Да ли гледате телевизор са довољне удаљености?

0
žena-gleda-tv-daljinski-kokice
Pexels.com

Да ли размишљате о набавци већег телевизора? Често се код ове одлуке јавља аргумент који говори против тога – величина собе. У малим или ужим просторијама, удаљеност места седења од телевизијског апарата изгледа премала.

Саветујемо да слободно купите велики телевизор и препустите се савршеним филмским вечерима. Следи објашњење!

Ако вам је мама у детињству говорила да не седите преблизу телевизору јер ће вам очи постати четвртасте – данас можете слободно занемарити то упозорење!

До пре неколико година, можда би та тврдња и имала основе, али свакако више не. Наиме, најбоља удаљеност од екрана телевизора се више не одређује на исти начин, а то је због 4К ултра високе резолуције.

Која је величина екрана најбоља за ваш простор? Како правилно одабрати телевизор?

Желите већи и бољи телевизор, али не знате на шта треба обратити пажњу при одабиру. Питате се где поставити телевизор, како би га сви укућани безбедно, без проблема гледали. Питања су многа, а ми ћемо покушати да вам помогнемо кроз важне чињенице.

televizor-dnevna-soba
Pexels.com

Не само удаљеност гледања, већ и резолуција, као и простор који сте одредили за телевизор, имају значајан утицај на најбољи избор.

Резолуција телевизора

Резолуција телевизора је број пиксела који заједно стварају слику на екрану. Већа резолуција значи већи број пиксела и оштрију слику. На пример, 4К или Ултра ХД (УХД) резолуција је четири пута оштрија од Фулл ХД резолуције. Са мањим телевизорима нећете одмах приметити разлику, док је на већим екранима та разлика очигледна. Дакле, стари аргумент да је соба премала за велики телевизор, поништава се већом резолуцијом.

Где поставити телевизор?

Могућности су бројне – на ормарић, постоље или зид. Постављање на зид нуди многе предности уколико желите програм гледати са различитих места у просторији. Окретни зидни носач је одлично решење које штеди простор и изузетно је практично. Поред наведеног, качење на зид телевизора, који су данас изузетно танки, додатно смањује идеално растојање за гледање.

Права удаљеност?

Што сте даље од телевизора, то вам је теже да читате титлове и уочите ситне детаље. Међутим, ако седите преблизу великом екрану, можете пропустити детаље у углу ока. Обично су телевизори испод 81 цм идеални за спаваћу собу или кухињу. Они од 81 – 165 цм су погоднији за дневни боравак. Уколико желите да поставите кућни биоскоп, екран од 152 цм је идеалан.

Старо правило о удаљености од екрана: дијагонала у цм x 2, више није применљиво. Данас се ни један пиксел не може уочити, чак ни са најкраће удаљености. Садржај је невероватно оштар, јасан и детаљан, чак и на минималном растојању. По најновијим препорукама сасвим је довољно заузети место на око 1 м од телевизора.

Ново правило за идеално растојање при гледању телевизора: Дијагонала екрана у цм x 1,5 = удаљеност седишта у цм.

Уколико сте, после наведених информација, остали при одлуци да набавите већи телевизор и одредили која је величина за ваше потребе одговарајућа, саветујемо вам да прегледате интернет-понуду која доноси заиста сјајан избор модела телевизора, у широком распону цена. Поред тога, начин куповине је више него једноставан.