Топ 8 места за роњење на Малдивима

0
роњење-на-малдивима
Pexels.com

Роњење у близини коралних гребена је невероватно бонус искуство за ваш већ савршени боравак на Малдивима. Када се нагледате тиркизног плаветнила и одморите на песковитој плажи, можда ћете пожелети да кренете даље у истраживање подводног света. Ово јединствено подручје у срцу Индијског океана привлачи љубитеље сунца и мора из целог света који желе да открију најбоље коралне гребене.

Међутим, да бисте у потпуности уживали у уметности роњења, морате одабрати право место где ћете бити смештени. Беле пешчане плаже, бистра тиркизна вода, луксузан смештај чине острва првокласним дестинацијама за одмор. Али која су најбоља одмаралишта за роњење на Малдивима? Права одмаралишта за роњење омогућавају вам да откријете другачији свет, праву ризницу природних чуда. Проверите са вашом туристичком агенцијом за далеке дестинације која су одмаралишта у понуди и погледајте нашу листу најбољих гребена на Малдивима. Било да гњурите или дубински роните, Малдиви имају много тога да вам понуде. 

Шта видети под водом?

Не морате нужно да се придружите излету бродом да бисте искусили добро роњење и гњурење. Већина коралних гребена је лако доступна са плаже или пристаништа одмаралишта – обуците своју опрему, спремите се у хладу колибе и уроните у топле воде Малдива да бисте искусили магију која лежи испод површине. А ево шта ћете моћи да видите.

малдиви
Pexels.com

Мале, шарене и блиставе шкампи крију се међу коралима, јата шарених гребенских риба пролазе поред скривајућих мурена и ража. Ако будете имали среће, можда ћете чак приметити и гребенске ајкуле како пливају. Корални гребен је такође дом величанствене хоботнице, једног од радозналијих створења природе.

Које одмаралиште има најбољу понуду роњења? 

На Малдивима има преко 1000 острва, али нису сва подједнако добра за роњење. Ми смо за вас одабрали одмаралишта којима је природа била наклоњена и са којих лако можете да организујете подводно истраживање.

Obly by Atmosphere 

На атолу Северни Мале, Obly by Atmosphere at Helengeli је живописно и освежавајуће модерно алл-инцлусиве одмаралиште са стилским дизајном и опуштеним осећајем острва. Са природним каналима и прекрасним гребеном само неколико метара од острва, ово је право подводно уточиште испуњено спектакуларним коралима и морским животом који укључује ајкуле, јастоге и џиновске морске корњаче. Ово модерно одмаралиште има младалачку атмосферу, са одличним садржајима за спортове на води.

Lily Beach

девојка-рони
Pexels.com

Поново отворен 2009. године као одмаралиште са 5*, Lily Beach је романтично место за породични одмор са алл инцлусиве понудом који укључује храну, пиће и разне активности. Породични садржаји одмаралишта укључују дечји бифе у ресторану, базен и клуб за игре. Активни гости могу уживати у копненим и воденим спортовима, док парови имају много романтичних опција и места за изолацију. Нове виле изнад воде олакшале су роњење – само неколико степеница ниже и кратак нанос до излаза из гребена. Ивица кућног гребена обично се налази 10-20 метара од плаже. Ако нема јаке плиме, рониоци могу плутати преко врхова корала.

Amari Havodda

Amari Havodda је осамљено луксузно одмаралиште идеално лоцирано у јужном делу Малдива, једном од најнетакнутијих архипелага у Индијском океану. Са нетакнутим песком и кристално чистим морем, путници ће овде открити нову перспективу на приватном одмаралишту на плажи. Нуди луксузан смештај, фантастичан кућни гребен, огромну лагуну и прелепе пешчане плаже. Амари Хаводa се налази на атолу Гаафу Дхаалу на 55 минута лета од аеродрома Мале. 

Antantara Kihvan Maldives

Проглашен за најинстаграмскији хотел на свету, боравак у Аnantara Kihvan Mladives Villas  је много више од уживања у луксузу вашег приватног простора. Острво Кихава је у потпуности окружено величанственим кућним гребеном који се сматра најбољим на Малдивима и лако је доступан директно са плаже или чак са степеница идиличних вила изнад воде. Гости могу ићи на роњење без потребе да скачу на чамац.

