Срећа као основна јединица мере квалитета личности

0
девојка-наранџаста-марама
Фото: Unsplash.com

Срећа је мерна јединица личности. Огорченост доводи до лоших одлука и маневрисања туђим осећањима. Баш кад мислиш да је неко твој пријатељ, верни пратилац, испостави ти дрско рачун за оно мало добрих дела. 

-Не замери човеку! Има проблеме и не зна где удара.

-Што онда не буде срећан због свега што има у животу, можда буде боља особа!?

-Данас је тешко бити срећан.

Не. Данас није тешко бити срећан. Баш данас, није ! Никад није било лакше отићи психијатру, психологу, читати књигу, изаћи на ваздух, слушати музику, волети… Само људи не знају, јер им се у тренуцима очаја све чини ситним наспрам проблема, који можда и нису проблеми.

Здрави људи су срећни. Срећни су они, којима су здрава деца и који имају за хлеб. Срећни су проналазачи сунца у тмурним данима и скупљачи позитивне енергије. Не мрачи се за сваку ситницу. Не гурају се добри људи од себе, само зато што је пре њих, неко испао брутално лош. Увек се иде даље.

Срећа спава у нама, само треба да је пробудимо, раздрмамо. Бака је причала да су некада људи били на њивама по цео дан, чували стоку, месили хлеб, прали на реци, пешачили и по лошем времену и у исто време били веома срећни.

-Па да нисмо ми онда превише лењи, па смо тако и срећу успавали ?

-Не знам. Ја сам последњих дана успавала и време, да би га било што више. Нисам компетентна.

-Значи, ниси срећна ?

-Јесам. Само је требало да одспавам пар дана, да бих схватила да сам срећна.

Некад је за срећу потребно баш мало. Михаило је пре неки дан на папирићу нацртао три срца и написао испод МАМА. Ето, то је срећа! Рекао ми је да увек папирић носим са собом и кад сам тужна, да погледам шта ту пише.

dete-srce
Фото: Unsplash.com

-Е, дете боље зна од тебе шта је срећа!

-То ти кажем. Ја сам срећна, имам добру децу.

Апострофирамо од јутрос само оно добро. Лоше бацамо под ноге, да будемо још бољи људи, јер никада ниси довољно добар. Чему онда туговања, када је све и више, него једноставно. Кад дете капира, то је срећа! Јутрос смо се пробудили живи и здрави. То је првобитна срећа. Све што даље направиш од дана, зависи од тебе. Опхођење према људима, животињама и природи, то је огледало твоје среће. Ако не умеш, онда ниси срећан. Поради на томе !

-Благо вама за ваше проблеме! Имате проблем, не можете да платите рачуне! То нису проблеми. Платио бих ти све рачуне у замену за срећу.

-Што не будеш срећан!?

-Стопирао сам срећу.

Стопирајући све важне ствари за друге људе, заустављаш свој воз за срећу. Али сам бираш колико далеко ћеш ићи. После не вреди да се жалиш, ако ниси срећан, јер ти нико није крив. Човек греши, када напрасно доноси одлуке и тумачи људе. Тад је највише несрећан и губи више, него што претпоставља. 

Али све то није важно – ти буди срећан и пусти друге да се траже, да сами буду ковачи себе.