Како да користите перлит у вртларству?

0
перлит-лале

Многима је термин перлит непознат, међутим, ако питате оне који се баве баштованством и вртларством, и те како ће знати да вам објасне због чега је перлит важан и како се користи. Распитивали смо се код искусних и сазнали неке појединости о перлиту, па мислимо да их у овом тексту поделимо са вама. 

Перлит је познат и као вулканске кокице

Перлит је производ у гранулама у чијем саставу је природно вулканско стакло, зато је и познат по називу вулканске кокице. Намењен је побољшању квалитета тла, он је нека врста адитива који је одличан додатак тлу, а намена му је да формира чепове у тлу и тако омогући да кисеоник и вода лакше долазе до корена биљака, на тај начин обезбеђује неопходне услове за што бољу вегетацију биљака, посебно у органској производњи која је све више у експанзији, зато што је перлит искључиво природни адитив, додатак земљишту. 

Органски је зато што не садржи ђубриво, не садржи ни хемијске елементе осим оних који су у његовој природној структури, а то је у највећој мери силицијум, па из тих разлога није токсичан и веома је заступљен у органској производњи. У продаји се не може наћи изолован, углавном  се ове вулканске кокице налазе као саставни делови супстрата који се користе за раст биљака. 

Шупљине у перлиту помажу да се ту складиште хранљиве материје и мало влаге која је биљци неопходна, а на овај начин се одваја од прекомерне количине воде која биљци може да штети. 

Предности и могућности перлита у вртларству

Перлит у вртларству има много предности, најважнија његова карактеристика је дренажа земљишта. По систему природне филтрације земљишта, перлит омогућава да вишак воде оде из земљишта и то веома лако, али да, ипак, остане довољно воде да биљка несметано расте, овоме посебно доприносе хранљиве материје из ђубрива и прихрана које се сливају и долазе до шупљина где се, такође, задржавају и тако продужавају дејство прихране.

 Његова битна карактеристика је и да спречава збијање земље, чини земљу растреситијом, па је због тога бољи проток ваздуха, а са друге стране се смањује потреба за окопавањем. Перлит има неутралан ПХ, па не утиче на укупан ПХ смеше за саксије

Како да користите перлит?

Све предности перлита убедиће вас сигурно да треба да га користите, међутим, оно што треба да знате је који перлит да купите и како да га користите. Постоје две врсте перлита, крупнији и ситнији, крупнији има већу способност дренаже земљишта, зато се користи у производњи расада поврћа и цвећа, посебно орхидеја, он не избија на површину супстрата, што је његова предност у односу на овај финији, али и ситнији, који лако избије на површину. Ситнији се користи за квалитетније смеше које треба да обезбеде добру клијавост семена. Перлит се користи тако што се меша са тресетном маховином, тако смањује густину смеше за саксије. 

Перлит је најпотребнији биљкама које се узгајају у контејнерима, али и биљкама које расту у сушним подручјима. У тим случајевими се користи перлит како би се влага задржавала у шупљинама. Где год да користите перлит, пратите упутство на паковањима.