Путник у Прокупљу – Епигенија реке Топлице

toplica-vlada-car
Фото: Владан Милутиновић Цар

Топлица је река која протиче Србијом. Извире испод Сувог рудишта, једног од јужних врхова Копаоника и тече до Дољевца, где се улива у Јужну Мораву. Дужина тока Топлице износи око сто тридесет шест километара. Топлица припада црноморском сливу и највећа је притока Јужне Мораве.

Како је настала Топлица?

У току повлачења некадашњег Панонског мора (простор данашње Војводине) један залив пробио се до планина Јастребац и Пасјаче. На насталом утабаном тлу, потекла је Топлица, пре шест стотина хиљада година. Ова река добила је име по низу топлих вода, које извиру из земље, пратећи њен ток.

Природни феномен – епигенија

Река Топлица представља природни феномен, зато што тече узводно и тиме чини епигенију. И то не једном, него два пута! Први пут код брда Хисар, а други пут код Куршумлије. До овог природног феномена, дошло је тако што река није могла да пробије земљиште, како би наставила да тече, већ је морала да промени свој ток. Мештани Прокупља тврде да се узводни ток ове реке најбоље види са брда Хисар.

Топлица – место за риболов

Уколико сте љубитељ речног риболова, Топлица је прави избор за вас! Ова река богата је скобаљем, кленом и сиљком. Риболов није дозвољен док траје мрест, а риболовци истичу да је најбоље место за пецање на један километар удаљености, пре него што се Топлица улива у Јужну Мораву. Топлица није пловна река и купање у њој није препоручљиво.

Топлица – инспирација за уметнике

Ова река била је инспирација за многе уметнике Топличког округа. О њој су многи певачи снимили песме. Неке од познатијих песама су: „Топлицо, крају мој“ коју је испевао Аца Милосављевић, познатији као Аца Цвећар и „Док мирно Топлица шуми“ извођача Радета Вучковића.

Занимљивост – шта је названо у част реци

Многе установе и спортски клубови у Прокупљу и Топличком округу носе назив у част  реке Топлице. Томе сведочи: Народни Музеј Топлице, фудбалски клуб „Топличанин“, рукометни клуб „Топличанин“, тениски клуб „Топличанин“, карате клуб „Топличанин“, шах клуб „Топличанин“, стонотениски клуб „Топличанин“, кошаркашки клуб „Топличанин“, стрељашки клуб „Топличанин“, одбојкашки клуб „Топличанин“ и бокс клуб „Топличанин“.

Уколико вас пут доведе у Топлички округ, искористите прилику да осетите чари реке Топлице. Звук протицања воде и цвркут птица, ослободиће вас стреса који наноси свакодневница.

Серијал „Путник у Прокупљу“ намењен је свим туристима, како би им помогао да што лакше упознају знаменитости града Прокупља.