Како природно одржавати ниво шећера у крви

0
ниво-шећера-у-крви-мерење

Стање хроничне хипергликемије јесте шећерна болест коју карактерише поремећај метаболизма, масти, протеина и угљених хидрата. Многи од нас нису ни свесни да повишен шећер у крви може проузроковати разне здравствене проблеме, без обзира да ли смо дијабетичар или не; док сам шећер утиче не органе крвних судова као и на нервни систем.

Симптоме који указују на повишен ниво шећера у крви треба пратити и реаговати на време. 

Како открити повишен ниво шећера у крви 

С обзиром на то да бубрези морају стално да раде како би успели да филтрирају и апсорбују вишак шећера, уколико они не могу да прате тај темпо вишка шећера се излучује путем мокраће. Управо је учестало мокрење један од првих симптома повишеног шећера, те се и јавља повећана потреба за мокрењем. Само чешће мокрење доводи до дехидратације и веће потребе за течношћу, а логично чешћа конзумација воде ће и повећати потребу за мокрењем. 

Такође, уколико примећујете да сте чешће гладни него иначе – могуће је да се управо ради и повишеном шећеру у крви. Разлог за то јесте тај што наше тело претвара храну коју једемо у глукозу, коју ћелије даље могу да користе за енергију. Самим ћелијама је инсулин потребан како би могао да “допреми” глукозу, а чим тело нема довољно инсулина глукоза може доспети у ћелије те смо ми на крају остали без енергије. Управо због ове ситуације се јавља већа глад, па смо и уморнији него иначе. 

Да ли шећер даје енергију 

Сви смо мишљења да шећер даје енергију, али може се догодити и потпуно другачија ствар, да због претераног уринирање постајемо жедни јер бубрези не могу да апсорбују глукозу па и да стварају енергију. Због свега овога, односно без енергије наше тело се умара – те је још један од симптома за већи ниво шећера у крви управо умор, али и замућење вида. 

Наиме, због повишеног нивоа шећера сочива ока могу да натекну, а уколико нам се то догоди долази и до замућења вида. Иако ово стање траје краткотрајно, обавезно је јавити се лекару како би све детаљно проверио. 

Када говоримо о симптомима који указују на ово обољење не треба заборавити ни на сува уста као и губитак килограма. 

Наиме, пошто наше тело користи више течности за мокрење, то даље подразумева и мање воде за остале наше органе и саме потребе нашег тела. Сувоћа уста је узрокована дехидратацијом, док је свраб резултат сувоће коже. 

Такође, пошто наше тело не добија довољно енергије из хране, оно ће само почети да сагорева мириће и масне наслаге како би учинило једну врсту компензације. То даље значи да можете чак и смршати уколико имате уобичајене навике у исхрани, или не мењате ниво физичких активности. 

Како природно лечити шећерну болест 

Лекари ће вам такође рећи да је исхрана примарни лек у одржавању идеалног нивоа шећера у крви. Уколико научите правилно да се храните, лако ћете све то контролисати, а лекове можете избећи уколико редовно користите чај за дијабетес

Обољење као што је дијабетес ни једног пацијента не осуђује на доживотан унос намирница које имају низак садржај угљених хидрата, без трунке шећера и генерално врло ригорозан режим исхране. 

Уколико погледамо рафове у продавницама, храна која се декларише као “идеална за дијабетичаре” је веома скупа, а у последње време се и тешко налази у радњама. Уколико довољно истражите и посветите се исхрани, сигурни смо да можете јести интересантна јела уз помоћ којих ћете држати ниво шећера у крви под контролом. 

Потребно је бити свестан да док једемо намирнице које имају висок садржај скроба или шећера, глукоза у крви нам се повећава великом брзином. Са друге стране здрави људи могу овакву храну и да поднесу, јер њима панкреас аутоматски шаље веће количине инсулина како би сав тај шећер могао лакше да “путује” кроз крвоток на свим местима где је он неопходан за нормално функционисање. 

Управо из овог разлога код дијабетичара остаје висок ниво шећера у крви, па су на пример лекари ранијих година саветовали пацијентима да у потпуности избаце поменуту храну. 

Ипак, наука је последњих година показала и доказала да све зависи од облика и врсте намирница у којима су смештени шећери и угљени хидрати. 

Када говоримо о храни не треба се у потпуности одрећи слаткиша, само их је потребно јести у комбинацији са намирницама које су лако сварљиве, али и да се правилно испланира њихово конзумирање. 

Дакле, кључ је у умерености – јер не треба претеривати.

Уколико уносите неке намирнице у повећаним количинама, а неке у ограниченим и уз редовно коришћење чаја за дијабетес сигурни смо да ће све бити под контролом, док ће ризик од компликлација бити сведен на минимум. 

На пример уз помоћ воћа, поврћа као и још неких влакнастих намирница смањићете могућност да добијете и неку од кардиоваскуларних болести као и одређене врсте канцера; док ће унос млечних производа са минималном количином млечних масти очувати ваше кости и њихову чврстину.