Инклузија данас – Поштовањем људских права против дискриминације

0
radionica-inkluzija
Фото: Инклузија данас

Удружење “Инклузија данас” спровело је занимљив и веома важан пројекат – „Развијање компетенција за разумевање и поштовање људских права“.

У оквиру пројекта током протекла три месеца одржано је неколико предавања, едукација и радионица на различите теме, у основним и средњим школама на територија Града Прокупља и општинама Блаце, Дољевац, Бојник и Житорађа.

Велики број деце усвојио знања о дискриминацији

– Промовисали смо важност поштовања људских права  као и борбу против дискриминације свим грађанима који живе на територији општина и градова који су укључени у пројекат. Кроз низ медијских акција као и кроз штампани материјал упознали смо и шири круг људи са нашим активностима. Мислимо да је наш највећи успех то што је велики број деце усвојио знања о дискриминацији, равноправности и толеранцији, као и што смо сензибилисали представнике институција за проблем дискриминације. Радили смо и на развијању међусобне сарадње међу школама и умрежавања као и солидарности према маргинализованим групама – рекао је Ивица Крстовић, координатор пројекта.

инклузија-данас-радионица
Фото: Инклузија данас

Форум театар – Да ли мора баш тако?

Једна од занимљивијих активности свакако је била форум представа “Да ли мора баш тако?”, у извођењу Драмског студија Гимназије Прокупље.

– Чланови Драмског студија Гимназије из Прокупља, радо су се одазвали позиву да учествују у једном оваквом пројекту, припремајући и изводећи форум представу „Да ли мора баш тако?“. Наша сцена, која се вишеслојно дотиче предрасуда, стереотипа, насиља, сукоба различитости, изазвала је очекивану реакцију и подстакла гледаоце на учешће и интервенисање, што је суштина форум театра. Наступале су: Бранка, Мила, Јулија, Нађа и Анђела – изјавио је Зоран Цветковић, редитељ форум представе.

dramski studio-radionica
Фото: Инклузија данас

 Стереотипи, предрасуде и дискриминација онлајн

Служећи се концептом интерактивне радионице, у пројекту је учествовала и колумнисткиња Србијанка Станковић.

 – Водили смо разговор о стереотипима, предрасудама и дискриминацији, пре свега у онлајн комуникацији. На који начин стереотипи које стекнемо током одрастања утичу на наше понашање и да ли (и у којој мери) се предрасуде одражавају кроз вербално и сајбер насиље? Кроз неколико интерактивних игара подстакли смо младе људе на критичко размишљање и, што је још важније, преиспитивање већ изграђених уверења. Реакција није изостала, а посебно се појавила потреба за тумачењем степена заинтересованости младих људи да реагују у ситуацијама када је неко у њиховом окружењу дискириминисан. – изјавила је Србијанка Станковић.

Може се рећи да су током тромесечог пројекта остварени главни циљеви, а то је да се код младих освести штетан утицај негативних предрасуда и разјасни циклус стереотип-предрасуда-дискриминација.

Основци и средњошколци су отворено разговарали о последицама дискриминације (а неке су и са крајњим трагичним исходом) и дошли до драгоцених закључака да треба “разбијати стереотипе” поступно, кроз информисање, разумевање и прихватање разлика и емпатију, било да је реч о дискриминацији на основу расе, пола или година.

Удружење “Инклузија данас” је реализовало пројекат уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.