Живот удвоје – савети за уређење првог заједничког стана

par-dom-sofa-uređenje
Pexels.com

Планирате да почнете заједнички живот са партнером и одлучили сте да ћете се уселити у нови стан. Уколико сте се венчали и пред вама је тек одабир некретнине и стила уређења ентеријера, ово може бити истовремено изазован и узбудљив задатак.

Много је питања, почев од тога да ли ћете успети да пронађете идеалан стан до дилеме како да ускладите потребе и укусе у уређењу животног простора. Заједнички циљ је свакако да купите и уредите стан тако да буде функционалан, али да задовољава естетске критеријуме и једног и другог.

Како да с успехом уредите ваше љубавно гнездо и од обичног стамбеног простора направите оазу мира и брачне среће? Имамо неколико корисних савета и идеја за дизајн ентеријера који ће омогућити да лакше уредите стан, без стреса и већих конфликата. Прочитајте!

Будите спремни на компромисе

Први корак је свакако добра стратегија за тражење стана као и спремност на компромисе. Веома је важно да разговарате с партнером о својим жељама и стиловима ентеријера које волите, да бисте могли да пронађете „златну средину“.

Пре него што започнете претрагу некретнина паметно је да размислите о томе колико велики стан вам је потребан и која локација вам одговара. Упоредо са прегледањем онлине огласа за продају некретнина можете разговарати о томе који стил ентеријера ћете следити. Сасвим је извесно да се уређење заједничког стана разликује од сређивања девојачког или момачког стана. Уместо да се расправљате око фотеље и неких декоративних детаља, покушајте да пронађете компромисно решење и дизајнерску естетику која се се обома допада.

Када прегледате понуду станова користите поуздану платформу за продају некретнина као што је, примера ради, Моја некретнина. Користите филтере и сузите претрагу према цени, структури и локацији стана, али и врсти грејања, опремљености зграде и стана. Пошто пронађете будући животни простор и почнете с уређивањем, имајте на уму увек компромис и усклађивање идеја и стилова. Коначан резултат треба да буде стан који показује колико сте компатибилни са партнером.

Пажљиво бирајте боје

Правилно изабране боје за зидове и намештај заједничког стана имају много више значаја него што мислите. Простудирајте заједно психологију боја и изаберите оне нијансе које призивају хармонију и срећу у простор попут жуте, плаве и наранџасте. За све који не могу да се договоре око јачих боја, неутрални тонови су идеални за основу.

uređenje-stana-sofa-siva-plava-boje
Pixabay.com

Унесите гламур и отменост у сваку просторију стана тако што ћете окречити зидове у белу, беж или сиву. Управо психологија боја у ентеријеру истиче класичну белу као боју једноставности и савршенства. Поред тога соба ће изгледати веће ако је у светлијим нијансама. Увек можете да „изградите“ живописност аутентичним тепихом у јаркој боји или уникатног дезена.

Такође, ако се определите за неутралне боје зидова биће много лакше да комбинујете намештај и декорације или да освежите ентеријер фото-тапетама на једном зиду.

Мултифункционалан намештај – за добар старт

Када уређујете стан „од нуле“, односно купујете комплетан намештај и уређаје за све просторије, то може бити значајан издатак за кућни буџет. Наравно, увек је боље да сачекате са куповином оних предмета и апарата који ће вам заиста користити и имају висок квалитет (па и цену), него да купите нешто што се не уклапа у концепт ентеријера.

Чак и кад финансије нису проблем, то није разлог да потрошите више него што је потребно. Претворите уређење простора у животну инвестицију – купите вредне кућне апарате са одличним карактеристикама и гаранцијом. Мултифункционалан намештај је такође добра идеја, поготово ако сте купили мали стан и треба вам додатни простор за складиштење, на пример. Клупе у кухињи, табуре у дневном боравку, кревет са фиоком за одлагање постељине – сваки од ових комада може бити од велике користи кад тек почињете заједнички живот.

Не заборавите на детаље

Која год дизајнерска естетика и стил да преовладава у уређењу стана, посебну пажњу треба да посветите детаљима и декорацији. Ово такође може да буде још један „тест компатибилности“ и задатак који с успехом решавате као свеже венчани пар. Заједнички изаберите фотографије, графике или скулптуре за дневну или спаваћу собу.

Оплемените простор зидом-галеријом, великим уметничким платном или огледалом у уникатном раму. Не морате да набавите скупоцене радове афирмисаних фотографа и сликара. Понекад се права лепота налази у украсима које сами направите или у пажљиво постављеним успоменама – слике с путовања, меденог месеца или венчања. Најважније је да заједно изаберете тему и мотиве. У зависности од тога који стил сте изабрали можете декорисати собу и мотивационим порукама.

Опремите собу за госте

Сигурно је да ће вам приликом уређења фокус бити на сређивању дневне и спаваће собе, кухиње и купатила. Можда финансије и време неће одмах допустити да у план укључите и гостинску собу. Ипак, када завршите са главним просторијама, покушајте да уредите кутак који ће увек бити спреман за госте.

 

Најбоље је ако имате засебну собу, али у случају да вам је стан мањи и треба да се снађете са ограниченим простором, обезбедите посебну софу, имајте увек спремну испеглану  и чисту постељину, пешкире и сл.

Будите флексибилни и стрпљиви

На крају, када уређујете заједнички стан, не заборавите на стрпљење и флексибилност. Важно је да се прилагодите, ускладите идеје и не журите са одлукама. Било да имате неограничени буџет или треба пажљиво да исклакулишете сваку набавку и куповину – не делујте исхитрено. Можда вам се неки комад намештаја допада и чини савршеним, а заправо се не уклапа у цео концепт ентеријера.

Саслушајте партнера и размотрите добро све расположиве идеје пре него што их одбаците. Ако сте отворени за договор, флексибилни по питању својих ставова, могуће је да ћете доћи до идеалне комбинације дизајна и савршено уређеног дома и породичног гнезда.