Одржане 52. Ратковићеве вечери поезије – Србију представљала књижевница Милица Миленковић

0
Фото: Милица Миленковић, приватна архива

Међународне Ратковићеве вечери поезије одржане су по 52. пут заредом од 3. до 5. септембра у Бијелом Пољу у Црној Гори. У оквиру ове велике песничке манифестације представљен је велики број аутора из Црне Горе и региона, али и иностранства.

Србију је представљала књижевница Милица Миленковић у програмима „Ено га, по мору тече Лим“ и на научном скупу „Нова читања – Савремена књижевност и читалац“.

Eно га, по мору тече Лим

Првог дана међународних сусрета у вечерњим сатима свечано су отворене 52. Ратковићеве вечери поезије. Скуп су отворили директор ЈУ „Ратковићеве вечери поезије“ Кемал Мусић и министарка информисања и медија Владе Црне Горе Маша Влаовић.

ратковићеве-вечери-поезије
Фото: Милица Миленковић, приватна архива

Истичући значај Ратковићевих вечери поезије за културни идентитет земље и региона, као и значај Риста Ратковића за југословенску књижевност, високи функционери предали су реч песницима. Представили су се Тања Бакић, Данило Ломпар и Обрад Нанезић из Црне Горе, Елведин Незировић и Неџад Ибрахимовић из Босне и Херцеговине, Владимир Мартиновски из Северне Македоније и Милица Миленковић из Србије.

Миленковићева је истакла да јој је част што поезију чита у програму који се одржава у дворишту Куће Риста Ратковића, међу својим старијим колегама, са којима данас стоји равноправно у књижевности, а своје је почетке имала управо три године заредом на Ратковићевим вечерима поезије као млада песникиња када су песме читали у градском Парку песника.

„Одрастала сам уз Ратковићеве вечери поезије и тим пре је част и задовољство бити на овом месту вечерас“, додала је наша песникиња. 

Нова читања – Савремена књижевност и читалац

Другог дана Ратковићевих вечери поезије одржан је велики научни скуп, округли сто на којем је говорило петнаест научних радника, уредника и књижевника о положају данашњег читаоца и односу савремене књижевности и читања. Округли сто је водио Драгић Ребрановић. 

Фото: Милица Миленковић, приватна архива

„Често се користи синтагма ново читање на научним скуповима, она је у уској вези са културом сећања и синдромом заборава који је иницирао и нову културу отказивања великих дела и великих имена југословенске књижевности. Треба да поштујемо наше различитости, а све велике књижевнике да чувамо као своје. Неопходно је и васпитање младих читалаца, више пажње посветити њиховој читалачкој писмености како би били способни да препознају уметност, јер једино уметност јесте слобода. На новим генерацијама је да стварају нове књижевности“, поручила је Миленковићева са овог скупа.

Научни радови са округлог стола биће објављени у посебном зборнику.

Низ програма обележило РВП 

Међу занимљивим програмима издвојила се Кафа са писцем на којој су представљени песници Звонко Карановић из Србије и Ахмет Мурат из Турске. Песници су се осврнули на друштвене оквире у којима настаје поезија и у којима се налази књижевност.

Низ других програма обележило је Ратковићеве вечери поезије: представљање песника, добитника прошлогодишњих награда и њихових књига, Неџада Ибрахимовића и Наташе Гудељ, поетски кабаре, књижевне радионице, додела награде Ратковићевих вечери поезије за младе песнике као и додела награде „Ристо Ратковић“ за 2022. годину. Посебна пажња ове године поклоњена је Авду Међедовићу, епском певачу из Бијелог Поља, чија су сабрана дела објављена управо у оквиру издаваштва РВП-а.

Међу младим песницима до 27. година награде су освојили Крсто Гиљен (прва награда), Брахим Кајевић (друга награда) и Амина Хрнчић (трећа награда). 

Најзначајнија награда „Ристо Ратковић“ ове године припала је Велибору Чолићу, песнику рођеном у БиХ који од 1992. живи у Француској где му књиге објављује чувени Gallimardi. У исто време објављује и у Хрватској. Аутор је великог броја песничких књига које су преведене на енглески, немачки, шпански, италијански, бугарски, турски… У својој поезији бави се темом егзила.

Милица Миленковић и Амина Хрнчић, добитница 3. награде Ратковићевих вечери поезије

„Овогодишње Ратковићеве вечери поезије прошле су у духу разговора као основе комуникације. Књижевници су имали прилике да још једанпут буду део стварања балканског културног идентитета, али и да пошаљу заједничку поруку свету. Међународне Ратковићеве вечери поезије одржавају се више од пола века. Није било великог имена у нашој књижевности, а да бар једном није одало почаст песнику Ристу Ратковићу и то у граду где је некада настало Мирослављево јеванђеље, а где данас равноправно канонски стоје Авдо Међедовић, Ћамил Сијарић, Ристо Ратковић, Миодраг Булатовић и Драгомир Брајковић. Бијело Поље је општина у којој домира уметност: књижевна, ликовна, музичка, позоришна. И ове године показали су да одличном организацијом и чувањем сећања на Риста Ратковића достојно настављају једну књижевну традицију. Велико је признање учествовати и представљати своју Србију управо овде, захвална сам и нека им је вечно трајање“, поручила је Милица Миленковић за наш магазин.