Ко то воли мачке, а који људи воле псе?

0
pas-devojka
Фото: Pexels.com

Сложићете се да су мачке и пси убедљиво најпопуларнији кућни љубимци. Постоје домаћинства у којима је мачка (или више њих) једини мезимац, као и она у којима је то пас. Наравно да има и домаћинстава где су заступљене обе животиње.

Шта мислите којих домаћинстава је више? Више је оних са псима! Отприлике шест одсто више домаћинстава за кућног љубимца има псе.

У анкетама које се спроводе, однос људи који кажу да воле псе и оних који кажу да више воле мачке је чак пет према један. Отприлике четвртина свих испитаника каже да воли и псе и мачке.

Да ли међу овим људима постоје неке битне разлике? Шта ви бирате? Волите ли више псе или мачке? Какви су то људи који воле псе, а какви су они који су наклоњени мачкама?

Не, није заблуда да се љубитељи паса и мачака разликују! Према најновијим истраживањима, љубитељи паса и љубитељи мачака заиста имају различите личности. Које су то разлике у карактерима сазнајте у наставку текста.

Разлике у карактеру

Студија која се бавила истраживањем разлика између “dog lovers-a” и “cat person” људи забележила је значајне разлике у личностима. Испитивања су вршена на неколико хиљада особа и ево који су резултати:

Власници паса су далеко друштвенији од људи са мачкама

Љубитељи паса су друштвенији и екстровертинији од љубитеља мачака, који више воле да буду сами. Љубитељи паса такође имају тенденцију да буду самопоузданији и доминантнији од љубитеља мачака.

devojka-pas
Фото: Pexels.com

Испитаници који су рекли да су љубитељи паса били су живахнији, односно енергичнији и отворенији. Такође су имали тенденцију да пажљиво поштују правила.

С друге стране, љубитељи мачака били су интровертнији и осећајнији од љубитеља паса. Људи који воле мачке такође имају тенденцију да буду неконформисти, наиме, више воле да буду сврсисходни, а не да следе правила.

Разлози за ове разлике у карактеру могу бити повезани са врстама окружења које мачке или пси преферирају, рекла је истраживачица студије Дениз Гуастељо, ванредни професор психологије на Универзитету Керол у Висконсину.

Кад мало боље погледате ова тврдња има смисла. Особа која воли псе је отворенија и дружељубива, јер жели да излази, шета свог пса и води га на места где може да упознаје власнике паса са којима ће ћаскати.

С друге стране, шта најчешће раде људи који имају мачку? Радије остају код куће (мачки шетња није потребна) да гледају тв или читају књиге… Зато су се ваљда и одлучили за овог кућног љубимца.

Љубитељи мачака су интелигентнији од љубитеља паса

Откриће које ће сигурно изазвати ривалство међу власницима кућних љубимаца. Наиме, испитаници који преферирају мачке су на тестовима интелигенције постигли боље резултате од љубитеља паса.

Не заборавимо чињеницу да су мачке такође интелигентније од паса.

Љубитељи мачака су неуротичнији од љубитеља паса

Истраживања, такође, тврде да су љубитељи мачака склонији анксиозности и неуротичним поремећајима од љубитеља паса.

čovek-mačka
Фото: Pexels.com

Људи који живе у стану чешће се одлучују за мачку него за пса

Опште је познато да породични људи, нарочито људи са малом децом, за кућног љубимца бирају пса. Власници мачака најчешче живе сами и окренути су пословним обавезама.

Ово даље имплицира да људи који се одлуче за пса чешће живе у кућама које имају двориште, док већина љубитеља мачака живи у стану. Истраживања тврде да мачке за кућне љубимце најчешће бирају пословно успешне жене, које су углавном сингл.

Људи са псима најчешче живе у руралним областима док људи са мачкама живе у градовима

Ова тврдња није искључива, али чињеница је да већина домаћинстава која имају за љубимце псе живе у приградским насељима или на селима. Власници мачака пак, најчешће живе у урбаним срединама.

Љубитељи паса су конзервативнији од љубитеља мачака

Поседовање пса у великој је корелацији са традиционалним вредностима. Људи који за љубимце бирају мачке, углавном су без предрасуда и у складу са животним трендовима.

Љубитељи паса су послушнији – баш као и пси

Власници мачака обично не воле наметање туђе воље (гле чуда као и саме мачке), и неће слепо послушати све што им кажете, док власници паса углавном желе да вам угоде и није им проблем да данас раде оно што се вама ради, а своје обавезе оставе по страни.

pas-devojka
Фото: Pexels.com

Љубитељи мачака су отворенијег ума

Љубитељи мачака углавном су широких схватања и отвореног ума. Спремни су да пробају нове ствари, маштовити су, креативни… Имају авантуристички дух и неконвенционална веровања.

Власници паса, слично као и пси, прилично ће веровати у све што им кажете. Нису склони авантуризму већ више воле своју рутину од које тешко одступају.

