Путник у Прокупљу – Хисар

хисар
Фото: Прокупље вечни град
Прокупачки град познатији као Хисар је тврђава у Прокупљу, око које се некада развило и само Прокупље. Хисар се налази на узвишењу града и са три стране окружен је реком Топлицом. Хисар спада у споменике културе од великог значаја и под заштитом је Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Хисар кроз векове

Да Хисар има богату прошлост, сведочи нам историја. Наиме, најстарији пронађени трагови на овом простору припадају античком, предримском периоду. Сматра се да се тек касније на овом простору развио римски град, под именом Хамеум, који је обновљен у шестом веку. За Хисар кажу да је био доста посећен и у десетом веку, али се о томе не зна пуно.
За историју ове тврђаве везују дванаести век и Стефана Немању, а касније и Југ Богдана. Тврђава је неколико пута била обнављана кроз векове, а данашњи облик добила је у четрнаестом веку, између 1371. и 1387. године, када су је обновили поводом заштите области од најезде Османлија.

Хисар у садашњости – место за културу

Бедем Хисарске тврђаве добио је нов изглед 2020. године, када је рестауриран. Тада су изграђене нове стазе, које воде до тврђаве и додата је расвета. Не овом простору налази се монтажна летња позорница, која је главно место за одржавање културних манифестација. На овој позорници, међу првима је закорачила оперска дива Јадранка Јовановић, која је одржала концерт након прве фазе рестаурације тврђаве.

Археолошки радови – Шта је све ископано?

Археолошке радове на овом простору изводили су Музеј Топлице и Завод за заштиту споменика културе из Ниша. Радови су почели 1976. године и трајали су две деценије са малим прекидима. На овом простору пронађено је: керамичко посуђе, алат за обраду коже, мачеви и копља. Такође, пронађени су и остаци кухиње. Сматра се да све откривено потиче из четрнаестог или петнаестог века.

Шта посетити на Хисару?

Када кренете ка Хисару видећете Цркву Светог Прокопија, другу најстарију сачувану цркву на тлу данашње Србије и Југ Богданову или Латинску цркву. Поред стаза које воде ка тврђави, постављене су клупе.
Изнад сваке клупе постоји мала дрвена табла на којој пише која је намена клупе. Тако да, постоји клупа за маштање, клупе за љубав, као и многе друге. У близини ових клупа, налазе се бисте посвећене Божи Илићу (српском сликару) и Радету Драинцу (српском песнику), као и чесма посвећена Алекси Савићу (спрском лекару). На самом врху Хисара, налази се ресторан „Савићевац“ који пружа невероватан поглед на цео град!

Занимљивост: Да ли се на Хисару ноћу дешавају неке чудне ствари?

Мештани Прокупља истичу да су се пре десет година дешавале чудне ствари на Хисару током ноћи. На гранама дрвећа које је засађено око Хисара налазили су се одевни предмети и доње рубље. На земљи се могло наћи стотине кашика, жилета, шприцева, као и комада поломљеног стакла.
Мештани који живе у близини тврђаве изјавили су да су ноћу чули урлике и вриску. Нису сигурни шта се тачно ту ноћу дешавало, али тврде да то нису била „чиста посла“. Да није реч о измишљотинама, може доказати полиција, која је била обавештена о целом случају. Нажалост, нико тачно не зна да нам каже шта се ту одигравало, тако да нам преостаје само да нагађамо.
Уколико желите на лак и занимљив начин да упознате историју Топличког округа, препоручујемо вам да посетите Прокупље и тврђаву Хисар. За љубитеље спорта, препоручујемо трчање на стазама око тврђаве, а за оне који би мало да предахну од обавеза, препоручујемо излет на Хисару.
Серијал „Путник у Прокупљу“ намењен је свим туристима који желе да се упознају са знаменитостима града Прокупља.