Биљна офанзива на инфекције узроковане Ешерихијом коли

0
ешерихија-коли

Често помињана бактерија, Ешерихија коли, редован је становник наших црева, и у добром делу случајева је безопасна, а неке њене подврсте чак и помажу одржавању здравља дигестивног тракта.

Оно што изазива стање болести, у најблажем, инфекцију уринарног тракта јесте сој Ешерихије коли који ствара токсин познат као Схига. 

Као и сама бактерија, тако и токсин Схига има своје подврсте, а као највећи узрочних болести је сој 0157: X7, који изазива обољење бубрега, грозницу, крварење, конфузију, нападе сличне епилептичним, и спада у ред опасних по живот.

Инфекција изазвана Ешерихијом коли

Ешерихија коли најчешћи је узрок инфекције уринарног тракта, а адекватна терапија, најчешће антибиотицима, преписује се тек након лабараторијских анализа узорака мокраће и столице. 

Уз антибиотике препоручују се и чајеви који доприносе учесталом и обилном лучењу мокраће чиме се излечење убрзава. Уз одговарајући терапију, тегобе услед инфекција узрокованих Ешерихијом коли нестају за десет дана до две недеље. 

Процес излечења не значи да смо одстранили Ешерихију из нашег организма, што значи да се мора водити рачуна да се не болест поново не изазове.

Како се уз инфекције мокраћних канала посебно помињу чајеви као додатак медикаментима, у тежим случајевима, или основна терапија, у лакшим, али и као превентива, корисно је знати које се све биљке могу употребити.

Који чајеви помажу код Ешерихије коли

Чај од брезе је познат и као ефикасно диуретичко средство, а препоручује се за лечење инфективних и упалних процеса уринарног тракта. Пије се у количини од четири шоље дневно, између оброка.

Припрема се од сушеног листа брезе у размери једна кашичица- једна шоља вреле воде. Добијени чај се остави да одстоји најмање десет минута пре употребе.

Чај од кукурузне свиле, такође се користи и за инфекције и за упале мокраћних канала. Редовном употребом овог чаја могуће је растворити камен у мокраћним каналима, а помаже и код избацивања песка.

Припрема се тако што се кашичица осушених нити свиле прелије са 3 дл вреле воде, потом кува три минута, а пре употребе остави се да стоји све док се не охлади. Пије се по једна шоља три пута дневно.

За превенцију или спечавање развоја болести одличан је и зелени чај. Његово анимикробно дејство спечава развој Ешерије коли, а благотворно дејство на организам познато је од давнина у различитим културама. 

Припрема се тако што се једна кашичица зеленог чаја прелије са два децилитра прокуване воде температуре до 70 степени и остави да стоји најмање пет минута. Најбољи ефекат се добија ако се зелени чај пије незаслађен.

Листови уве имају антибактеријско дејство па се чај од ове биљке користи и против вируса једнако као и против бактерија у мокраћној бешици.  За припремање једне дозе чаја користи се кашика сувог листа уве која се прелије са 2,5 дл кључале воде. 

Пије се након што одстоји минимално 15 минута. Увин чај се пије три пута дневно током трајања терапије.

Першунов лист је могуће конзумирати и као чај и то не само за лечење већ и за превентиву инфекција изазваних Ешериихијом коли. Одличан је и за избацивање вишка течности, за чишћење организма и благотворан за одржавање општег здравствног стања.

Кашичица до две сувог листа першуна се стави у шољу топле воде и остави да одстоји дестак минута. Овако припремљен чај довољан је за једну дозу, а у случају инфекције пију се три шоље чаја дневно, након оброка.

Чај од бруснице је врло ефикасан у лечењу инфекције узроковане Ешерихијом коли будући да ствара негативну околину за развој бактерије. Садржи биофлаваноиде који бактерији Ешерихи коли мењају облик, мембрану и наставке којима се прима, чиме се онемогућује њено везивање за зидове канала.  

Брусница је одличан антиоксиданс, богата је витаминима А и Ц, а одличан је извор калијума. Хипурична киселина у њеном саставу делује као антибиотик, и има антифугално својство. 

Чај од бруснице се припрема тако што се 30 грама сувих плодова кува у 0,5л воде све док половина течности не испари. Може се засладити, најбоље медом, и пије се по шоља топлог напитка након јела.

За превенцију болести које изазива Ешерихија коли препоручују се радње, понашања и активности које спадају у ред правила за здрав начин живота и немају статус посебних животних ритуала. 

На првом месту је хигијена руку, стамбеног простора, прање намерница,посебно воће и поврћа и избегавање купања и умивања водом која није исправна. 

Како се бактерија активира у киселој средини промена начина исхране је врло битна, а то значи избегавање грицкалица, газираних пића, масне хране, кафе и цигарета.