Како позитивни људи авантуристичког духа утичу на нашу психу

0
Young Woman Travel Nature Concept

Психичко стање свакога од нас је резултат бројних фактора, почев од личних карактеристика, преко животних околности, па до окружења у којем проводимо највећи део наше свакодневице. Чињеница је да људи из нашег окружења могу допринети нашој срећи, али и обрнуто, дакле могу пољуљати наше самопоуздање, односно у негативном смислу изменити наш поглед на себе и свет око себе.

Будући да смо ми друштвена бића, јасно је да тежимо да се уклопимо у своје социјално окружење и да ћемо често преузимати животне навике нама блиских особа. Због тога је изузетно важно да људи који нас окружују негују праве животне вредности и имају ведар поглед на живот, који ће нам помоћи да пригрлимо све лепоте живљења и да и из негативних искустава умемо да извојимо нешто позитивно.

Позитивна атмосфера у добром друштву

Различити типови личности на различите начине утичу на атмосферу и целокупно своје окружење. Као што постоје такозвани енергетски вампири, који ће учинити да се након сусрета са њима осећате исцрпљенима, постоје и позитивни појединци са којима ћете се виђати када желите да “напуните батерије”. Авантуристи су управо ти весели пријатељи, спремни за акцију, који ће увек радо одговорити на ваш позив и сами вас позивати у своје подухвате, а и ви ћете се њима увек радо одазивати, јер знате да ћете у оваквом друштву засигурно сјајно искористити дан.

Буђење авантуристичког духа у вама

nasmejane-devojke
Pexels.com

Уколико је ваш добар пријатељ авантуриста, будите уверени да ће његова полетност пре или касније и у вама пробудити авантуристички дух. Активности као што је узбудљиви рафтинг Таром или забавна вожња квадова ће вам ући под кожу, те ћете и сами све чешће пожелети да се упустите у неки интересантни подухват. Овакав стил живота ће вам донети много добробити како на плану психичког, тако и на плану физичког здравља.

Напуштање зоне комфора

Иако је комфор нешто што сви желимо у свом животу, егзистирање искључиво у границама своје зоне комфора није најбоља идеја. Монотонија и лимити који нису зацртани на рационалним основама имају негативан ефекат на ментално здравље и ускраћују многа животна искуства. Авантуристи овде ступају на сцену и наводе вас да се осмелите да напустите своју зону комфора. На овај начин ће вам ваш пријатељ помоћи да се препустите многим чарима живљења, која бисте иначе стављали ван свог домашаја, понесени страховима.

Утицај на самопоуздање

Будући да ће вас авантуристички дух ваше драге особе наводити да и сами похрлите ка неким забавним подухватима и у адреналинске активности, овакве измене у вашем односу према свету око себе ће утицати и на ваш однос према себи. Самопоуздање које проистиче из оваквог ведрог става и активног стила живота без сумње отвара врата успесима на бројним животним пољима. Будите уверени да ћете, окруживи се позитивним људима авантуристичког духа, постајати све смелији и имати све више вере у себе.

Ширење видика

Уколико се окружите авантуристима, имаћете прилику да сагледате живот из другачијег угла. Активности и подухвати у које ћете се са њима упуштати ће вам указати на животне могућности које тек треба да искористите и које су пред вама, али се раније нисте на њих осмелили. Када проширите видике и спознате разнолике лепоте света око себе, почећете да живите један далеко квалитетнији стил живота.

Уколико ваше окружење не делује подстицајно на вас и чини да се повлачите у себе, постајете све пасивнији и да вам опада ниво самопоуздања, запитајте се у вези са људима које пуштате у свој најужи круг. Наравно да нећете да исечете из свог живота људе које волите само због њихових особености које на вас негативно утичу.

С друге стране, ипак покушајте да селектујете утицаје окружења и укључите у њега неке људе позитивног авантуристичког духа, који ће вас засигурно увесељавати и подстицати да будите оно најбоље у себи и узимате најбоље од света око себе.