Сјајне дестинације за романтично путовање на Балкану

crna-gora-more-budva-tvrđava
Фото: Pexels.com

Многи заљубљени парови маштају о романтичној шетњи испод Ајфеловог торња, о лепотама Тоскане и далеким и егзотичним Малдивима. Но да ли је за романтику заиста неопходно путовати тако далеко? Постоје бројне дестинације и локалитети на Балкану који могу бити идеална сценографија за вашу авантуру удвоје.

Како вам звуче дуге шетње крај Јадранског мора, кафа у шармантном требињском кафеу или обилазак војвођанских двораца? Припремили смо неколико сјајних места које заљубљени парови треба да посете. Ако планирате своје прво заједничко путовање и помало имате трему – на овим локацијама ћете се потпуно опустити и уживати у најлепшем погледу, магичној природи и – загрљају вољене особе.

На скривено те водим место – Црна Гора као инспирација

Да ли постоји ишта романтичније од мора? Крените у узбудљиво истраживање јадранске обале и “усидрите се” на некој од прелепих плажа на црногорском приморју. Постоје бројни аранжмани за летовање на Јадранском мору који испуњавају све захтеве једног заљубљеног пара.

Од отменог Тивта и Херцег Новог, преко Бококоторског залива до романтичне и опуштајуће оазе каква је Ада Бојана – на Јадранском мору ћете пронаћи мир, забаву и створити неке од најлепших успомена. Као нарочито привлачне за парове издвајају се градска плажа у Петровцу, Копакапабана у Улцињу, али и Краљичина плажа код Светог Стефана.

Млади који траже узбудљив провод треба да посете плажу Јаз код Будве, док се авантуристима препоручује кајтсурфинг удвоје на Ади Бојани.

Мирније локације за оне који желе да се осаме свакако су плажа Плави Хоризонти и Жањице, на полуострву Луштица. Не треба потценити ни пространство плаже у Буљарицама, где је лако наћи место за интиман одмор. Романтичне душе које поред купања и опуштања на мору желе да истраже и културно-историјске локалитете обавезно треба да прошетају улицама старог града у Котору и Херцег Новом.

Војвођански дворци – романтични времеплов

Дворац “Фантаст” је у правом смислу те речи фантастично место за обилазак. Дворац је почетком 20. века подигао Богдан Дунђерски и представља једно од седам здања ове војвођанске породице. Поред дворца посетиоци могу видети ергелу, шетати у пространом парку и обићи капелу, а у овом романтичном окружењу могуће је и преноћити.

Вожња у кочији, јахање удвоје на неком од 80 коња из ергеле, уживање у најлепшим деликатесима војвођанског краја и прелепом панонском пејзажу – све ово вас очекује у дворцу Дунђерских у близини Бечеја.

Уколико вас интригирају каштели и узбуђују приче из прошлих времена о властелинским породицама, свакако треба да обиђете дворац Стартимировића у Кулпину, дворац Малдегем у Кикинди, као и дворац Лазар у Ечкој.

Заљубљени парови које је посебно дирнула љубавна прича песника Лазе Костића и прелепе Ленке Дунђерски на мапу романтичног путешествија треба да упишу и дворац Дунђерских у Челареву. Наиме, управо у овом каштелу Лаза Костић је упознао Ленку, којој је посветио једну од најљубавнијих песама у српској књижевности “Santa Maria Della Salute”. Дворац није отворен за посете, али зато можете уживати у романтичној шетњи вртом који здање окружује.

Требиње – љубав у сенци платана

Непоправљиви романтици ће бескрајно уживати у шетњама кроз шармантне улице Требиња. Као савршена комбинација оријенталне и медитеранске архитектуре, са Арсланагића мостом и прелепом летњом баштом Платани, Требиње је идеално место за заљубљене парове.

У родном граду Јована Дучића очекује вас прави мозаик разних култура и древних народа. Богата историја Требиња која памти Илире, Грке, Римљане и Словене сачекаће вас на сваком кораку. Уколико маштате о мирном одмору, опуштеном испијању кафе у сенци стогодишњих платана – дефинитивно треба да размислите о одласку у ову варош на југу Републике Српске.

Заовине, Бањска стена и Зелени чардаци – романса на Тари

Проведите романтичан одмор на Тари, једној од најпитомијих и најлепших планина у Србији. Истражите удвоје  зелена пространства, прелепе шуме и предивна језера. Од Заовина до Перућца, осмелите се на успон до Бањске стене или опуштајући одмор у етно селу Зелени чардаци.

Камповање на обали Заовинског језера, обилазак ергела и јахање коња, сплаварење Дрином – Тара у исто време може понудити мир и узбудљиву пустоловину која се не заборавља.

Врњачка Бања и Мост љубави – закључајте своју љубав

Као у песмици из дечјих споменара “у срцу сам те закључала” – у Врњачкој Бањи заиста можете заувек закључати своју љубав. Мост љубави налази се на малом кеју у центру бање и представља једну од најсимпатичнијих атракција које годинама привлаче заљубљене парове.

Иза легенде о најљубавнијем мосту у Србији крије се трагична романса између учитељице Наде и официра Реље. Пре више од једног века, пред почетак Првог светског рата ово двоје младих су се заволели и заклели једно другом на вечну љубав. Међутим, пошто оде на ратиште у Грчку, Реља се заљубљује у једну Гркињу и раскида веридбу са Надом. Због сломљеног срца Нада недуго потом умире.

На мосту, који је био омиљено састајалиште несрећног пара, дирнуте због Надине судбине многе девојке су остављале катанце. На катанац би исписивале своје име и име свог драгана, а кључић симболично бацале у реку – све са циљем да сачувају своју љубав. “Везивање љубави” постало је познат обичај који се и данас практикује.

Поред пољупца на мосту, Врњачка Бања је идеално место за романтичан викенд због бројних спа садржаја. Опустите се у базену, сауни, џакузију или на масажи у неком од елитних wеllness центара.

Романтична бајка на Охридском језеру

Чим закорачите на шеталиште у старом делу Охрида, са аутентичним излозима, радњицама и ресторанима имаћете осећај да сте ускочили у сопствену бајку. Природна и културна блага овог македонског града и његове околине очаравају због своје лепоте и неколико векова дуге традиције.

Обилазак Самуилове тврђаве, Биљаниних извора, оближњег Залива на коските и извора Црног Дрима само су неке од активности које ће ваше путовање учинити још романтичнијим и лепшим. На Охриду можете видети старе куће грађене у духу отоманске архитектуре, остатке античког театра и на стотине православних богомоља.

На крају, боравак ће употпунити купање у кристално чистом Охридском језеру, једном од најлепших језера на Балкану.

Испланирајте свадбено путовање или продужени викенд за двоје на некој од ових дестинација. Заљубљеност и романса нису резервисани само за велике европске градове. Уверићете се да апсолутно романтично не мора да буде недостижно. Заправо, ближе је него што сте мислили!