Роберт Пешут Магнифико: Пушим своје цигаре, пијем своје пиво, идем својим путем

0
магнифико
Фото: Владимир Гашевић

-Да буде за све, битно је за све – да буде здравља и среће за све, амин. Да буде добре воље, љубави, лепих девојака, добрих мушкараца за све, да буде добро за све и да браћо и сестре, може, бар за тренутак, да нас боли к…. за све. Амин!

Тако је почео наш разговор иза сцене. Очарала ме једноставност одговора о смислу живота и стварања. Роберт Пешут Магнифико наступио је први пут на Нишвил Џез Фестивалу у Нишу. Човек направио очаравајући спектакл појавом и речима које буде. Надам се да су млади схватили смисао његових порука. 

-Схватио сам да је извођење музике највиши ниво шарлатанизма и паранауке. Направљен је за људе попут мене – тако за себе каже харизматични словеначки кантаутор српског порекла Роберт Пешут Магнифико.

магнифико
Фото: Владимир Гашевић

Током три деценије, Магнифико је стекао статус велике звезде, а у родној Словенији га сматрају националним благом.

Он је звезда свуда, не само у балканским оквирима. Његове песме су мешавина попа, фолка, техна, балкан фанка… Његови текстови су интерпретирани  на само њему својственој мешавини словеначког, српског, италијанског и такозваног сломљеног енглеског језика.

Преломни тренутак био је када је 2004. године објавио четврти албум. „Here I come, here I go“, „Give me money“ само су неки од његових великих хитова.

магнифико
Фото: Владимир Гашевић

Често му се куну многи да су његове деде, чукундеде, прадеде, певале „Пукни зоро“ после пробоја Солунског фронта, а када каже да је ту песму он компоновао, хоће да га бију.

Током наступа, Магнифико је публици испричао анегдоту из Ниша. Недостајало му је што га нико на улици не пита да се фотографише, све због короне, па је сам пожелео да пита људе да то учине. У Нишу му је пришла девојчица, мађарског порекла и прстом њега показала мајци, узвикнувши: „Мустафа!“

магнифико
Фото: Владимир Гашевић

А онда је извео истоимену песму. 

Да сте могли то да видите ! Цео Ниш плеше, сви екрани светле, чак и небо после кише.

Киша није могла да поквари други дан Нишвила. Посебна енергија, призвала је мирно небо.

Ниш за Нишвил као Холивуд! Тако је то после кише. Покиснеш, па се сушиш уз дивне речи и људе, кроз покрете, које је заједно са добрим момцима из бенда, измамио Магнифико. Знала сам да ћемо се добро провести, јер су Тео из бенда и момци, претходне вечери, заједно са нама, били у публици и радо се фотографисали са мном.

магнифико
Фото: Ивана Ђурковић

Широки осмеси, еуфорија дан пред наступ, учинили су да Тео приђе и пита шта радим ту, колико траје програм и са мном поделио узбуђење и понос што је међу нама.

Обични људи сијају. А обични је епитет за славне који добро знају свој пут. Највише волим, када звезда нема гордост ни у траговима. Е, то Вам је Магнифико и његови момци! 

магнифико
Фото: Ивана Ђурковић

Када сам Магнифика питала шта би поручио младима и који је смисао његове уметности, одговорио је:

„Пушим своје цигаре, пијем своје пиво, идем својим путем.“ 

Нишвил је, без сумње, угостио велику, а једноставну звезду са музичког неба.