Пусти ме да будем срећна – млади и проблеми зависности

0
Фото: Арете

Издавачка кућа Арете објавила је још једну књигу са изузетно важном темом – како се изборити са проблемима зависности у адолесценцији. У питању је књига за младе немачке списатељице Јане Фреј „Пусти ме да будем срећна“, са интригантним поднасловом: „На крилима кристал мета“.

Ова књига је део Аретеове едиције Скок из коже која се бави одрастањем у женском телу и проблемима младих девојака.

Роман Јане Фреј уводи читаоце у осетљив и хаотичан свет шеснаестогодишњака и упознаје га са мрачном страном адолесценције: зависност од дроге, вршњачко насиље, неразумевање у породици и неслагање са околином. Ту је и свеприсутна тема адолесценције – потрага за идентитетом, у коју ће ове две младе девојке кренути на тежи начин – кроз експериментисање са дрогом.

Фото: Арете

Јунакиње овог романа, Лиза и Лела су најбоље пријатељице – нераздвојне још од малих ногу. Али њихово пријатељство је крхкије него што мисле. Након једног покушаја дрогирања кристал метом, удаљавају се једна од друге. Лела наставља да се дрогира, мора да буде хај како не би очајавала над својим животом. Лиза, насупрот томе, успева да се одупре и проналази своју прву љубав.

Стил којим је написан роман пријемчиве је за младе читаоце и адолесценте, али и за одрасле који желе да читају о овој важној теми. Сваки одломак почиње цитатом Лизе или Леле који представља исечак иу најважније сцене која ће се у том поглављу десити. На овај начин, ауторка је остварила своју намеру да роман делује живо и сценично и истовремено подсећа на дневник неснађене тинејџерке.

Лела је и даље зурила у своју отворену свеску из етике. А онда се покренула и почела да пише. Што пре почне, пре ће завршити.

Ја сам Лела фон Пулдорф, написала је као увод. Иако је то било трућање, јер ће господин Енеман, њен наставник етике, то шватити чим узме у руке њену свеску.

Уосталом, писало је на корицама.

Свеједно.

Ја сам ћерка. Унука. Праунука. Пријатељица. Власница пса.

Комшиница. Ученица.

Застала је. Да ли је то довољно? Да? Не? Каква бесмислица.

Политички сам лево. Ах да, ја сам бивша виолинисткиња. Осим тога, изнервирана сам. И досадно ми је. Коначно, власница сампаметног телефона. Љубичасти лак за нокте је мој фетиш.

Да ли се све ово уопште тиче господина Енемана?

Фан сам Џонија Вајсмилера!

Ха-ха, ко још, осим ње, данас зна за њега? Соу вот? Волела је Џонија Вајсмилера. Нарочито његова рамена и линију јагодица.

Фото: Арете

Јана Фреј (1969) је швајцарска списатељица која пише романе за децу и омладину, комбинујући реалност и фикцију. Студирала је књижевност, историју и уметност. Њене књиге за децу и омладину су награђиване бројним престижним књижевним наградама у Швајцарској, Немачкој и свету, од којихје најважнија Немачка књижевна награда за књижевност за младе. Јана Фреј живи у Висбадену са својом породицом.