Отклањање хроничног умора на природан начин

0
devojka-spava-knjige-умор

Замор организма услед физичких, или менталних оптрећења које не престаје након уобичајеног одмора од пар или више дана, и који се учестало понавља, чак и прелази у перманентно стање може се назвати хроничним умором.

Мишљење да је хроничан умор болест савременог доба, и да се на овакво стање више жале становници урбаних средина говори да начин живота и те како има утицаја на стање нашег организма. Динамика иманентна нормалном функционисању организма, изложеност стресу, недовољно физичке активности, нередовна или нездрава исхрана могу да буду фактори који доводе до хроничног умора.

Ово не мора да буде правило јер постоји велика вероватноћа да овакав умор буде и последица, или симптом неког органског поремећаја. Уколико дијагнозе и прегледи лекара говоре да умор није последица неког од обољења, када су физички и психички параметри у реду а овакво стање и даље отежава квалитет живота потребно је променити распоред активности и навика.

Увођење редовних физичких активности на недељном нивоу, промена јеловника убацивањем намерница богатих влакнима, минералима и витаминима, уношење довољно течности, пре свега воде и биљних чајева, избегавање дуванског дима и затворених просторија са буком и гужвом могу да буду први корак у отклањању узрока умора.

За опуштање и увођење у релаксирајућа стања која резултирају здравим сном могу бити од помоћи етарска уља и биљни чајеви.

Етарска уља у отклањању хроничног умора

Етарско уље лаванде је најпопуларније када су у питању отклањање умора и враћање виталне енергије. Поред тога што се у јастук могу додати врећице са осушеним листовима лаванде, уље лаванде помаже додавањем у купку, или наношењем на кожу пре спавања.

Уље нероли које се производи од цветова горке поморанџе је ефикасно у борби против стреса, анксиозности, напетости, панике и депресије. Познато је и као антидепресив, смирује напетост и подстиче осећај среће и радости.

Етарско уље каранфилића ефикасно отклања већину симптома хроничног умора и губитка виталне енергије. Добија се парном дестилациом цветова кафанфилића, пријатног је мириса, и утиче на повећање концентрације и побољшава менталну активност.

Ово уље подстиче дубок и миран сан, регенерише организам и укљања осећај исцрпљености.

Чајевима против хроничног умора

Чај од коприве и маслачка је одличан извор енергије, а идеалан је и за јачање имунитета. За припремање овог чаја потребна је кашичица сушених листова коприве и исто толико маслачка. Смеса се прелије са шољом вреле воде и остави се да стоји док се не охлади.

Може се пити заслађен са медом и препорука је да се конзумира најмање две шоље дневно. Није шкодљив ни ако се користи у дужем временском периоду, а ако желите да обогатите укус може се додати и мало цеђеног лимуна.

Чај од белог слеза спада у незаобилазне напитке у природном лечењу кашља и прехлада. Но, бели слез спада у групу биљака која релаксирајуће делују на организам због састојка глицирхизина који делује на адреналинске жлезде заслужне за лучење коризола.

Некада је недовољно лучење кортизола узрок хроничном умору. За припремање овог чаја потребна је супена кашика исецканог сушеног корена белог слеза која се прелије са 200 мл претходно прокуване и прохлађене воде. Остави се да одстоји 30-60 минута, и потом се процеди.

По жељи се може засладити медом и препоручљиво је пити најмање две шоље дневно. Није шкодљив ни ако се конзумира у дужем временском периоду.

Гингсенг је иделан за лечење умора будући да балансира ниво кортизола као и мелатонина у организму, а то значи да гарантује квалитетнији сан. Чај од ове биљке се добија тако што се у шољу прокључале воде дода кашика корена гингсенга.

Може се засладити медом, а ефкекти по виталност су видљиви у врло кратком року под условом да конзумација од најмање једне шоље дневно постане рутина.

За отклањање хроничног умора може се припремити и својврстан еликсир виталности који се справља тако што се у литар квалитетног црног вина ставе по 30 грама цветова рузмарина, и тимијана, и 50 г листова жалфије.

Након три дана стајања на тамном месту, вино се процеди и пије се по једна чашица ароматичног напитка три пута дневно после јела.

Чајна мешавина кантариона и матичњака благотворно делује на организам, првенствено на увођење у стање квалитетног сна, али се користи и за отклањаје анксиозних осећаја која у дугом периоду могу узроковати умор. За припрему се користе 5 гранчица кантариона и 3 струка матичњака. Од обе биљке се користе стабљике са лишћем и цветовима, и потребно их је потопити у 2 литра воде.

Биљке се ставе у већу шерпу, налију водом, и добро притисну кашиком, или мањим поклопцем те оставе да одстоје најмање два сата. Тек тада се ставе на ринглу да проври и кува се 5-10 минута.

Процеди се и конзумира се хладно, најмање две шољиице дневно. По жељи се може засладити медом.