Ситнице које свака пословна жена треба да има

пословна-жена
Фото: Pexels.com

Иза сваке моћне и мотивисане пословне жене која је стално у покрету стоји добра организација и неколико важних детаља. Премда жене данас имају много више прилика да се истакну у пословном свету, понекад уме да буде тешко избалансирати све обавезе.

Да ли је важан састанак са клијентом у среду или четвртак? Имају ли деца све што им је потребно за школу? Да ли пијем довољно воде? Свакодневни притисак и стрес се само повећавају и стога је свакој пословној жени која жели да оствари своје циљеве потребна помоћ – у виду дигиталних алата, практичних роковника, визит картица и комплета за „хитне случајеве“.

Топличанка вам открива где успешне жене од каријере проналазе мотивацију и радни елан и које ситнице увек имају уз себе.

Одевна комбинација која подиже самопоуздање

Жене се осећају сигурније пред људима када знају да изгледају лепо. Ако сте одлучни да освојите пословни свет својом стручношћу, али и харизмом, онда набавите одећу која ће вам повећати самопоуздање.

Обучена да импресионира, свака пословна жена у свом ормару треба да има одело – сако и панталоне или блејзер и сукњу, отмену хаљину једноставног кроја и беле кошуље. У креирању доброг имиџа могу помоћи и производи од текстила са промо натписом, попут мајице или блузе која служи као радна униформа. Скројене по мери, са одштампаним логом фирме, квалитетне униформе доприносе томе да жена изгледа професионалније, уредније и озбиљније.

пословна-жена-ауто
Фото: Pexels.com

Уколико је жена задовољна својим изгледом и има самоуверен став, то ће без сваке сумње оставити јак утицај на сараднике, клијенте и пословне партнере.

Треба напоменути да на се овај начин, поред изврсног изгледа постиже и повећана видљивост бренда и остварује јединствена промоција компаније.

Визитар и визит карте – за остављање сјајног првог утиска

Умрежавање и повезивање са правим људима у пословном свету је кључно за развој каријере. Да би у свакој прилици могла да оствари вредне контакте, пословна жена уз себе треба да има визитар са добро дизајнираним визит картицама. Уз помоћ овог једноставног промо алата врло лако се оставља добар први утисак, који је изузетно важан у бизнису.

Постарајте се да пословна картица садржи све релевантне податке – поред имена и презимена, те позиције у компанији, оставите број телефона, имејл адресу, као и линкове до профила на Линкедину, званичној Фејсбук или Инстаграм страници и наравно тачну адресу web локације фирме.

Планер и оловка – кључ добре организације и продуктивности

Никада не можете знати када ћете смислити своју следећу сјајну идеју или да присуствујете хитном састанку. Због тога је важно да увек уз себе имате свој планер и оловку. Професионалне и успешне жене воде уредну евиденцију свих састанака и обавеза, прате задате рокове и могу се лако прилагодити свакој изненадној ситуацији.

планер-оловка
Фото: Pexels.com

Роковник, агенда или bullet journal су сјајно средство за организацију. Изаберите квалитетну хемијску оловку и бележницу тврдих корица, конзервативног обрасца у једној боји. Пожељно је да пословни планери немају „неозбиљне“ корице, па избегавајте роковнике са животињским принтом или у пинк боји.

Поред „old school“ организације, сасвим је извесно да ће вам за боље сналажење бити потребни и дигитални организатори и мобилне апликације као што је Trello или Goodday.work. Ови алати су практични и корисни, јер поред организације пружају могућност додатног умрежавања са колегама и помажу да испратите ток сваког пројекта на ком радите.

Sci-tech ситнице – за сналажење у дигиталном свету

Усб меморија, паметни телефон (и пуњач!) и лаптоп су геџети које жена од каријере мора да поседује. Значајан део пословне комуникације обавља се преко мобилног телефона, због тога је важно да не допустите да батерија буде „на издисају“. Да бисте себе поштедели главобоље у потрази за пуњачем, у торби или на радном столу увек имајте резервни пуњач. У крајњем случају, у исту сврху вам може послужити УСБ кабл прикључен на рачунар.

Уколико радите у бучној канцеларији или волите да слушате музику док смишљате идеје за следећи пројекат, обезбедите и пар слушалица. Осим на радном месту, могу бити корисне и за слушање аудио књига или праћење неког вебинара у градском превозу на путу до посла или куће.

слушалица-пословна-жена
Фото: Pexels.com

Пословне жене које гледају корак напред користе персонализоване маске или магнетне држаче за мобилни телефон, као и рекламне УСБ меморије. Тако су адекватно припремљене за сваки пословни сусрет и уједно промовишу компанију за коју раде.

За оне које су стално у покрету, квалитетна торба за лаптоп је такође must-have. Изаберите модел са довољно преграда и џепова у које ћете сместити све геџете, а можда и мањи дневни планер и оловке.

Прибор за “хитне случајеве”

Замислите сценарио: на путу сте до канцеларије, имате састанак са пословним партнерима и треба да водите важну презентацију кад вас ухвати јака киша или врео дан у градском превозу. У оваквим случајевима од виталног значаја ће бити да имате лични пакет „за преживљавање“.

Спакујте у несесер неопходну шминку, гумице и шнале за косу, огледалце, влажне марамице, дезодоранс – све оно што вам је потребно за негу. Овакав прибор могао би да садржи и неко средство за уклањање флека, па чак и иглу и конац и резервну дугмад за кошуље.

Уз све ове ситне, али веома важне ствари можете да избегнете непотребан стрес због неуредног изгледа и сачувате енергију за остваривање својих циљева. Уграбите прилику да се освежите пре почетка састанка и поново изгледате блиставо и професионално.

За жену у пословном свету је од виталног значаја да развије вештину резилијентности и да уме да се прилагоди непредвиђеним околностима. Уосталом, пословни партнери ће имати више поверења у жену која држи до свог изгледа и која је спремна да у сваком тренутку покаже своје знање и стручност.