Светски дан дијабетеса – у ОШ „Милић Ракић Мирко“

0
светски дан дијабетеса
smart

Радионицом са ученицима у ОШ „Милић Ракић Мирко“, ИО Доње Кординце обележен Светски дан дијабетеса.

Данашњи час није почео по распореду часова. Данас нам је први час одржала Николина. Она се бори са дијабетесом. Она је наш херој. Николина је својим друговима објаснила и приближила како јој почиње сваки дан, шта сме,а шта не сме да користи од хране, како се осећа када јој порасте,а како када падне шећер, које су њене потребе.

Објаснили смо друговима и то да она сасвим нормално може да функционише, само мора неизоставно да прими инсулин.

А шта наставник ученика са дијабетесом треба да зна пронашла сам на интернету.

Када Ваш ђак има дијабетес тип 1, тело не производи инсулин неопходан за метаболизирање шећера у енергију. Деца са дијабетесом тип 1 (Т1Д) морају примати инсулин неколико ињекција дневно или путем инсулинске пумпе ДА БИ ОСТАЛА ЖИВА! Слиједи 10 правила која морате знати о Вашим ђацима са дијабетесом:

  • Инсулинска пумпа није лек. С дијабетесом није лако, макар имали и инсулинску пумпу. Висина шећера у крви може варирати током дана и врло је тешко контролисати дијабетес тип 1. Молимо вас да будете стрпљиви док се ваш ђак покушава носити са високим и ниским вредностима шећера у крви.
  • Ђаци с дијабетесом носе супер-кул апарате који им помажу да преживе. Инсулинске пумпе и континуирани монитори шећера у крви личе на мобилни телефон, некад се и оглашавају звучним сигналима. Не одузимајте деци те уређаје, време им доводите у питање здравља, можда и живот.
  • Некад Ваши ђаци с Т1Д морају јести док су на часу! Они морају уз себе имати бомбоне са глукозом за случај хитности. Када шећер у крви падне, нешто слатко се мора појести ОДМАХ, не чекати да изађе из учионице и сл, дете може изгубити свест од ниског шећера у крви.
  • Ваши ђаци са дијабетесом можда не могу лако говорити и расправљати у инцидентним ситуацијама ако им је шећер висок или низак. Имајте разумевања и будите стрпљиви. Помозите им и заузмите се за њих. Заштитите их!

  • када Вам кажу да „осећају хипогликемију“ (НИЗАК шећер у крви), треба им ВАША ПУНА ПАЖЊА ОДМАХ! Можда им треба и Ваша помоћ. Не остављајте их саме, не шаљите их саме до педагога и сл. Могу изгубити свест. Такође, не могу завршити тест/контролни рад све док не поправи висину шећера у крви.
  • Када је ВИСОК шећер у крви код Вашег ђака са дијабетесом, он/она мора често ићи у тоалет. И то не зато што је дете – то је тако у свакој животној доби! Такође, да би се шећер у крви спустио, потребно је, између осталог, пити пуно воде.
  • Не зовите Ваше ђаке с дијабетесом „дијабетичари“! То је увредљиво. Особа је дефинисана оним што јесте, а не чињеницом да има дијабетес.
  • Ако Вас не слушају добро или следе Ваше инструкције, Ваши ђаци са дијабетесом треба да проверавају висину шећера у крви. Не мислите да је мањак њихове сарадње с Вама тек дрскост – њихова концентрација може бити ослабљена због осцилације шећера у крви. Ако приметите да дете с Т1Д не обраћа пажњу или се понаша чудно, одмах му/јој реците да проверите висину шећера у крви.
  • Хвала Вам што сте стрпљиви с прекидима током наставе. Проверавање висине шећера у крви више пута током дана, прилагођавање дозе инсулина и збрињавање високог или ниског шећера у крви заиста је исцрпљујуће за дете. Ваша сaосећајност током ових „прекида“ и „ометања“ за трајање наставе помоћи ће да се детету олакша боравак у школи, тако да се не осећа као да је на терету разреду.

  • Неким данима висина шећера јако варира. Тада се деца могу грозно осећати. Тај осећај личи на оно што се осећа кад неко има јак грип или кад је под дејством алкохола. Имајте стрпљења и разумевања.

Учитељица Јелена Бабић.