Собна врата по мери: зашто су савршена опција за вас и како их наручити?

0
sobna-vrata-po-meri
Pexels.com

Собна врата по мери су управо оно што им и име каже. Потпуно прилагођена, јединствена врата, креирана и направљена с посебном пажњом само за Вас. То су унутрашња врата која нико други неће имати и врата која можете рећи својим пријатељима и породици да сте сами дизајнирали!

На стовариштима и у салонима, наићи ћете на собна врата већ оформљена и спакована за уградњу (што има својих предности), али такође код многих ћете имати могућност креирања потпуно прилагођених собних врата по сопственој мери и жељама.

У овом тексту биће речи о собним вратима по мери, предностима куповине таквих унутрашњих врата и о неким стварима које бисте можда желели да размотрите пре саме куповине.

Изглед собних врата по мери

За почетак, једна од најочигледнијих предности врата по мери је њихов изглед. И сами знате да собна врата немају само функцију раздвајања просторија и обезбеђивања приватности. Данас су то готово уметничка дела, предмет декорације и део ентеријера, који можете са поносом да покажете својим пријатељима, породици и купцима/клијентима.

sobna-vrata-bela
Pexels.com

Собна врата можете изабрати тако да се по боји и текстури уклопе са остатком намештаја, подним облогама, стилом просторија. Уколико негујете класичан и рустичан стил, одабраћете врата која подсећају на пуно дрво, а ако сте присталица модерних и урбаних стилова, бела или сива врата ће се савршено уклопити у ваш дизајн. Могућности за дизајн су готово неограничене. Када правите врата по мери, довољно је да имате слику или визију и то се може остварити.

Величина унутрашњих врата

Велика предност је што можемо сами да изаберемо врата која се уклапају у наш простор. Неке куће или зграде имају јединствене величине отвора врата, па стандардна робна врата можда нису опција за вас. Прилагођена врата  по мери су једина и најбоља опција у том случају, заправо су код нестандардних отвора врата по мери и једино могуће решење.

Ово је добра опција за куће које се граде са високим плафонима и стога користе висока врата у свом дизајну. Врата по мери су за салонске собе и куће са високим плафонима најбоље решење. Мала, стандардна врата би визуелно осиромашила просторију.

Оригиналност код креирања и дизајна

Дизајнирање и креирање собних врата по мери може бити забаван задатак. Провели сте сате и сате на Пинтересту у потрази за јединственим дизајном унутрашњих врата која би се уклопила у естетски изглед вашег дома. Почињете са врстама дрвета, а затим прелазите на дизајн врата. На крају поведите рачуна да квака буде у сагласју са оним што сте испројектовали.

sobna-vrata-po-meri
Pexels.com

Недостаци собних врата по мери

Иако нема много недостатака за одабир унутрашњих врата по мери, постоје неки фактори које би требало да размотрите пре него што одлучите да желите да наставите. Време испоруке и цене могу бити веће од стандардних собних врата, разлог је утрошено време на дизајнирање и сечење врата. Време чекања за унутрашња врата по мери може потрајати до 8 недеља у зависности од дизајна врата и количине, кажу у компанији АЛТИМАX ХАУС д.о.о.

С обзиром на ово време испоруке, изузетно је важно да су мере за унутрашња врата тачне и поуздане. Зато је увек предлог да је најбоље да сарађујете са неким од искусних продајних представника током процеса наручивања врата по мери, како бисте оставили мање простора за грешке.

Да ли су унутрашња врата по мери за вас?

Ако имате жељу за оригиналношћу или волите да утичете значајније на естетику свог дома, уобичајена стандардна собна врата можда нису најбољи избор за вас. У том случају, Ваша најбоља опција би била да одаберете собна врата пои мери,  тако да можете остати у складу са оним што сте у дизајну ентеријера замислили.

Такође, ако имате отворе на вратима који су мимо стандардне величине врата, биће вам потребна унутрашња врата по мери изрезана на прилагођену величину за ваш простор.

 

Ако вам треба било која висина или ширина која је изван стандардних величина, мораћете да поручите унутрашња врата по мери како би се уклопила у утвор.

Процес наручивања унутрашњих врата по мери

  1. Први корак у процесу наручивања унутрашњих врата по мери је разумевање шта желите. Прикупите своје инспиративне слике, дизајн који волите, величину ваших отвора и количину врата која ће вам требати.
  2. Можете почети са одабиром ваших идеалних врата. Али пре него што почнете са израдом, распитајте се о роковима, као и буџету кои вам је потребан да бисте реализовали пројекат.
  3. Што се узимања мера отвора тиче, најбоља опција је да представник продаје одређеног заступника дође сам на лице места и сам узме потребне мере.

Прављење собних врата по мери је одлична опција за оне који воле да јасније утичу на дизајн просторија, као и за оне који имају нестандардне отворе. За све оне који се уклапају у стандардне оквире, одабир собних врата може бити једноставнији процес који обухвата обилазак салона и листање каталога. Видећете и сами – и у једном и у другом случају, избор је готово неограничен.