Почиње 10. ПроФиФест!

0
профифест
Фото: Филм клуб Прокупље

10. јубиларни фестивал кратког филма-ПроФиФест биће одржан од 26. до 28. августа 2021.  године у Прокупљу. Селектори ПроФиФеста изабрали су филмове који ће се такмичити за једну од награда, Гранд при ПроФиФест-а. Ови филмови су као и претходних година подељени у пет категорија и то кратки играни, анимирани, документарни, експериментални и домаћи филм.

У званичном програму кратког метра на јубиларном 10.ПроФиФесту нашла су се 42 филма из разних крајева света. Поред 42 филма кратког метра биће приказана и 3 дугометражна филма. То су филмови: „Глумчина“, „Одлука“ и „Груди“.

профифест
Фото: Филм клуб Прокупље

Филм „Глумчина“ је документарни филм Владимира Ристића, према сценарију нашег глумца Милана Цација Михајловића. Филм говори о нашем легендарном глумцу Зорану Радмиловићу. Нови филм представља веома важан и богат документ о непролазној величини какав је био чувени Радмиловић, о коме сведоче многа позната имена као што су Горан Марковић, Здравко Шотра, Душан Ковачевић, Мира Бањац и други.

Филм „Одлука“ је интерактивни филм, вишеструко награђиване редитељке Бранке Бешевић Гајић. Филм представља прву интерактивну психолошку драму на Балкану. Филм има снагу да укаже на важно социјално питање о партнерском насиљу.

Филм „Груди“ је играни филм црногорске редитељке Марије Перовић, који се кроз причу о пријатељству бави и проблемом рака дојке. Главне улоге тог филма одиграли су: Дубаравка Дракић, Нада Шаргин, Марија Шкаричић и Војин Ћетковић.

Поред приказивања филмова Филм клуб Прокупље ће за најмлађе суграђане организовати и дечију журку, дружење са Магаренцетом, маскотом фестивала.

Филм клуб Прокупље ПроФиФест реализује уз помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије,града Прокупља, Дома културе, Народног музеја Топлице и Туристичке организације Прокупље.

Пише: Мирјана Ранђеловић