роњењ-корњача
Pexels.com

Једна од најлепших знаменитости на чувеном кућном гребену Кихавах је Златни зид који се спушта до дубине од 25 метара. На зиду доминирају распрострањене колоније меких корала у више боја, међутим, преовлађујуће златне и жуте варијације дају до знања сваком рониоцу зашто се овај гребен зове Златни зид. Морски живот је прелеп, са великим јатама риба, укључујући смуђеве, корњаче, ајкуле и раже. Са пешчаним дном и чистим морем, прелепа лагуна је идеална за купање и водене спортове. Још један разлог – виле су толико прелепе да се гости само повремено виђају ван њихових луксузних скровишта. 

Dusit Thani 

Смештен на острву Мудхдхоо на атолу Баа, првом и једином UNESCO резервату биосфере на Малдивима, Дусит Тхани заводи госте бисерно белим пешчаним плажама, тиркизним лагунама, бујном вегетацијом и фантастичним кућним гребеном са најбогатијим морским животом на Малдивима. Инспирисана Тајландом, архитектура пружа приватни живот сам са живописном природом која садржи и класичне и модерне стилове. Фантастично гњурење и роњење на кућном гребену су загарантовани – а за оне који нису рониоци – локални биолог одмаралишта је увек при руци да сазнате више о морском животу. 

Huravalhi 

Еколошки иновативно, ново одмаралиште са 5* има највећи подводни ресторан на свету, елегантне виле и прави је земаљски рај. Само 40 минута лета хидроавионом са међународног аеродрома и ево за вас препознатљиве колекције предивно дизајнираних, ексклузивних и изузетно пространих вила преко светлуцавог сафира чисте лагуне – на идеалној локацији, тако да сви гости могу да уживају у погледу на излазак или залазак сунца. У понуди одмаралишта је фантастично роњење на кућном гребену, укључујући ноћно флуоресцентно роњење и екскурзију сноркелинга са морским биологом, и наравно комплетан курс ПАДИ сертификације у образовном ронилачком центру.

Vakkary

роњење-малдиви
Pexels.com

Смештен на атолу Баа, УНЕСЦО-вом резервату биосфере, Ваккару Малдиви је безвременско уточиште дизајнирано за госте који траже скроман луксуз и нежна искуства. Сликовито 30-минутно путовање хидроавионом са међународног аеродрома Мале води вас до овог осамљеног острва на гребену благословеног савршеним погледом на океан, плажама са меким белим песком, јединственим дубоким плавим лагунама и спектакуларном морском биодиверзитетом. Чак 113 прелепо уређених вила изнад воде и на плажи су елегантно дизајниране да поштују околну тропску природу и малдивске чари. 

Baros

Барос је савршено место за одмор који се налази на атолу Северни Мале, само 25 минута вожње глисером од аеродрома Мале. Смештен на прелепом приватном острву са кристално чистом коралном лагуном, Барос је бутик хотел са 5 * звездица на Малдивима који ће надмашити све ваше највише фантазије о „острву снова“. Окружен чистим, топлим водама и снежно белим песком, са шумарцима кокосових палми и мирисним цвећем, овај удобан пејзаж одмаралишта заиста вреди падати у несвест.

Баросов кућни гребен је познат као један од најбољих кућних гребена на Малдивима. Са дужином од 300 метара, корални вртови имају лак приступ. Гребен је спуштен избочинама до дубине од 20 метара, где ћете пронаћи хипнотички свет корала са невероватном разноликошћу живог морског живота. Очекујте да видите ајкуле црног гребена, корњаче и многе врсте риба. У Баросу је посебно популарно флуоресцентно ноћно роњење које нуди поглед на подводни свет у новом светлу.

Готово свака врста активности на води је оно што Малдиве издваја у светској туристичкој понуди, али пре свега то је роњење и истраживање подводног света. Корални гребени који се налазе око сваког острва идеално су место за разноврсни морски живот, укључујући многе угрожене врсте као што су корњаче, китови, ајкуле и манте. Зато на Малдивима очекујте искуство роњења (или гњурења) као ниједно друго и немојте га нипошто пропустити.