Љубазност – особина која не стари

0
Фото: Јелена Ђорђевић

Доказано је да то како се ми односимо према другима директно утиче на нашу срећу. Зато, посебно данас, а зашто не бисмо и сваки наредни  дан били љубазни када нам се неко за нешто обрати или потражи неку врсту помоћи?

Светски дан љубазности се обележава двадесет две године, тачније од 1998. године, 13. новембра када је одржана Конференција о љубазности у Токију на иницијативу Светског покрета за љубазност.

Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

Приметно је да љубазност у данашње време и није тако честа, јер су људи преоптерећени разним стварима које их окружују и није им баш пријатно када на исто питање треба да одговоре више пута … или су можда дошли на посао нервозни, нису расположени за комуникацију, боли их глава и ко зна са каквим проблемима се суочавају …
Али опет, све то не оправдава нпр. шалтерског радника да увек не буде љубазан. Зар не?

Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива


-Шта ми можемо да урадимо барем данас и дамо свој допринос овом дану?


Можемо малим знацима пажње, људима око себе да покажемо да нам је стало до њих и својом појавом и  понашањем поправимо и своје и расположење других. Зато, данас помозимо комшији, колеги с посла, рођаку, захвалимо се, осмехнимо се, пошаљимо лепе поруке драгим особама, отворимо врата особама старијим од нас, дозволимо особи која је у журби или са малим дететом да преко реда заврши посао у апотеци, продавници, пошти, поклономо чоколаду кад већ избегавамо загрљај и пољубац због тренутне ситуације  која свакако утиче на све нас.Лепо понашање према другима је пожељно свакога дана, не само данас, зато барем данас будимо љубазни према свима који нам се обрате, саслушајмо их, поклонимо им пажњу и разумевање, покажимо емпатију јер нам је она свима потребна.

Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

Да љубазност, лепо понашање, добре манире могу уткати у наставу показале су учитељица Јелена Ђорђевић и наставница енглеског језика Амела Јоксимовић у оквиру тематског дана чији је циљ неговање љубазности и  толеранције  у међуљудским односима.

У издвојеном одељењу ОШ „Милић Ракић Мирко“ на часу српског и енглеског језика, те на часу ликовне културе ученици су „вежбали“ лепе манире. Уз помоћ учитељице и наставнице изведен је дан срећног учења који је обухватио неговање љубазности и подизање свести о важности поштовања других, развијању емпатије и прихватања, као и развој критичког мишљења.

Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

Дан је почео изразима љубазности и разговором о ситуацијама у којима се могу употребити. Ученици су уживали, а ево неколико дивних тврњи које и вама могу помоћи да постанете љубазнији – и то не само данас!

Лепо се проведи; Увек ме насмејеш!; Веома/Врло  сте љубазни; Хвала! Молим!; Срећан пут! Драго ми је што смо се упознали!; Извините, молим Вас!; Хвала ти пуно!; Како Вам могу помоћи?; Драго ми је што те имам за пријатеља!Извините, молим Вас, колико је сати? Молим Вас, две осмине бурека!