Излечите бол у грлу за један дан

0
sick young businesswoman spraying throat at workplace

Бол у грлу један је од најчешћих симптома прехладе и грипа. Сигурни смо да нема особе која није искусила пецкање или свраб у грлу, тешко гутање, али и бол у уху који може бити проузрокован запаљењем грла. Добра вест је да постоје ефикасна решења која брзо уклањају непријатне симптоме упале грла.

Ако се сврставате у особе које грло заболи након шетње по ветровитом дану, требало би код себе увек да имате септолете за грло. Оне су брзо и ефикасно решење које ће ублажити или елиминисати симптоме и ослободити вас непријатног осећаја. Додатни бенефит је и тај што оне садрже супстанце које освежавају дах.

Бол у грлу – узроци

Вируси (грип) или бактерије (стрептокока) су најчешћи узроци запаљења грла. Они се преносе прљавим рукама или директним контактом као што је пољубац. Ако је упала јака, могућа је појава афти – малих плихова који су изузетно болни.

Други узроци бола у грлу могу бити пушење, боравак у задимљеним просторијама, дисање на уста нарочито у периоду зиме.

Како се поставља дијагноза

Дијагностиковање упале грла није компликован процес, али је неопходно сповести га исправно. Некада је потребно урадити брис грла јер је то најсигурнији начин да се утврди да ли је узрок бола бактерија и која. Брис је могуће урадити у било којој лабораторији и резултати су често готови након неколико сати.
Ако су симптоми слабији, брис вероватније неће бити потребан.

Лечење

Ако су симптоми блажи, лечење је врло једноставно. Осим адекватних лекова, потребно је избегавати задимљене просторије и газирана пића.
Као прва помоћ, може вам послужити следеће:

Испирајте грло сланом водом/жалфијом/млаком водом
Пијте доста течности
Једите хладну и мекану храну
Одмарајте се
Избегавајте задимљене просторије
Бол у грлу лек

Ако је бол у грлу изазван бактеријом, потребно је користити антибиотик према упутству које је дао доктор. Обавезно испијте целу терапију, чак и када симптоми прођу.
Ако је узрочник вирус, постоји много начина да ублажите симптоме и о томе говоримо у наставку текста.

Најбоље септолете за грло

Стреплотеле за грло су спас. Оне брзо ублажавају симпотоме и веома су ефикасне, поготово ноћу када су болови интензивнији. Већ након једне лозенге, осетићете побољшање.

Пропоминт еукалиптус лозенге брзо ублажавају симптоме упаљеног грла јер олакшање можете осетити већ након једне таблете. Активан састојак пропомуцил септолета јесте прополис који је познат и као „природан антибиотик“.

Прополис је природна супстанца коју пчеле сакупљају из пупољака и дрвећа која садржи смолу дрвета, етерична уља, воскове и биофлавоноиде. Користи се за код различитих инфекција, за побољшање имуног система и за респираторне инфекције.
Прополис је као лек познат хиљадама година. Стари Грци су га користили за лечење апсцеса (гнојна упала у поткожном ткиву). Асирци су га стављали на ране и туморе како би се борили против инфекције и помогли процесу зарастања.

Спреј за грло

Спреј за грло је посебно погодан децу, јер за разлику од лозенги, нема страха од тога да ће доћи до непријатне ситуације попут гушења.

Portrait of sick girl covering in blanket using throat spray

Пропоминт спреј за децу је формулисан на бази стандардизованог екстракта прополиса, исландског лишаја и N-acetilcisteinа и намењен је очувању здравља слузокоже грла, усне дупље и десни.

Делује тако што смањује вискозност накупљене слузи и олакшава њено излучивање из респираторних оиз респираторних органа. N-acetilcistein се препоручује као додатак терапији вирусних инфекција, синузитиса и других обољења респираторних органа. Потражите у најближој апотеци препарате који ће вас брзо ослободити грлобоље.