Како да стан буде функционалан?

0
функционалан-стан
Pexels.com

Све је једноставније када имате довољно велики стан. Али шта када је мали стан а сваки члан домаћинства жели већи комфор?
За значајан број случајева постоји решење а оно се своди на повећање функционалности стана кроз примену правих идеја у уређењу простора.
Некада је довољно извршити само мале промене па да се добије простор у којем треба да живи неколико особа без икаквих проблема. Ипак, ако већ можете да бирате, размишљате унапред шта све можете урадити са станом кога тек купујете, који је завршен или у фазу изградње.

Како да стан буде функционалан? На шта треба обратити пажњу при куповини, а на шта при уређењу?

Ово су неки од савета који могу помоћи, а о којима се ретко размишља све док се не проведе неки период у простору и не увиде недостаци. Не дозволите тако нешто, пратите наше препоруке и изаберите најбоље за себе и своју породицу.

Приликом куповине стана треба обратити пажњу на његову структуру

У главном се гледа квадратура, локација, број просторија, али се ређе обрати пажња на то колико је могуће имати квалитетан живот унутар стамбене јединице.

Прво обратите пажњу на распоред просторија, да ли су квадратног облика, на коју страну света гледају, какав поглед имају и колико је светлости у просторији… Ово су ставке које нећете моћи да мењате и треба да будете задовољни са оним што добијате.
Светлост у просторији се може побољшати ако се ставе врата са светларником или да су под већом површином стакла тако да су могуће извршити измене једино у унутрашњости стана.
У свакој просторији погледајте колико има слободних зидова. Ако на зиду постоји прозор, врата, нека преграда или стуб, то је зид који неће бити погодан за смештање ормана, кревета или полица и није слободан.

Површина собе нема пуно везе са тим па ће стан који има добру структуру бити бољи иако је мањи па је ово ставка која је јако важна за доношење одлука. Свакако да је један зид заузет прозором, а један вратима, али погледајте колико имате слободног простора уз њих и да ли је то довољно за кревет, орман и евентуално сто.
Ако је структура стана таква да још при првом разгледању видите проблеме, можда је боље наставити са потрагом и пронаћи адекватнију структуру.

Трикови и цаке при уређењу стана за бољу функционалност

Функционалност стана подразумева да је он тако уређен да се у њему живи комотно, са довољно простора, а да он опет садржи све што је потребно за удобан живот.
Сваку собу прво испланирајте и замислите шта треба да има. Ставите на папир димензије и направите груб цртеж па ћете видети да ли је то све заиста и неопходно да постоји у једном простору.

Прво, одлучите шта је од намештаја неопходно па онда бирајте моделе. Можда волите гломазне моделе, али то није увек добар избор, нарочито ако су просторије скучене па нека сви комади за седење буду минималистички и вишефункционални.
То значи да је можда боље одабрати угаону гарнитуру на расклапање него тросед, двосед и фотељу. Трпезаријски сто може бити за четворо, али са опцијом развлачења, а у собама сваки кревет да има и фиоке за ствари.

Уз све то и ормани са клизним вратима, дубоким полицама и места за вешалице су прави избор чак и за гарсоњере као најмање површине. Овде треба поменути и собна врата која могу бити клизна ако то може да помогне, са више или мање стакла па да суседни простори буду светлији… то су добре препоруке за велику уштеду простора.

Кухиња је још један изазов јер су оне у становима мале и немају пуно простора. Најбоље је да вам стручна фирма пројектује и уради кухињу по мери јер се тако она савршено уклапа у расположиви простор. Уз то, приликом опремања, бирајте мултифункционалне судове јер мале кухиње не примају пуно садржаја.
Сви ми имамо шерпе и лонце које не користимо или их употребљавамо ретко.

Приликом набавке нека сваки модел има своју сврху и добру намену. Тако ће се направити довољно места у кухињи.

Као последњи савет у уређењу би био избор боја и дезена за простор. Светли зидови чине просторију већом. Мањи теписи такође чине да је простор визуелно пространији, а завесе са механизмом штеде по један квадратни метар испред сваког прозора па размислите и о томе.

Да би стан био функционалан важно је да у старту буде одабран паметно и мудро. Чак и ако се планира само за издавање, ипак ће постићи бољу цену ако пружа боље услове становања.
Ако вам се структура стана допала онда следи унутрашње уређење које треба да буде такво да обухвати сва намештај који је потребан, а да истовремено то не нарушава квалитет живота. Минималистички комади, и намештај који имају вишенаменску функцију су увек добро дошли и уз остале начине уштеде простора ће одговарати свакој просторији и сваком стану.
Да ли сте некада видели стан који има добру функционалност и који су ваши утисци? Оставите нам коментар након читања текста и тако дајте савете које ми нисмо обухватили.
Пишите нам након читања текста, чекамо ваше коментаре.