Природна решења за мигрену која вам могу помоћи да победите бол

0
zena-masira-glavu
Pixabay.com

Здравствени проблем са којим се, у далеко већем броју, суочавају жене него мушкарци, познат је од постанка медицине која је, кроз историју, развијала и начине за превенцији и лечење.

Најчешће траје од 2 до 72 сата, а поред болова, обично на једној страни дела главе, често је праћена и мучнином, повраћањем, дијарејом, цијанозом (плавилом) прстију.

Последица је  поремећаја у циркулацији крви, па у мозгу долази до сужавања и проширивања крвних судова, а узроци могу бити: низак ниво шећера у крви, поремећај сна, алергени у исхрани, напетост, хормоналне промене, дехидратација, промене у атмосферском притиску, изложеност блештећем или трепћућем светлу, депресија, умор, анксиозност итд.

Упознај непријатеља да би га победио

Парафраза Сун Цуових мисли из “Вештине ратовања” у случају мигрене значи да би требали спознати “окидач” за њен настанак и радити на томе да се ублаже узроци да би и последице биле мање неугодне.

Јака сунчева светлост, или превише изложености светлу током посла /екран компјутера, на пример/ код неких особа може изазвати мигрену. У овим случајевима се препоручује ношење заштитних наочара, што је могуће више боравка у сенци, а ако се појаве први симптоми од помоћи је одмор у замраченој прострорији, хладна облога на челу уз истовремену топлу купку стопала ради бољег ефекта.

Дневна рутина када је у питању начин живота може да буде значајна за превентиву, будући да свако одступање: премало, или превише сна, нередовни оброци, као и они касно ноћу, може да доведе иницирања неугодних главобоља.

У планирању дневних обавеза непоходно је укључити и време за боравак ван затворених просторија, идеално би било у природи, парку, или на некој зеленој површини, а умерена физичка активност- од лагане шетње до трчања благотворна је за организам у сваком погледу.

Поред тога што подстиче циркулацију, физичка активности поспешује лучење хормона који предупређују низ здравстених проблема, међу којима и мигрену. Особама које су подложне нападима мигрене препоручује се да избегавају пушење, просторије са присуством дуванског дима, уопште непроветрена и загушљива места.

Масажа вратног дела кичме, посебно лагана масажа дела у коме се налазе вратне артерије је делотворна као превентива, а њој се придружује и масажа темена, чеоног дела главе и слепоочница.

Уколико се оваква масажа примењује свакодневно, у трајању од неколико минута, пар пута дневно, најбоље у току јутра и после подне, могуће је смањити ризик од појаве напада мигрене.

Исхраном против мигрене

Уравнотежена, балансирана исхрана основ је доброг здравља, а од давнина је познато да намернице богате влакнима, воће и поврће, орашасти плодови јачају имунитет и превентивно делују на низ болести. Дуготрајно дружење са проблемом мигрене нутриционисте је довело до закључка да се на листи благотворних намерница налазе житарице у целом зрну, орашасти пловоди, махунарке, воће и поврће, а у најширем-храна која одржава нормалан ниво шећера у крви.

Један до узрока настанка мигрене је недостатак магнезијума па се, пре суплемената, препоручује конзумација намерница богата овим минералом. Такође, магнезијум и калцијум су идеална комбинација проти болова, а и за опуштање.

Витамин B, кога у идеалној комбинацији има у нутритивном квасцу, потом витам B чине заштиту од мигрене јачом, а последице подношљивијим.  Уз све ово, витамин D заокружује круну витамина и минерала пред којима мигрена одступа, а у случајевима када је већ узела маха, лекари препоручују њихов повећан унос.

Кафа и све намернице богате кофеионом, укључујући газирана и освежавајућа пића, рафинисани угљени хидрати а то значи масна и пржена храна, свињетина, говедина, бели и црни лук, јаја, чоколада, кукуруз, превише слана храна показале су се, у већини студија, узроком настанка мигрена.

Будући да је у питању широка лепеза свакодневних прехрамбених артикала најбоље је држати се намерница које не садрже тирамин, а јеловник базирати на исхрани са мало протеина.

Чешћи оброци и јутарња чаша заслађеног чаја или воде уз додатак меда, у сваком случају, неопходна доза шећера ради његове регулације у крви, лимунада или воћни сок, треба да постану део дневне рутине.

Дехидратација организма често је узрок мигрене, па треба обратити пажњу на унос довољне количине течности, посебно чисте и филтиране воде.

Лековито биље и друге терапије за мигрену

Ослањање на лековито биље, уз одговарајућу исхрану и умерену физичку активност могу да буду одлична комбинација за квалитетан живот.

Ловор и вратић су биљке које се готово одувек користе у борби против мигрене, а њима се придружују и матичњак, камилица, ђумбир, као и мешани чај од одољена и лаванде. Као терапеутско средство користи се и екстакт питоме нане, а од помоћи је и масажа главе и врата мешавином рузмариновог уља у комбинацији са неким другим биљним уљима у размери 1:10.

Аромотерапија може да буде природни савезник, а од уља нарочито се препоручује лаванда, која поред спечавања мигрене побољшава и квалитет сна. Уз лаванду нарочите ефекте показао је и рузмарин.

Валеријана се показала као изузетно корисна биљка у третманима мигрене и користи се корен од кога се могу направити чај, тинктура и капи. Њене компоненте које делују седативно опуштају напете крвне судове и мишиће што помаже ублажавању главобоља.

За третирање мигрене од користи је и алтернативна медицина: акупресура, акупунктура, јога, биофидбек, али звучна терапија. Ове третмане за мигрену обавезно је користити уз помоћ проверених стручњака и нипошто се не руководити методом самопомоћи уз приручник, или упутства са интернета.

Како је свака мигрена најчешће случај за себе, врло често је потребно да се методе за њено спречавање, или терапије комбинују, при чему ће ефекти у неком временском периоду, уз мало стрпљења, показати добитну комбинацију.