Нови Сад као Европска престоница културе 2022.

0
novi-sad-ulica
Pixabay.com

Нови Сад је један од најлепших градова у нашој земљи који носи епитет Српска Атина. Његове загонетне улице, шармантни кафићи, раскошни тргови, Црква имена Маријиног (коју грешком многи називају катедралом), моћна Петроварадинска трвђава, паркови у којима људи опуштено ћаскају, познате културно-образовне установе (пре свих Матица Српска) и фестивал ЕXIT, чине га местом које сваки Србин, али и странац који дође у Србију, жели да посети.

Отуда и не чуди одлука Европске комисије да му 2016. године додели једну престижну титулу коју дели са литванским Каунасом и луксембуршким Ешом. Шта је добио Нови Сад као Европска престоница културе 2022. године, како се представио и који догађаји су се истакли, сазнаћете у редовима који следе.

Шта је Европска престоница културе и зашто је та титула важна?

Када су пре шест година од Европске комисије стигле лепе вести да ће Нови Сад бити ЕПК за 2022. годину, велики број људи се запитао шта то уопште значи. Наиме, Европска престоница културе је титула која треба да нагласи различитост култура “старог континента”, али са друге стране њихову повезаност и узајамно разумевање. Циљ је да се истакне значај културе за привредни развој друштва у чијем су фокусу знање, иновативност и креативност. Када се неки град прогласи ЕПК, то доводи до унапређења његовог имиџа, као и даљег развоја културе и туризма.

novi-sad-reka
Pixabay.com

Идеја за избор ЕПК потекла је 1985. године од грчке министарке културе Мелине Меркури и њеног француског колеге Жака Ланга. Пројекат је брзо заживео и постао један од најпрестижнијих на европском континенту. До данас, више од 40 градова носило је титулу Европске престонице културе, а последњи у низу су Нови Сад, Каунас и Еш. Треба истаћи да је наш представник један од првих градова ван Европске уније који је понео ово признање.

Како се Нови Сад као Европска престоница културе 2022. године представио својим гостима?

Нови Сад као Европска престоница културе 2022. године представио се под слоганом За нове мостове. У припремном периоду, односно 2019. године, Европска комисија је представила Српску Атину као једну од најуспешнијих ЕПК у фази припреме, док је према глобално популарном порталу Лонелy Планет, Нови Сад у топ три светске туристичке дестинације. Осим тога, победу је однео у конкуренцији за најбољи европски тренд бренд у култури, као и за најуспешнију реализацију пројекта.

И како је због пандемије COVID-19, уместо 2021. календар догађаја пребачен на 2022. тако смо били сведоци бројних културних дешавања у Новом Саду у години која је на измаку. Почевши од 13. јануара, за дочек Нове године по јулијанском календару, већ се наслутило какав нас спектакл чека. Тада су у оквиру пројекта Дочек представљена два календара, односно два рачунања времена кроз визуелну уметност. Симболично за дочек 2023. али према грегоријанском календару, свечано ће бити затворена година у којој је Нови Сад носио престижно признање.

petrovaradin-novi-sad
Pixabay.com

Поред програма Дочек, годину која полако остаје за нама обележили су и програми попут Сеоба, Хероина, Будућности Европе, Дунавског мора, итд. Занимљив је био и Бетовен маратон, када је девет симфонија чувеног композитора изведено у једном дану. Љубитељи природе истичу да су најзадовољнији организацијом фестивала Вила на Фрушкој Гори (Тhe Fairy of Fruška Gora) одржаног у јуну. Уз богат књижевни, филмски, позоришни, музички и дечји програм у ризорту Фрушке терме организовани су занимљиви садржаји за све генерације.

Који су догађаји обележили претходну годину у Новом Саду?

Нови Сад из године у годину постаје све бољи град за живот. Појам изнајмљивање станова Нови Сад куцају у претрази не само будући студенти, већ и велики број младих парова из мањих средина, али и из Београда. Лаган темпо великог града је оно што купује туристе на прву лопту. Али како један град чине људи и догађаји, не можемо а да се не осврнемо на богату понуду манифестација које Нови Сад сврставају у један од најпосећенијих градова Европе.

Претходну годину обележили су, као по обичају, музички фестивал ЕXIT и Фестивал уличних свирача – Градић фест. За четири дана невероватног програма са преко 1000 извођача, кроз капије Петроварадинске тврђаве прошло је више од 200.000 људи. За разлику од Егзита који је стекао светску славу, Градић фест је популарнији међу домаћим туристима. Током три дана фестивала, публика је уживала у свиркама, перформансима и кратким филмовима.

И док су Новосађани и њихови гости уживали у програмима, остаће забележено да је Нови Сад као Европска престоница културе 2022. године оправдао своју титулу. Чак 80 одсто грађана има позитиван став о развоју културне и туристичке понуде у граду, као и о децентрализацији културе. Из тога закључујемо да је Нови сад прави бисер међу градовима Србије и да са правом носи епитет Српске Атине.