Отворен 11. ПроФиФест

0

11. фестивал кратког филма-ПроФиФест биће одржан од 1.до 3.септембра 2022. године у Блацу и Прокупљу. Филм клуб Прокупље ПроФиФест реализује уз помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије,града Прокупља и Дома културе.

Селектори ПроФиФеста изабрали су филмове који ће се такмичити за једну од награда,Гранд при ПроФиФест-а. Ови филмови су као и претходних година подељени у пет категорија и то кратки играни, анимирани, документарни, експериментални и домаћи филм.

Филмови које можете гледати на ПроФиФест-у

У званичном програму кратког метра на 11. ПроФиФесту нашла су се 33 филма из разних крајева света. Поред 33 филма кратког метра биће приказана и 2 дугометражна филма у категорији”Женски филмски рукописи “. То су филмови: „Призори из живота џукца“ и „Сведочанство“.

Филм „Сведочанство“ је документарни-истраживачки филм, вишестуко награђиване редитељке Бранке Бешевић Гајић. Ово је филм који се базира на стварним релевантним исцјељењима вјерника који посјећују култну светињу манастир Тумане који се налази у голубачкој долини на самој долини истоименог потока, 12 км удаљен од Голупца. Манастир је посвећен Светом архангелу Гаврилу, а његово оснивање везује се за Милоша Обилића. За име манастира везано је неколико предања прослављеног косовског јунака. Милош је рођен у оближњем селу Кобиље, а имао је свој дворац у оближњем селу Двориште.

Филм „Призори из живота џукца“ је документарно-анимирани филм Тање Брзаковић. Филм прати приче паса луталица – џукаца. Ове псе спаја иста судбина – они су рођени без педигреа, без сталног места боравка, без заштитника, нити неког кога би они могли да чувају. Ово их чини слободним, али такође и изложеним милости и немилости људи и природе. Кроз седам епизода, испричаних из визуре паса, сведочимо њиховој борби за опстанак: млада мајка која се бори да сачува своје бебе од зиме и глади; усамљена породица у девастираном индустријском погону након одласка последњег човека; бежање са ланца и покушај да се остане слободан; одбачени бивши борилачки пас који завршава на депонији; „спас“ или „пакао“ у азилу; чекање власника који је премнуо да се „врати“…

Програм 11. ПроФи Фест

1.9.2022.
19h КЦ Блаце – отварање ПроФиФеста – пројекција филма То је Тома
2.9.2022.
10h пројекције филмова – Дом културе Прокупље мала сала
12h Филмска радионица – полазак Црквени парк до Тврђаве на Хисару
19h пројекције филмова Дом културе мала сала (можда спојимо са следећим делом)
20h Женски филмски рукописи (пројекција филма) иза Дома културе
3.9.2022.
12h Трибина Значај и развој кратког филма у Србији – Латинска црква
17h Излет брдо Хисар (Црква св Прокопије, Југ Богданова кула, Тврђава на Хисару)
18h пројекције филмова Дом културе
19:30h Дечија филмска журка и дружење са ПроФиФест магаренцетом испред Дома културе
20h Пројекције најбољих филмова и додела награда Дом културе Прокупље велика сала

Поред приказивања краткометражних филмова циљ фестивала је да укаже на важност постојања једног оваквог фестивала у малом граду и могућност да млади људи боље кроз радионицу и трибину боље упознају и придруже се са својим идејама свету филма и да се наши најмлађи обрадују филмској журци и маграренцету, маскоти ПроФи Феста.

Пише: Мирјана Ранђеловић