31. КЊИЖЕВНА КОЛОНИЈА СИЋЕВО 2022. – ТЕМЕЉ ПИСАНЕ РЕЧИ И КУЛТУРЕ У РЕГИОНУ

0
Фото: Нишки културни центар

Од 13. до 18. септембра у Сићеву и Нишу одржани су програми 31. Књижевне колоније Сићево 2022. која улази у четврту деценију свог постојања као репрезентативни пример фестивала књижевности у региону и јединствени тип књижевног и културног окупљања на Балкану, о чему су говорили представници НКЦ-а, града Ниша и општине Нишка Бања на отварању колоније.

Учесници овогодишње колоније били су: Ђорђе Деспић из Новог Сада, Марко Томаш из Мостара, Мато Уљаревић из Подгорице, Милица Шпадијер и Владан Кречковић из Београда и Милица Миленковић из Сврљига.

Награда Ramonda Serbica академику Горану Петровићу

На отварању овогодишње Књижевне колоније уручена је награда Ramonda Serbica за животно дело академику Горану Петровићу који је у својој беседи упоредио књижевност са овом ретком биљком и поручио: „Чувајмо се оних који би све да сврстају у приватне хербаријуме или разврстају у наводно општенародну крлетку – башту. Писац јесте и треба да остане ендемска врста, да се изразим језиком ботанике.“ Награду је уручио Дејан Стојиљковић, познати нишки писац.

Фото: Нишки културни центар

Програми у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ и научни скуп у Сићеву

Након вечерњег отварања колоније, наредних дана одржавани су програми у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу као и дружење са ученицима ОШ „Надежда Петровић“ из Сићева и научни скуп у Сићеву. Учесници колоније представили су своја дела и поетике, али и обишли инспиративну Сићевачку клисуру, цркве и манастире у околини, видиковац у селу Градиште, Нишку Бању, као и Ћеле-кулу, Музеј у Нишу, Књижевно-меморијалну поставку, Галерије и Тврђаву.

Фото: Нишки културни центар

У оквиру програма Књижевни селфи, пред многобројном публиком прве вечери представили су се добитници значајних награда у српској књижевности: Ђорђе Деспић, Злата Коцић, Стана Динић Скочајић и Мато Уљаревић, друге вечери о свом раду говорили су Милица Шпадијер, Милица Миленковић и Владан Кречковић, док је треће финалне вечери представљено дело Марка Томаша. Књижевници су говорили о својим мотивима за писање, инспирацији, значају награда, представили су своје књиге и још једном потврдили да нашу књижевну сцену чини богатство различитости, различитих поетика и начина промишљања стварности и света. Гошће програма биле су Гордана Нонин и Јелена Младеновић. Модератори и водитељи програма били су Велибор Петковић и Горан Станковић.

Научни скуп „Балкан без превода“

На научном скупу на тему Балкан без превода учествовали су модератор Далибор Поповић Поп и учесници колоније са Данијелом Костадиновић, професорком са Филозофског факултета у Нишу. Учесници су се усагласили око теме превођења, положаја преводилаца, матерњег језика и његових варијација истакавши на крају да је потребна одговорност друштва и препознавање значаја сталног образовања нових генерација када су у питању писменост, читање, дијалекти и нови балкански језици – како би културни простор могао да прати брзе промене и еволуције у језику, које су данас под утицајем транзиције израженије и захтевније, а све у сврху очувања националног идентитета. Закључци са скупа биће презентовани у престижном часопису Градина.

Ученици ОШ „Надежда Петровић“ имали су прилике да уживо у разговору са писцима и песницима искажу своја интересовања и чују занимљивости из света књижевности. Њихово присуство улепшало је боравак учесницима књижевне колоније у Сићеву.

Награда „Микина чаша“ додељена књижевници Милици Миленковић

Награда „Микина чаша“ која се традиционално додељује на овој манифестацији у знак сећања на оснивача колоније књижевног критичара Михајла Игњатовића, ове године додељена је Милици Миленковић, учеснику домаћину колоније на предлог песника Мата Уљаревића. Награду је уручио Марко Томаш.

Фото: Нишки културни центар

Последњег дана колоније, књижевници су посетили Сићевачку бербу грожђа и тиме дали подршку овом малом туристичком месту које је пре стотину година Надежда Петровић препознала као најлепши део југоистичне Србије.