Међународни дан породице – афирмишимо породичне вредности

0
породица-јелена

Данас је Међународни дан породице.

Са обележавањем међународних датума учитељица Јелена Ђорђевић је отпочела 2015. године кад их је уврстила у годишњи план рада Дечјег савеза. Исте године, календар међународних датума нашао је своје место и на часовима одељењског старешине. 

Овај значајни датум је почео да се обележава од 1994. године, када га је Генерална скупштина Уједињених нација уврстила у календар важних датума. Циљ обележавања овог важног датума је афирмација породица и породичних вредности, подстицање једнакости између жена и мушкараца у оквиру породице, заштита породице као основне јединице друштва и помоћ како би породице могле да испуне своју одговорност према заједници. Најважније је неговати и развијати здраве односе у породици.

Ученици ОШ ,,Милић Ракић Мирко“, ИО у Бајчинцу  и у овој школској години  дали су допринос у обележавању овог важнијих датума.

Здрава породица ствара здраве појединце и здраво друштво.

Зато је неопходно да породица буде оснажена са сваког аспекта. Породица би требало да представља стабилну социјалну заједницу у оквиру које међу њеним члановима  влада поштовање, међусобно уважавање, подела одговорности, поверење и љубав.

Породица  је стуб сваког друштва, а свако дете има право на живот са својим родитељима или право на усвајање. Важно је да дете одраста у здравој породичној средини која ће допринети његовом правилном развоју.

Вођен је разговор о томе како би активности поводом овог лепог дана могле да изгледају и донете су заједничке одлуке.

На ЧОС-у  су најпре обновили дечја права и излепили их на табли. У овој активности активно учешће су добили ученици трећег разреда. Они су се у томе одлично снашли. Разговарали су о вредностима које треба да негује свака  породица. Ученици су усмено одговарали на питања, одговори су бележени на папирима у боји и лепљени на табли. Ученици од породице очекују да им пружи: љубав, пажњу, поверење,  сигурност, ослонац, посвећеност, очекивања су ученика другог и трећег разреда ове школе.

Предлог ученика другог разреда био је да се на овај дан све породице, односно укућани свих породица комбинованог одељења окупе у својим домовима, заједнички спреме ручак и дезерт, ручају у пријатном амбијенту и пријатној атмосфери, разговарају са својом децом о активностима у школи и ван ње, одгледају заједно неку дечју емисију, породични или цртани филм и проведу цео дан заједно.

Предлог ученика трећег разреда био је да све породице из комбинованог одељења обележе овај дан тако што ће изаћи породично на ручак, а затим у посластичару на колаче, и да  предвече  заједнички одгледају нешто из дечјег програма по избору деце. Ова размена у виду тимског рада делује васпитно на ученике, доприноси изражавању и размени идеја, охрабрује ученике да сарађују и не устежу се у  казивању свог мишљења.

У оквиру наредне активности ученици су добили задатак да на папирима блока број 4 представе своје породице. Ученици другог разреда су у раду користили графитну оловку, лист блока, бојице и фломастере. Ученици трећег разреда су техником сликања темперама представили своју породицу.

Упоређиване су породице по броју чланова домаћинства. Ученици трећег разреда су одабрали један ликовни рад ученика другог разреда који се највише потрудио у  представљању чланова своје породице техником цртања. Исто су урадили и ученици другог разреда. Сви ликовни радови ученика изложени су на школском паноу и изложени су у холу школе.

У завршном делу часа ученици који то желе показали су  албуме са својим породичним фотографијама. То је створило једну изузетно пријатну атмосферу са музичком подлогом у позадини. Спонтано је кренула и песма ђака.

Час одељењског старешине је завршен и заокружен песмом  ,,Како  расту деца“ у извођењу Леонтине Вукомановић и Иване Петернек.

Шта је за вас породица?

(Усмени одговори ученика комбинованог одељења)

-Корен и темељ свега

-Ослонац

– Љубав и закон

– Оно кад не знаш шта ти је, па дођеш кући и буде све ОК

-Најсигурније уточиште

– Мирна лука

–  Је за мене све

– Моје благо

– Моја љубав и сигурност

– Место где се преносе особине

  -Уџбеник васпитања деце

–  Пролећни излети и прве трешње

– Недељни ручак и супа са резанцима

– Је када доручкујете заједно или не једу сви, али сви су на окупу

– Основна функционална јединица друштва

 -Сигурно  место за све

 -Срећа највећа!

РЕШЕЊЕ УКРШТЕНИЦЕ:

  1. П   раво
  2. О   бавеза
  3. Р   адостан
  4. О   бавештајна
  5. Д   ијалог
  6. И   менице
  7. Ц   ипеле
  8. А   на

породица-укрштеница