Џулијан Марли: „Будите оно што сте, будите ви!“

0
џулијан-марли
Фото: Милош Миладиновић

Четврти дан Нишвила, последњи дан, свакако је обележио наступ сина чувене реге звезде Боб Марлија.

На тренутак, Боб Марли је оживео кроз Џулијана, иако живи кроз своје песме, то је ипак био посебан осећај. Џулијан Марли доказао је ону чувену, нашу, српску: „Ивер не пада далеко од кладе.“

марли-џулијан
Фото: Милош Миладиновић

Јамајчани су посебни људи, са невероватном културом. Све врца од боја, музике и дредова и сви обожавају њихов сценски покрет. Шире духовност, љубав и мир на свој начин и то купује све друге нације. Кад их погледаш, нема ту шљаштећег луксуза, само људска топлина која се ваздухом шири кроз музику и текстове песама.

Џулијан Марли рођен је 4. јуна 1975. године. Пошао је очевим стопама и постао реге музичар, текстописац, продуцент и хуманиста. Својом музиком, Растафаријански, надахњује свој живот и духовност.

 – Носим дивне импресије са Нишвила. Људи су овде дивни. Први пут сам овде и осећам дивну вибрацију. Осећам се као код куће – рекао ми је Џулијан Марли.

Џулијанове песме, саме по себи, носе дивне поруке, али нисам могла, а да га не упитам, шта би он поручио младима за крај нашег сусрета. 

-Моја порука за младе људе је да више времена проводе у причи, да деле, да физички проводе више времена заједно, да гледају једни друге у очи и да разговарају, да деле, да деле љубав, јер је технологија преузела свет. И ја сам у љубави са својим телефоном. Волим телефон, али ми смо људи, морамо да волимо, да волимо себе, да будемо јаки и да чинимо исправне ствари, из срца. Будите оно што сте, будите ви – поручио је младима, а и старијима.

ивана-интервју-џулијан
Фото: Владимир Гашевић

Кад упознаш Џулијана, упознао си и Боб Марлија. Једноставност, реге дух, начин одевања, дредови, мир, док разговарате, то је као да си на Јамајци. Током наступа, питао је публику:

-Ко је био на Јамајци?

Ретки су подигли руку.

-Морате да дођете на Јамајку, сви сте позвани – узвикнуо је.

Замисли, стварно, да одемо на Јамајку! Црнкиње плешу уз реге, певају и свирају Марлијеви рођаци, а ти са плетеном капом, правиш дредове и имаш мир! Замисли!

ивана-џулијан
Фото: Владимир Гашевић

Ми, у ствари, не знамо какав је њихов живот, али има нешто, што знамо… Знамо да ни новац, ни луксуз, ни превише хране и провода, не доносе срећу. Срећу доноси оно, што имаш унутра, у себи, а то су ситнице – мир, љубав и побожност.

-Их, па нису ти то баш ситнице… Посебно не љубав.

-То се само тако каже. У односу на оно, што се купује искључиво новцем, то су ситнице, богате ситнице за сиромашне људе.

За крај смо се фотографисали, Џулијан Марли, син Боб Марлија и Луси Поундер, а тај загрљај, пореклом са Јамајке, остаће урезан у мени, Топличанки.

Љубав за Јамајку!