Ако ми не поштујемо наш матерњи језик, како можемо очекивати од другог?

0
Јелена Ђорђевић, приватна архива

Матерњи језик је део нашег идентитета и самим тим га морамо чувати и неговати. Ћирилица је препозната као једно од најлепших светских  писама.

Ако ми не поштујемо наш матерњи језик, како можемо очекивати од другог?

Матерњи језик, како и сама реч каже је језик који смо научили од своје мајке. То је језик на коме слушамо наставу, мислимо, учимо и сањамо.

Ове школске године ученици комбинованог одељења ОШ ,,Милић Ракић Мирко“ у Бајчинцу су у договору са својом учитељицом Јеленом Ђорђевић обележили овај важан дан кроз више активности.

У оквиру прве активности ученици комбинованог одељења су на хамеру у боји лепили на четвртастим папирима у боји оне речи које су по мишљењу ученика најлепше речи матерњег језика. Вођен је разговор о томе шта се ученицима допада код матерњег језика, које се његове предности и мане.

Јелена Ђорђевић, приватна архива

Ученици су сазнали да је циљ обележавања овог датума подизање свести о значају матерњег језика којим говоримо и који представља културу једне нације. Вођен је разговор о правилима културног разговора. Један од ученика је припремио писани материјал о борцу за очување народног језика.

Ученици су имали прилику да виде како изгледа Правописни речник српског језика као и Лексикон страних речи и израза. Наведене активности реализоване су на ЧОС-у, с тим што се с израдом паноа почело  на часу ликовне културе.

Оно што су ученици понели са ових часова је то да је пожељно да науче више страних језика, да је важно да прво добро науче свој језик, да су образованији ако знају више језика, да је у борби за очување језика потребно развијати читалачке навике, јер се читањем богати постојећи речник сваког појединца.

Јелена Ђорђевић, приватна архива

-Неговањем језика чувамо традицију једног народа, развијамо културу комуникације, слушања и мишљења.

„Волите српски језик свакога дана помало.

 Српски језик нема никога другог осим нас.“  Душко Радовић

„Докле год живи наш језик, дотле ћемо и ми трајати.“ Вук Караџић