паркове, па чак и сеоске ливаде, рекла је наставница Јоксимовић.

Фото: Јелена Ђорђевић

Еко азбука Добрице Ерића као инспирација

-На једном од часова Света око нас, учитељица нам је прочитала Еко азбуку Добрице Ерића. Веома нам  се допала. Предложили смо учитељици да нам помогне у осмишљавању наше Еко азбуке. Идеја јој се допала и тако је настала наша азбука, рекли су ученици ове школе.

Фото: Јелена Ђорђевић

-У току ове школске године у потпуности је завршено 12 ликовних радова. Слике ће у наредном периоду бити ојачане летвицама и наћи ће своје место у холу школе. У наредној школској години биће реализована и изложба еколошких слика.  А цела реализација не би била могуће без пуне подршке директора школе Саше Јововића  који нам је одобрио средства за рад и континуирано пружао подршку, рекла је учитељица Ђорђевић.

НАША ЕКО АЗБУКА

Ако свако од нас учини мало, то ће за природу значити много!

Будимо чувари природе! Будимо еколошки одговорни!

Воли боравак на чистом ваздуху!

Гледај природу и уживај!

Дели са природом! Донирај стару одећу!

Ђаци су мали еколози!

Еколошки свесно купуј! Еколошки си писмен!

Жели да помогнеш природи!

Засади дрво! Заштити своју планету!

И птице су важне! Имај разумевања за природу!

Једи воће и поврће!

Купуј паметно! Користи стаклене флашице за воду! Користи платнене марамице! Купај се у шумском ваздуху!

Лек је у природи!
Љубав је свуда око нас!

Мисли о отпаду! Модна индуструја загађује природу!

Не загађуј природу! Набави платнену кесу!

Њиве су наше богатство! Њих природа воли, лечи и чува!

Ослушни глас природе! Обележи Дан планете Земље!

Прави свој оброк! Пакуј поклон украсном салветом! Поново користи! Природа лечи!

Разврставај и рециклирај кућни отпад! Реши се навике непотребног шопинга!

Смањи отпад! Сирће је најбоља хемикалија!

Ти можеш све!

Ћути, маштај и сањај!

У навици је све!

Форсирај воће и поврће!

Хоћу све што могу!

Цени оно што имаш!

Чувај животну средину!

Џемпере зими носи!

Штеди воду!