Шта је ултразвучно снимање дојке?

0

Ултразвучно снимање дојке је неинвазивни медицински тест који помаже лекарима да дијагностикују и лече медицинска стања.

Безбедан је и безболан. Он производи слике унутрашњости тела користећи звучне таласе. Ултразвучно снимање дојки се такође назива сонографија.

Користи малу сонду која се зове трансдуктор и гел постављен директно на кожу. Звучни таласи високе фреквенције путују од сонде кроз гел у тело. Сонда прикупља звукове који се одбијају. Рачунар користи те звучне таласе да створи слику.

Ултразвучни прегледи дојки не користи зрачење (рендгенски снимци). Пошто ултразвук снима слике у реалном времену, може показати структуру и кретање унутрашњих органа тела. Слике такође могу приказати крв која тече кроз крвне судове.

Доплер ултразвук дојки је посебна ултразвучна техника која процењује кретање материјала у телу. Омогућава лекару да види и процени проток крви кроз артерије и вене у телу.

Ултразвук дојке даје слику унутрашњих структура дојке.

Током ултразвучног прегледа дојке, сонограф или лекар могу користити доплер технике да процене проток крви или недостатак протока у било којој маси дојке. У неким случајевима, ово може пружити додатне информације о узроку масе.

Зашто се ради ултразвук дојки?

Лекари користе ултразвук дојке како би помогли у дијагностицирању абнормалности дојке откривених током физичког прегледа.

То може укључивати квржице или спонтани крвави/бистри исцедак из брадавица. Они такође користе ултразвук за карактеризацију потенцијалних абнормалности уочених на мамографији или магнетној резонанцији дојке (МРИ).

Ултразвук дојке може помоћи да се утврди да ли је абнормалност чврста (што може бити неканцерозна грудва ткива или канцерозни тумор), испуњена течношћу (као што је бенигна циста) или и цистична и чврста.

Мамографија или скрининг рака дојке

Мамографија је једини алат за скрининг рака дојке за који је познато да смањује смртност од рака дојке раним откривањем. Чак и тако, мамографи не откривају све врсте рака дојке.

Неке абнормалности дојке нису видљиве или их је тешко протумачити на мамографима.

У грудима које су густе – што значи да има пуно канала, жлезда и влакнастог ткива и мање масти – многи карциноми могу бити тешко видљиви на мамографији.

Многе студије су показале да ултразвук дојке и МРИ могу помоц́и у допуни мамографије откривањем карцинома који можда нису видљиви мамографијом.

Скрининг ултразвуком дојке може да идентификује абнормалности које нису видљиве мамографијом, укључујући неке које могу захтевати биопсију.

Многе абнормалности откривене ултразвуком дојке нису рак (лажно позитивне). МРИ је осетљивији од ултразвука у приказивању рака дојке, али МРИ можда није доступан свим женама.

Ултразвук дојке може се понудити као алат за скрининг за жене које су:

  • под високим ризиком од рака дојке и не могу да се подвргну МРИ прегледу.
  • трудне или не треба да се излажу рендгенским зрацима (што је неопходно за мамографију).
  • имају повећану густину груди — када дојке имају много жлезданог и везивног ткива, а мало масног ткива
  • радиле биопсију дојке под контролом ултразвука

Када ултразвук дојке открије сумњиву абнормалност, радиолог може препоручити биопсију под надзором ултразвука. Пошто ултразвук пружа слике у реалном времену, лекари га често користе за вођење поступака биопсије.

Ултразвучни преглед дојке ће обично бити неопходан пре биопсије да би се планирала процедура и утврдило да ли се ова метода може користити.

Како се припремити и шта очекивати на ултразвучном прегледу дојки?

  • Не морате да избегавате да једете или пијете пре ултразвука дојке.
  • Требали би да водите рачуна о томе шта носите:
  • Избегавајте наношење пудера, лосиона или козметике на дојку пре ултразвука. Ови производи могу да ометају тачност теста.
  • Избегавајте да носите накит, ако га већ носите уверите се да можете лако да га уклоните ако се то затражи.
  • Носите горњи део који можете лако да скинете током ултразвучног прегледа дојки. Од вас ће се тражити да се скинете од струка навише.