Који симптоми су знак да је време за преглед код неуролога?

0
мозак-преглед-неуролог
Pixabay-com

Многи би рекли, ако сте већ помислили на неуролога, онда ништа не чекајте – закажите себи преглед што пре. 

Сам преглед не траје дуго и није ништа специфичан, више се своди на разговор, важно је само да склоните лењост у страну, јер недолажење на рутинске прегледе јесте лењост. 

Лако ћете пронаћи слободно лекара, јер свуда има неуролог. Београд вам нуди безброј опција, било кроз државну праксу, приватне амбуланте, поликлинике или клинике. 

Велики број симптома вам може указати да постоје неки неуролошки поремећаји и да је време да се подвргнете барем рутинском прегледу неуролога. 

Најзаступљенија неуролошка болест и проблем код нас јесте мождани удар. Када се јављате редовно лекару, спроводите рутинске прегледе и проверавате разлог појаве одређених симптома, мождани удар може да се преупреди и да се никада не догоди, због чега правовремено реаговање јесте најважније. Поред њега, ту су мултипла склероза, Алчајмерова и Паркинсонова болест, мигрена, епилепсија и тако даље. 

Који су симптоми за неуролога?

Неуролози су специјалисти за поремећаје централног и периферног нервног система, што одмах каже да је опсег њиховог интересовања широк и да су задужени за праћење бројних симптома и болести. Овде се своде како физички, тако и психички симптоми који указују на неке поремећаје и здравствене проблеме. 

Неретка појава вртоглавица, губљења равнотеже, остајање без свести, проблем са слухом или видом, губљење „тла под ногама“, све су симптоми који су озбиљни и који би требало да вас упуте код неуролога. Поред њих ту су заборавност и деконцентрација, јер се они не смеју увек везивати само за умор, стрес, године и пост ковид. Посебно је важно обратити се лекару када осетите немоћ у рукама, мишићима, када вам се редовно јављају трњење руку, ногу, грчење у телу или неком делу тела. Сваки од ових симптома посебно или неки од њих удружени могу бити окидач да се одређени проблем или болест на време открију. 

Свака слабост и немоћ које се јаве више од два до три пута јесу аларм да се посети лекар. Лако је доћи до броја и заказаног термина, немојте то да вам буде изговор. Ако немате у свом месту, има негде ближе или даље, као што смо већ рекли када је у питању неуролог Београд вам нуди бројне опције, као и сваки већи град, па то користите. 

Како изгледа преглед код неуролога?

Сам преглед траје око пола сата, своди се највише на разговор и кратко на основни неуролошки преглед који подразумева проверу мишића, рефлекса и одређених нерава. Сам разговор са неурологом се заснива на узимању анамнезе. 

Ту је најважније лекару рећи које симптоме тачно осећате, у којим тренуцима, колико вас спутавају у обављању неких свакодневних ствари. Даље ћете саопштити и ако постоји још нека болест која вам је дијагностикована, неки проблем са здрављем, као и терапија, ако постоји нешто што редовно или тренутно пијете.

Целокупан преглед је више пријатан, него нелагодан, осим да стоји чињеница да ипак боравак код лекара тешко да ко може волети.

На основу целокупне добијене слике, неуролог ће вас упутити шта да радите и да ли је потребно урадити одређена снимања како би се успоставила правилна дијагноза. 

У овом случају је добро да се нађете на некој клиници или поликлиници, јер све можете одједном урадити, на једном месту. Увек на интернету проверите које опције имате, укуцате у претраживачу „неуролог Београд“ рецимо и видите где се налази, какве оцене има, али и какве могућности, те тиме себи преглед олакшате додатно. 

Наравно, нису ни сви неуролози исти. Распитајте се и покушајте да сазнате ко су они који су специјализовани за ваш проблем, као и који неуролози пажљиво раде свој посао и посвећују се пацијенту онолико колико је потребно. 

Највише што можете да изгубите јесте мало времена.