„ЈЕФИМИЈИН КРУГ“ ОКУПИО СРПСКЕ КЊИЖЕВНИЦЕ

0
jefimijin-krug
Фото: Сања Ђорђевић, Друштво српских књижевница

У издању Друштва српских књижевница појавио се први зборник поетских и прозних радова Јефимијин круг у којем своја дела представљају књижевнице из Србије, али и Црне Горе.

Зборник је приредила Милица Миленковић истичући значај оваквог окупљања ауторки са циљем њиховог оснаживања у креативном стваралаштву, удруживања и узајамне подршке у објављивању дела:

„Свака од ауторки своје дело је преживела много пута, инспирисана оним што је оставило емоцију или мисао жељне да се преточе у реч, у песму, у причу – који су постали део Јефимијиног круга. Назив Јефимијин круг представља нашу везу са прошлошћу и са именом прве српске песникиње Јефимије.“

Женски стилски родослов

Илинка Вуковић, песникиња из Београда, придружује се Миленковићевој називајући зборник женским лирским родословом, својеврсном, оригиналном и модерном антологијом српског женског песништва и кратке поетске прозе:

„Зашто антологија, а не зборник? Зато што је књижевно-критички, језички, естетски, тематски, стилски, засновано на богатој народној и духовној основи, храбро и оригинално одабрано 23 ауторки. Колико су оне на путу Јефимијиног књижевног стваралаштва открива се тек пошто се књига прочитава и пошто вас дах мудрости и лепоте оплемени и улије радост да ми имамо женски стилски родослов, који није довољно негован и признат.“

„Јефимијин круг“ као светионик женама које пишу

Маја Радовановић, песникиња и наставница из Бољевца, истиче симболику оваквог окупљања књижевница:

„Када се на једном месту нађе 23 жена које воле, пишу, маштају и смеју да свету покажу лепоту и снагу свог гласа са жељом да оснаже жене у српској књижевности, добијамо круг од најнежнијих стихова и редова – Јефимијин круг који ће бити светионик женама које слободно пишу и не стрепе пред снагом речи.“

Тематска и мотивска разноврсност у „Јефимијином кругу“

„Јефимијин круг“ састављен је из тематски и мотивски различитих песничких и прозних остварења ауторки чија се оригиналност огледа у начину на који пишу, стилској разноврсности и разликама у стиху, идејама и мотивацији.

„С поносом могу да кажем да ми је велика част и задовољство што сам имала прилику да дам свој допринос Јефимијином кругу у виду писане речи. Овај зборник који окупља даровите жене може вам пружити топлину која произилази из оплемењујућих, враголастих и надасве мудрих стихова и дубокоумних, духовних и врло поучних прича. Такође, може пробудити емоције које можда дуго спавају у вама. Изнад свега, може пробудити вас.“, с поносом описује зборник Сања Ђорђевић чије су се приче нашле у њему. 

У Јефимијином кругу можете прочитати песме и приче: Илинке Вуковић, Душице Ивановић, Милице Стевић, Гордане Илић, Наде Хаџи Перић, Руже Стојаковић, Љиље Анђелковић, Жељке Аврић, Зорице Бабурски, Вере Радосављевић, Љиљане Павловић Ћирић, Сање Петровић, Јоване Симић, Јелене Живковић, Наташе Димитријевић, Сање Ђорђевић, Маје Радовановић, Марине Матић, Марије Крсмановић, Милице Радованчев, Бојане Радовановић, Василисе Илинчић и Јане Павловић.