Лутке – и даље омиљена играчка девојчица

0
devojčica-beba-lutka-kolica
Canva.com

Играчке које деца имају и са којима се играју представљају битни део њиховог одрастања и детињства. Оне чине велики део њиховог времена, и са њима деца успостављају један присан однос. Стога је важно да имају све оно што желе, и да могу да се играју до миле воље јер је то једино што је и битно када су мали. А оно што углавном чини свакодневицу једне мале девојчице су лутке.

Непревазиђена играчка

Играчке као што су лутке заиста представљају непревазиђену занимацију за све девојчице. Са њима су се оне одувек играле, и нема назнаке да ће се то у некој већој мери променити. Лутке су постојале и пре више од стотину година, постојале су и у прошлом веку, а и данас су поново тражене.

Можда је неко помислио да оне више нису “ин”, да више нису у моди, и да их девојчице не траже. Но, то није случај. Оне су и даље присутне у игри иако се чини да су их неке “модерније” ствари потиснуле. Но, лутке су те које су остале ма колико других ствари било у животу једне девојчице.

Зашто их сви толико воле

Оне су и даље популарне јер пружају сате и сате забаве за све клинцезе. Оне су ту са којима се девојчице играју у друштву, о којима брину и које воле, оне су ту због којих се понекада и посвађају са другарицама. Но, оне су те са којима се девојчице и саме могу докле год желе играти, грлити их, пазити на њих, пресвлачити их – једном речју, бринути о њима као о млађем брату или сестри.

Зато су лутке између осталог и значајне јер стварају осећај заједништва и првих одговорности који се развијају у једном малом бићу. Оне се бескрајно воле, и због њих се пати ако им се нешто “догоди”, или ако се не дај боже изгубе. Онда ту настаје права гунгула, и то са правом! Јер лутке представљају важан део живота девојчица, и оне их воле скоро као чланове породице.

Врсте лутки

devojčica-lutka
Canva.com

Као и код свих играчака, и овде постоје разноразне врсте лутки. Ту можемо говорити о поделама ових играчака по узрасту, по моделима, по томе где се и за кога производе, по томе како изгледају као и које све функције могу да имају у данашњем модерном добу. Сада су најтраженије оне најшареније, и оне које девојчицама пружају још нешто осим класичних лутки. Но, то не значи да оне “стандардне” и даље нису у њиховим рукама.

Лутке за пресвлачење

Међу тим стандардним луткама вероватно се издваја један од најкласичнијих модела, такозване “играчке-ћелаве бебе” односно лутке о којима бисмо желели нешто више да кажемо јер је у питању врло једноставан модел који је и дан-данас тражен, и радо се купује. Свој “надимак” су добиле по томе како изгледају јер су ови модели “ћелави”, и могу им се стављати разне капице на главу како би лепше изгледале. Оне личе на праве, мале бебе, и са њима девојчице могу да се играју и играју, да их улепшавају и пресвлаче колико год то желе. Оне су заправо првенствено и направљене у ту сврху, те се и тиме правда њихов врло једноставан дизајн. Одећа која их прати може ићи уз њих, а може се и посебно купити ако то неко жели. Јер, ова лутка је величине бебе од једне године, те се врло лако неке друге крпице за њу могу пронаћи.

Направљене су од гуме и текстила, а израђене су тако да могу да издрже прилчно интензивно коришћење јер су делови добро и квалитетно израђени, па се не распадају при мало већем и чешћем коришћењу. Због тога се много користе и у вртићима, као помоћне играчке уз које могу неке основне ствари на врло лак и једноставан начин да се науче.