ERASMUS + пројекат – Лековито биље, прокупачки ученици и нова знања

лековито-биље
Фото: Средња пољопривредна школа "Радош Јовановић Сеља"

Скопље, Северна Македонија – Почеци међународне сарадње и ширења видика већ у средњошколском узрасту.

Прокупачка Средња пољопривредна школа „Радош Јовановић Сеља“ била је део међународног пројекта у оквиру ERASMUS + програма. У питању је пројекат „Производња и прерада лековитог и  ароматичног биља“, који је реализован у априлу у Северној Македонији.

Како је почело?

Са жељом да прошире видике својих ђака и пруже им прилику да стекну нова, другачија знања, професори Средње пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“ креирали су идејни пројекат „Производња и прерада лековитог и ароматичног биља“ и одазвали се на позив ERASMUS + .

Прилику да путује у Скопље добило је 15 ученика из сва три четворогодишња образовна профила. Тако су ову мешовиту групу чинили ђаци прехрамбеног, пољопривредног и ветеринарског смера. Пратиоци су биле професорке Данијела Радичевић и Даница Марковић.

– Циљ пројекта био је да се ученици упознају са различитим начинима узгајања, обраде и сушења лековитог и ароматичног биља. Провели смо две недеље у Северној Македонији, а ђаци су имали теоријску и практичну наставу. – рекла је професорка Данијела Радичевић.

Пројекат којим је школа конкурисала за учешће у ERASMUS + програму, први је покушај професора и ђака да се прикључи овој великој европској организацији. Одобрен је пре две године, али је његова реализација одложена због пандемије за април 2022. године.

Иновације у узгоју лековитог и ароматичног биља

Боравак у Северној Македонији обележила је настава у Ветеринарско-пољопривредној школи „Браћа Младинови“ у Скопљу, као и обилазак плантаже „Херба Стојанови“ у Куманову.

– Научили смо много тога новог! Било нам је заиста лепо и занимљиво како у лабораторији школе, тако и на плантажи. Упознали смо се са неким новинама у узгајању биља, видели интересантан начин наводњавања по принципу кап-по-кап, али иновативнији приступ. Такође, пратили смо како они праве креме, чајеве, лосионе, етерична уља. – рекла је ученица Нађа Вукашиновић.

Фото: Средња пољопривредна школа „Радош Јовановић Сеља“

На теоријској настави су се, између осталог, упознали са врстама лековитог биља и начинима узгоја. У производним погонима и школској лабораторији одржана је и практична настава.

Почетак успешне сарадње

Независно од пројекта, а опет захваљујући његовој реализацији, Пољопривредна школа је склопила и меморандум о сарадњи са школом „Браћа Миладинови“, тако да се већ преговара о размени ученика и посетама између школа.

– Нарочито је било добро за нас што смо се спријатељили са ученицима друге школе, поделили ђачка искуства, разменили утиске о настави. Радујемо се што ћемо се поново видети како у Прокупљу, тако и у Скопљу. – рекла је ученица Јована Јовановић.

Професорке које су активно учествовале у овој пројектној настави сагласне су да је пројекат имао вишеструки значај за школу.

– Пре свега, веома је значајно укључити се у ERASMUS + програм, јер је то јединствена прилика да се ученици упознају са начинима рада у земљама из окружења. Наши ученици су учествовали на бројним семинарима и догађајима у Србији, али је ово ипак вредна прилика да се њихова знања и искуства подигну на један виши ниво. Вратили смо се пуни утисака из Северне Македоније и већ планирамо даље кораке за унапређења у настави. – рекла је професорка Данијела Радичевић.

Један од ових корака напред је дисиминација – школа је обезбедила саднице, па ће тако ђаци ускоро моћи да засаде најпре десетак редова лековитог биља. Што се узгоја ароматичних биљака тиче, нису изостали ни корисни савети и подршка са плантаже „Херба Стојанови“, па се прокупачки ученици и професори надају да је ово само почетак успешне сарадње у годинама које следе.