Гаде ми се предрасуде и осуде

женско-дете-девојка
Фото: Unsplash.com

Не свиђа ми се време у ком се налазимо. Не свиђа ми се свет. Гаде ми се људи, они прости, вулгарни, затвореног ума, они који мисле да су најпаметнији, они који мисле да сви морају размишљати исто и они који тврде да је њихово мишљење једино исправно. А највише од свега, гаде ми се предрасуде и осуде.

Рођена сам у малом граду на југу Србије. Провинцијалка сам, малограђанка и заувек некултурна за културно време у ком живимо. Очекујем предрасуде људи за мој менталитет, акценат и „затуцано“ размишљање. Да ствар буде још гора, мој претходни дечко је из оближњег села. Сви су га осудили и не чекајући да чују његову причу, јер, према њиховим речима: „Шта ће, забога, сељак и грађанка заједно?!“

Следећи пут када планирате да својим поганим језицима укаљате нечији чист образ, ставите прст на чело и размислите какви људи испадате! Моје друштво је разнолико. Чине га: уметници, спортисти, добри ђаци, лоши ђаци, неваљали, фини. Сви су различити, али их све исто волим. Никада их нисам осудила. Ни њих, ни њихове кораке, иако су некад били погрешни. Никада ништа лоше нисам говорила о њима иза њихових леђа, већ сам им све говорила „у лице“.

Један од мојих другова је геј. Прихватила сам то и остала уз њега. Дивна је особа и увек је ту за мене. Многи су били окрутни према њему, напустили га и наденули му ружне моралне етикете.

Моја пријатељица је цело своје тело украсила минђушама. Осудили су је, називајући је чудном, жељном пажње и погрдним именима. Насупрот томе, с њом сам пила најбоља пива у граду, слушала презанимљиве приче и стварала безброј успомена.

деца
Фото: Pixаabay.com

Мој најбољи друг је своје тело украсио тетоважама. Многи су мислили да је мафијаш и да своју лошу страну крије исцртавањем тела. Иако у школској торби, уместо књига, има бочице жестине које испија када побегне са часова, у дубини душе – добар је човек. Помогао ми је да савладам математику и пребродим раскид.

И мој, већ поменут, претходни изабраник са свим својим лошим навикама и неисправним животним одлукама, никада није био осуђен с моје стране, иако сам имала много прилика и разлога да то урадим.

Ја имам мане, правим проблеме и умем бити најгора. Неретко, мој поган језик зна одговорити поганим душама, али никада њиме нисам наружила добру особу.

Не умишљајте да сте богови. Будите људи. Будите добри. Гледајте ствари из различитих углова. Размишљате пре него што радите. Пружите подршку. Загрлите и волите друге страственије, а себе нежније. Хајде, можете ви то!