Љубитељи мачака су осетљиви и сензуални

Љубитељи мачака су осетљиви и емотивни, вероватно су управо због ових особина и затворенији од љубитеља паса. Љубитељи паса нису претерано емотивни или боље речено не примају све толико к срцу.

Мушкарац који има пса је мужевнији

Сви пси на први поглед личе на мужјаке, зар не? Када сретнете великог пса на улици сигурно нећете помислити „Види, како је умиљата слатка женка.“ Оно што ћете помислити је „Гле, колика звер, можда је и опасан.“

С дуге стране, све мачке личе на женке. Ни за мачку на улици нећете рећи „Какав сладак мачор“, већ „Што је слатка маца.“

Управо због ових карактеристика љубимаца власници паса сматрају се мужевнијим од власника мачака, док се власници мачака сматрају осећајнијим и романтичнијим  мушкарцима од ових са псима.

Власници паса толеришу мачке, а власници мачака мрзе псе

Студије су показале да људи који воле псе, могу волети и мачке истовремено, па није искључено да у домаћинству имају и једну и другу животињу. Док људи који воле мачке никада неће имати и пса. Једноставно псе не воле довољно.

Фото: Pexels.com

Љубитељи паса и љубитељи мачака имају свог омиљеног члана Битлса

Истраживања такође наводе и ову занимљиву чињеницу. Наиме, љубитељи паса више воле Пол Мекартнија, док љубитељи мачака више воле Џорџа Харисона. Не верујете? Бар ову чињеницу можете лако проверити. Питајте људе из свог окружења који имају псе и мачке ком члану Битлса су наклоњенији, изненадићете се одговором!

Свако тражи своје

Љубитељи паса траже четвероножног малог другара, са којим ће се играти и мазити по цео дан. Некога ко ће им бити веран до смрти и безусловно их волети. Ово нам много говори о томе шта очекују и од својих блиских људи.

Љубитељи мачака желе нешто сасвим другачије. Они свог љубимца имају да би у хладним и дугим ноћима имали да их неко греје. Да се неопажено шћућури поред њих и ћути и не миче се. Из овога можемо закључити да је овим људима јако важна наклоност околине, али и поштовање осећања. Најчешће су усамљени због неразумевања других људи. Зато се од њих и склањају.

Љубитељи паса и мачака имају другачији смисао за хумор

Сматра се да љубитељи мачака уживају у софистицираном ироничном хумору који је заснован на паметној игри речи.

Љубитељи паса се смеју вицевима и видео снимцима на којима људи испадају смешни (на пример гафови са падањем).

Власници мачака су независни и самостални

Као што је већ напоменуто, власници паса имају тенденцију да буду друштвенији и послушнији. Док власници мачака, баш попут мачака, имају свој ум. Они уживају у времену за себе, не треба им нико. Самостални су, не треба им велико друштво да би њихов живот имао смисла.

Фото: Pexels.com

Власници паса без друштва не умеју да функционишу. Увек им треба неко да им да подршку и ветар у леђа и да верује у њих.

Атеисти више воле мачке

Неки подаци откривају да су људи који воле мачке углавном атеисти. Вланици паса, с обзиром да воле традицију углавном имају и своју веру.

Сигурно сте некада чули да власник пса за мачку каже „Делује ми некако зло…“ Има власника паса који се веома плаше мачке због њених „злих“ очију.

Власници мачака су педантни

Не мора да значи да педантних власника паса нема, али истраживања показују да су власници мачака велике естете и перфекционисти. Код њих све стоји под конац и на свом месту, док власник пса не може да се снађе ако није хаос.

Фото: Pexels.com

Када упоредимо ове две животиње, можемо видети да је и код њих стање слично. Мачка прво обави сама своју јутарњу хигијену. Умије се и увек је дотерана и лепа. Кожа и крзно су јој увек сјајни. Осим наравно уколико се догоди да постоје неке болести коже код мачке. Овај проблем ће ипак морати да реши уз вашу помоћ.

А пси су друга прича… Пас може управо окупан да се залети у највећу бару и најдубље блато да се поигра.

Како би се дошло до ових закључака и чињеница, испитаници су морали да одговоре на мноштво различитих питања. Нека су била директна, нека индиректна. Оно што се одмах дало закључити без много полемике је због чега је свако изабрао свог љубимца.

И једноставно је, власници паса су свог љубимца бирали због дружења и игре, док су власници мачака своје љубимце бирали због наклоности према том грациозном бићу.

Врло је могуће да људи кућне љубимце бирају на основу сопствене личности. На пример, мачке се често доживљавају као независне животиње које држе до себе и опрезне су према другима. Ако имате сличне особине, ово вам неће сметати да заволите и размете ове пуфнасте лепотице. Једноставно ћете код животиње ценити оно што имате и у себи.