Шта да радиш када се нађеш У погрешној причи (роман)

0
Фото: Арете

Издавачка кућа Арете објавила је роман словеначке списатељице Цветке Соколов У погрешној причи који говори о једном од најважнијих момената у одрастању сваке девојке – првом сексуалном искуству.

Роман за младе У погрешној причи Цветке Соколов је све осим лагане тинејџерске љубавне приче. Он импресионира снагом осећања и приказом фаталне заљубљености и њених последица.

Манца је шеснаестогодишња девојка чији изабраник није њен вршњак, већ много старији, ожењени мушкарац – њен професор. Да читање буде још интересантније, однос је обостран, физички и психички доживљен, проткан поезијом и музиком. Овом односу придаје се значај праве љубавне приче, не умањујући снагу осећања због тога што се ради о тинејџерској заљубљености.  Управо овакав став помаже тинејџерима да се, читајући овај роман, осете шваћено. У исто време,  читајући овај роман, они уче механизме који ће им помоћи да разликују љубав од заљубљености, да се заштите од особа које желе да их угрозе и да буду пажљиви како бирају своје идоле.

У делу У погрешној причи, Цветка Соколов говори о тешкоц́ама одрастања и откривања света сексуалности. Упркос томе, текст не делује сувопарно, а обиље цитата из поезије и музике даје му додатну динамику.

Шта чека Манцу на горко-слатком путу откривања сопствене сексуалности, сазнаћете ако прочитате роман У погрешној причи Цветке Соколове.

Ухватила ме је паника.

Извините, хтела сам да кажем, али све ово је велика грешка. Заправо бих волела да се са својим дечком још неко време држим за руке и грлим у тами биоскопа. Разумем да за вас, овај, за тебе то није довољно, да сте – си – одрастао мушкарац који има одређена очекивања од жене. Жао ми је што не могу да их испуним и што сам непотребно траћила ваше време…

 Наравно, нисам рекла ништа од тога. Не можеш да се предомислиш кад уђеш с неким у стан, где те води тачно с одређеном намером. Можда с другом из школе, али с одраслим човеком?

Јасно је као дан да ћу пристати на то што жели. Надам се само да ће брзо проћи као и први пут и да ћемо се након тога бар мало држати за руке, грлити се и разговарати. Нигде не жури до сутра ујутру…

Притиснуо је један од прекидача на зиду и гурнуо ме кроз најближа врата, у купатило. Почео је да ме свлачи. Заправо бих се радије још мало љубила…

Фото: Арете

Цветка Соколов је словеначка списатељица за младе, песникиња и универзитетска професорка. Њене приче, песме и прикази редовно се објављују у дечјим часописима од 2003. Написала је неколико сценарија за представе за децу и младе. Њен први омладински роман „Шта не убије“, написан 2013, номинован је за награду „Плава птица“. У романима о проблемима младих, она се фокусира на теме које узбуђују и подстичу на размишљање.