Владимир Ристић: Синко, је л’ ти добро? Од јутра до мрака слушаш Тому Здравковића!

0

На отварању 11. ПрофиФест-а у Културном центру Драинац у Блацу, 1.септембра 2022. године приказан документарни филм „То је Тома“.

На самом почетку публици су се обратили Жикица Јовановић, директор фестивала и аутори филма „То је Тома“, режисер Владимир Ристић и продуцент Оливер Пауновић. У име фестивала Жикица Јовановић је ауторима филма и установи Културни центар Драинац уручио захвалнице.

Филм „То је Тома“ је  документарни филм о српском певачу народне музике, композитору и песнику, о човеку који је вечита инспирација многих је завршен.Документарац обилује многим ексклузивним и никад виђеним фотографијама, аудио и видео снимцима из деценијске каријере Томе Здравковића.

Том приликом смо разговарали са режисером филма Владимиром Ристићем.

Како сте одлучили да створите филм о Томи Здравковићу и са којим потешкоћама сте се сусрели док сте снимали?

Сусрео сам се са многим тешкоћама које не могу ни да се замисле. Али о њима нећу причати јер је филм готов. Идеју за филм дао нам је Милош Паовић, уредник програма у Центру за културу и уметност из Алексинца. Пошто је Тома Здравковић рођени Алексинчанин, а било је неко време короне када они нису могли организују те концерте, а опет су неки буџет одвојили за Тому Здравковића. Некако су се коцкице склопиле и овај филм је снимљен за врло кратко време. Имали смо среће да су у исто време у Србији нашли и Томина супруга, Гоца поводом 30 година од његове смрти и обележавања тог помена и велики број његових пријатеља са којима смо разговарали.

Како су текле припреме и само снимање филма?

Припреме су пре свега кренуле  ишчитавањем огромног броја Томиних интервјуја које је он дао за време свог живота. За разлику од филма који је Бјела урадио овај филм је заснован на аутентичним речима које Тома Здравковић изговарао од 1960. до смрти 1991.године у Београду. Цела његова исповедаоница састављена је од различитих сегмената интервјуа које сам ја ишчитавао и причу склапао драматуршки по некој аналогији везаној за његов живот.

Да ли постоји нека анегдота са снимања коју ће те заувек памтити?

Она је везана за саму припрему филма. Ја никада у животу Томину музику нисам слушао. Припремајући се за филм и ишчитавајући интервјуе проводио сам данима и данима слушајући његову музику.

Пошто живим у стану који поред стана мог оца, стар човек који га је познавао лично. Он је после три четири дана како сам то понављао дошао код мене у стан и куцнуо на врата и питао: „Синко, да ли ти је добро?“ „Зашто?“ „Па ти од јутра до мрака слушаш Тому Здравковића и по десет пута понављаш исте песме. Рекох да видим да немаш неки проблем.“

Мислим да могу да кажем да је то било моје упознавање са Томом.

Чули смо да City група снима и докуменатарни филм о нашем легендарном глумцу  Жики Миленковићу, кога млаће генерације памте по улогама у серијама „Врућ ветар“, „Срећни људи“ и „Породично благо“. Шта можете да нам кажете о том филму?

Идеја за овај филм потекла је од тога да је Жика Миленковић рођени Нишлија. Тај филм је скоро готов он се налази у последњој фази постпродукције. Жика Миленковић је био једно дивно створење и кад га овако видите није деловао као неки филмски глумац. Та нека топлина и његова харизма коју носи кроз животну причу је исто феноменална. Ми смо радили причу, он има унука који се зове Жика Миленковић Млађи, који нам је окосница тог породично биографског дела филма о Жики Миленковићу и то ће бити јако занимљиво.

Наша препорука је да сви погледају филм „То је Тома“  јер је он само мали делић велике приче о Томи Здравковићу чији је живот увек велика инспирација за све људе. И у ово сурово време будимо као Тома који је волео људе, јер без људи ми нисмо нико.

Разговарала: Мирјана Ранђеловић