Зашто учити страни језик – 10 најважнијих разлога

0
страни-језик-учење

Зашто учити страни језик? Постоји много више од 10 разлога зашто би свако требало да учи страни језик, али овом приликом откривамо вам неке од најважнијих. За почетак, знање страних језика помаже при тражењу новог посла, нових сазнања, развијају се мождане ћелије, али и склапају нова пријатељства.

Погледајте 10 разлога зашто би свако од нас требало да учи страни језик по избору. А посебно је интересантно што неке језике можете учити и потпуно бесплатно.

1. Вежбајте свој мозак

Да ли сте знали да знање страног језика заиста може да вам помогне да останете ментално здрави? Студије су показале да постоје когнитивне добити од учења страног језика, без обзира на то колико година имате. Побољшање памћења, способност дужег држања пажње и смањен ризик од когнитивног назадовања које долази с годинама, само су неки од познатих резултата које доноси знање два или три језика.

2. Постаните успешнији у учењу

Сваки нови језик, нпр. немачки језик, који учите је лакши него претходни. Објашњење је једноставно: са сваким новим језиком проналазите нове начине да учите ефикасније. Другим речима, налазите језичке цаке. Док учите свој први страни језик, препознаћете сопствене пропусте и елиминисати их. Почећете да хватате замах у учењу и учићете све брже. После тога ћете моћи да следећи језик учите још већом брзином. Пре него што тога будете свесни, бићете на путу да постанете полиглота.

3. Откријте нове пословне могућности

Учење страног језика отвара врата бројним могућностима у каријери. Ово се не односи само на могућност обављања хонорарних послова или посла на даљину, иако су то одлични разлози. Постоје и други начини како знање два или три језика може да унапреди вашу каријеру.

Свет се брзо мења. Више компанија него икада пре води посао у више, а често и у неколико десетина земаља широм света, али то не би било могуће ако не запосле људе који мисле глобално и који говоре бар један страни језик. Да ли сте икада желели да будете попут људи које срећете на аеродромима док због посла путују у друге земље? То можете да будете и ви. Чак и у мањим, локалним компанијама, велика је могућност да ће вас знање страног језика издвојити у односу на друге кандидате.

4. Не брините о томе да ћете „испасти глупи”

Када би вам неки странац пришао тражећи помоћ око сналажења и ако би се мучио око проналажења праве речи на вашем језику и правио много грешака, да ли бисте се смејали његовом напору? Чисто сумњамо. Пре би вас импресионирала његова храброст да приђе непознатој особи и говори на страном језику. То је особа која је савладала страх од грешке пред другима и која је успела да у комуникацији са вама сазна оно што ју је интересовало.

Не можете да замислите да и сами имате ту врсту храбрости? Ако одлучите да научите неки језик и ако кренете да га говорите од првог дана, брзо ћете превазићи тај страх. Не само да ћете моћи успешно да комуницирате на страном језику, него ће и ваше самопоуздање добити огроман подстицај и никада више нећете зазирати од стицања неке нове вештине.

5. Не будите типични туриста

Да ли свако летовање мора да буде исто? Излежавање на плажи, одлазак на вечеру и у шетњу или у оближњи клуб где по могућству говоре српски како не бисте имали проблема у комуникацији. Искорачите из своје зоне комфора и отворите врата света! Не можете ни да замислите шта све можете искусити.

Први корак ка откривању новог света, нове културе и обичаја јесте управо да не будете типични туриста и да се упустите у откривање места у којем летујете или истраживање града који сте посетили током одмора. Наравно да не можете научити све стране језике, али више него довољно је да се припремите пред пут тако што ћете научити неке уобичајене фразе и речи које ће вам боравак у страној земљи учинити лакшим.

Више од тога, изненадићете се одушевљењем локалног становништва када им се обратите на њиховом матерњем језику, чак и ако се ради само о покушају комуникације на том вама страном језику. На тај начин ћете ући у причу са локалним становништвом и сазнати неке занимљивости о локалној култури и обичајима, или препоруку за неки добар аутентичан ресторан или скривену плажу коју посећују локалци, уместо да попут свих осталих туриста обилазите стандардна туристичка места.

6. Упознајте сопствену културу на другачији начин

Ако покушате да разумете сопствену културу искључиво изнутра, то је исто као да покушавате да схватите како изгледа аутобус ако сте се само возили у њему. Не можете да видите његове точкове, спољашњу боју или мотор који га покреће. Желите ширу слику? Морате да изађете из аутобуса и погледате га споља.

Језик и култура су блиско повезани. Научите други језик и стећи ћете увид у другу културу. Моћи ћете да се „возите другим аутобусом”, а да не видите само како је унутра, него да по први пут стекнете и јасну слику споља.

7. Успоставите пријатељства са особама које потичу из различитих култура

Да ли сте се икада нашли у ситуацији да имате пријатеља из друге земље са којим волите да проводите време, али причате једино на енглеском језику? Осећате повезаност са том особом и мислите да сте добри пријатељи, а онда он једног дана помене неку другу групу пријатеља који говоре његов матерњи језик и са којима се често виђа. Вас на та дружења никада не позивају јер их не бисте разумели.

Јасно је да не можете да научите сваки страни језик на свету и да добро познајете сваку могућу културу. Међутим, ако постоји та једна култура коју бисте волели боље да разумете или та једна особа коју бисте волели боље да упознате, онда је учење њиховог језика један од најбољих начина да то започнете.

8. Уживајте у оригиналним уметничким делима – без превода

Боливудски филмови, манге, теленовеле, танзанијски хип-хоп – свет је пун уметности која није на енглеском језику. Зар немате жељу да у њој уживате на изворном језику уместо да се ослањате на лош превод због којег оригинал губи од свог шарма због кога је и постао популаран? Можете да пронађете превод, али би вас изненадило шта се све губи у преводу.

Ако сте фан било ког типа страних медија – или бисте то волели да будете, али нисте заинтересовани за њихову преведену верзију јер су многе нијансе изгубљене у преводу – онда је ово одличан разлог да почнете да учите тај страни језик. Већ ћете имати јасан циљ пред собом па ћете знати која врста вокабулара ће вам бити најкориснија и моћи ћете тај материјал да користите у учењу новог језика.

9. Постаните отворенији

Учење страног језика и откривање неких сасвим нових култура и светова је сасвим сигурно прави пут да постанете отворенији, да имате више разумевања што је, сложићете се, непроцењиво. Посматрати свет неким другим очима, из неке друге перспективе је једно невероватно искуство!

10. Откријте своје могућности!

Постоји много изговора зашто неко не успева да научи страни језик. Људи обично мисле да су престари, немају довољно времена, немају талента. Ниједан од тих разлога није на месту. Колико год сумњали у то, заиста можете да научите страни језик. Чак можете да обавите свој први разговор на том језику за само седам дана.

Још увек чекате? Почните! Свако има свој јединствени разлог за учење страног језика. Али иако разлози могу да буду различити, сви они могу да се претворе из речи у дело на исти начин: тако што ћете престати да смишљате изговоре и почети да говорите на језику који сте одувек желели да научите.

Једном када обавите свој први разговор на страном језику, нећете пожелети да се вратите на старо!