Роман о Кетрин Џонсон – женском делу Теслине душе

0
ана-атанасковић-тесла
Ана Атанасковић, приватна архива

Кетрин Мекмехон Џонсон и Никола Тесла упознали су се у освит његове велике научне славе. Као најбољи пријатељ њеног супруга Роберта, Тесла је био радо виђен гост у дому Џонсонових. У измишљеним Кетрининим дневничким записима ауторка романа „Моја љубав Никола Тесла“, Ана Атанасковић, навела је бројне детаље ове необичне, платонске љубави. Роман је објавила издавачка кућа Лагуна.

Љубав на први поглед – Никола Тесла очарава Кетрин

Никола Тесла је био позван на једну од забава коју су у свом дому приређивали Роберт и Кетрин. Довео га је инжењер и уредник Томас Комерфорд Мартин. Роберт Андервуд Џонсон, песник и уредник знаменитог часописа „Век“, заинтересовао се за научника у успону, који је већ тада показивао да је другачији од свих и да је прави мађионичар. Кетрин је била очарана појавом и духом Николе Тесле и то од првог сусрета. Њена јединствена и искрена наклоност је бујала све више а учвршћивала се кроз блиско пријатељство. У роману је описан и снажан и незаустављив прогрес самог Њујорка и Америке тог доба – ресторани, хотели, небодери, крем уметничког и научног света, све кроз призму односа госпође Џонсон и Николе Тесле. Сви елементи романа су вешто испреплетани.

Живот између заљубљености и одговорности

Кетрин је прешла дугачак пут зарад своје наклоности према славном научнику. Будући да њена љубав није могла бити узвраћена, у њој су се смењивале све врсте осећања – од заљубљености, жустрине, молби, патње, пријатељства, прихватања до духовног спајања. Ауторка није занемарила ни еротски елемент, али је то урадила веома дискретним књижевним поступком, у исто време штитећи Теслин лик и дело. Кетрин је, такође, морала да балансира између константне жеље да види Теслу и да буде поред њега и одговорности према супругу и породици. Често је то балансирање бивало преточено у помагање и бригу налик на родбинску.

Тесла као предмет жудње

Овај интимни спис на коме је ауторка радила пет година, читајући објављену литературу и заоставштину Роберта Џонсона на универзитету у Делаверу (провела је два месеца у САД-у истражујући и остале архиве, службене податке и часописе у библиотекама Њујорка, Вашингтона и Филаделфије), истражујући путање у Риму, где је Роберт једно време био амбасадор пун је фасцинантних података и драгоцених описа који на потпуно другачији начин осветљавају лик, дело и приватни живот Николе Тесле, једног од најмистериознијих и најзначајнијих научника свих времена.

Живот Николе Тесле је приказан онаквим какав је заиста био – испуњен радом али, у зрелом добу, не само повученошћу и храњену голубова већ дружењем са најбогатијим финансијерима, уметницима, политичарима и најфинијим слојевима америчког друштва.

ана-тесла-кетрин
Ана Атанасковић, приватна архива

Ипак, он као да је из другог света или, како се Кетрин чини, из сасвим друге димензије. Научник-чаробњак мења њен дотадашњи свет, доноси јој ватре свих боја, узбуркава њене мисли, оставља горуће трагове у њеној души. Да ли је свестан или несвестан какав утицај има на њу? Да ли то утиче на њега? Како се она бори са чињеницом да је постао најбољи пријатељ њеног мужа? Све те мисли Кетрин записује у свој дневник. Она воли, пати, жуди, кокетира, смишља и тражи. И по први пут живи пуним плућима, без обзира на чињеницу да је човек кога воли подредио свој живот науци.
Играјући своју игру у љубавно-пријатељском троуглу Кетрин износи на видело сопствене снове, препуне страсти, разговоре и дружења са Николом Теслом и своје храбре поступке у жељи да га освоји, прати помно његову каријеру, до краја живота растрзана између поштовања према мужу и духовне повезаности са тешко докучивим научником.
Кетрин Мекмехон Џонсон пролази путем који је препун трња, искушења и одбацивања. Међутим, она је потпуно свесна да је њена истина вечна.
Описује и одрастање своје деце, њихове животе, уметнички живот свог мужа. Описује сопствене поноре и гротла који јој врло често раздиру читаво тело.

Завет о Тесли на самрти

Последња порука Кетрин Џонсон на самрти коју је изговорила свом супругу била је везана за Николу Теслу. Поручила му је да води бригу о њему.
То доказује да је њена прича, у ствари, приповест о о инспирацији, стварању, чаробњаштву и непролазној љубави која превазилази оквире светлосних огледала у које можемо да гледамо. Ово је прича о жртви и безусловној привржености, о истраживању, давању, очаравању, о светлуцавим сродним душама које се ипак спајају једном, некад, онда када је то допуштено, у сред свепрожимајуће енергије која никада не нестаје. О њој је кроз своје целокупно дело говорио и Никола Тесла.