Кућа са двориштем – како да изгледа као из бајке?

0
кућа-двориште-зеленило
Pexels.com

Ентеријер и екстеријер треба да предствљају савршен спој баланса између онога што имате у унутрашњости ваше куће и онога што јој споља даје одређени печат. Данашњи модеран живот многе људе довео је у градове и живот у стану, али је и даље велики број оних који проналазе своје мирне оазе у кућама са двориштем, далеко од буке и брзог темпа живота.

Многи људи се током дизајнирања или преуређења фокусирају искључиво на унутрашњост куће, стављајући у други план екстеријер, оно што се прво види када из куће изађете. Пре него што започнете рад на свом дворишту, битно је осетити простор, како бисте својом креативношћу и идејама што боље осмислили свој кутак за одмор и релаксацију.

Са доласком лепог времена, све више смо на отвореном, а најлакши и најлепши начин да се спојите са природом је свакако лепо и уређено двориште.

Продаја кућа  и изнајмљивање истих, доживело је велики бум у последњих пар година, како се људи одлучују да купују куће које су већ уређене или да приређују разне врсте прослава у изнајмљеним кућама са лепо уређеним двориштем, како би угођај на отвореном био потпун.

Постоји неколико начина како да уз помоћ неких топ трендова и савета урадите најбољу могућу ствар за ваш екстеријер, вашу дворишну оазу мира.

Величина дворишта

Од величине вашег дворишта умногоме ће зависити како и на који начин ћете га уредити, а да оно не изгледа претрпано и неуредно. Ако ваше двориште нема велику површину или је већим делом избетонирано, нећете моћи да искористите дрвеће или травнате површине. На оваквим, углавном бетонираним површинама можете направити импровизацију летњиковца, поставити сунцобран, тенду или јарбол, како би имали парче свог хлада за уживање, а материјал од кога су направљени може бити разних боја и лако се уклопити у остатак дворишта.

Мале површине дворишта требало би уредити тако да дају осећај топлине и већег простора, а код великих површина треба пазити да не изгледају празно и досадно.

Идеално место за одмор

Креирање једног мирног и лепог издвојеног кутка употпуниће ваш екстеријер. Код одабира материјала и намештаја, будите креативни и једноставни. Ако планирате да ваше двориште употпуните травом, дрвећем и биљкама, имајте на уму да они захтевају доста неге и одржавања, како би све то изгледало пријатно, уредно и умирујуће. Трава лепо изгледа ако је квалитетна и уредно подшишана, четинарско дрвеће или жива ограда смањују утицај буке у околини, а цвеће и саксије дају посебну ноту топлине вашем простору.

Сет столица и стола помоћи ће вам да овај простор искористите за дружење са породицом и пријатељима, а може бити и идеално место за уживање уз кафу и добру књигу.

Материјал и текстуре

Одабир материјала помоћи ће вам да направите савршен баланс између трајности материјала и естетике. Ако више нагињете ка модерном стилу, ваш избор ће се огледати у једноставности линија и текстура, помало индустријског стила, са доста метала. Ако сте пак љубитељ рустичног стила, свакако ћете се определити за материјале као што су камен и дрво.

За декоративни камен можемо рећи да спаја стару у модерну архитектуру, тако да су стазе од камена један врло атрактиван, функционалан и упечатљив детаљ у вашем дворишту а може се употпунити са дрвеним детаљима и дати тако потпуну слику једног хармоничног и топлог дома.

Декоративни детаљи у вашем дворишту

Када је ваше идејно решење готово и када сте завршили са грубим радовима, можете прећи на одабир детаља који имају значајну улогу у стварању вашег јединственог укуса. Оно на шта треба обратити пажњу је то да декоративни елементи уједно буду и функционални. Неки од данас популарних декоративних детаља за ваше двориште су бетонске чесме, које имају више намена, затим бетонске жардињере, јер се тешко оштећују и дуго трају.

Још један од све чешћих детаља за уређење и декорацију дворишта је камен облутак и декоративни малч. Облутак је изузетно уочљив детаљ, и зато се често користи за декорацију дворишта али и саксија и жардињера.

Једна од најлуксузнијих идеја за уређење дворишта је свакако изградња или убацивање базена.  Оно на шта треба обратити пажњу је да се одабере осунчани део дворишта, да је удаљен од дрвећа и да буде окружен каменом, шљунком или дрветом у зависности од ваших преференција. Ако на све то додате саксије са палмама, имаћете осећај као да сте у некој егзотичној земљи.

Никако немојте заборавити на ваше љубимце, па смислите неки добар кутак у који ћете их сместити. Пространа дрвене кућица на травнатој површини биће прави погодак. Куповина кућица за љубимце није лак избор, али идеје и више савета можете пронаћи овде.

Међутим, некада због одређених околности, кућу коју уређујемо имамо намеру да продамо или да је издајемо, што је врло честа појава у свету и код нас јер се тиме повећава вредност саме некретнине а и људима се у самом старту предочава атмосфера једног топлом дома у коме могу себе да замисле.