Најбољи начини да модернизујете своју кухињу

0
модерна-кухиња
Unsplash.com

Нови трендови дизајнирања простора пружају бескрајне начине да све своје просторије у кући или стану учините уникатним и модерним. Уз неколико једноставних и проверених трикова, можете доћи до савршеног ентеријера, на ком ће вам завидети већина пријатеља!

Уколико сте се некад запитали који су то најбољи начини да модернизујете своју кухињу, у наредним редовима ћемо навести неколико примера који ће вам помоћи у намери да креирате потпуно нов ентеријер.

Планирајте, размишљате и не журите

Било да је ваша кухиња опремљена у рустичном или минималистичком стилу, чињеница је да се често поткраде неки детаљ који није нарочито модеран. Управо због тога процесу дизајнирања нове кухиње треба прићи са посебном пажњом. Немојте почињати радове само због тога што су то учинили ваши пријатељи или сте видели неколико примамљивих слика на интернету. Потрудите се да у овај процес кренете са идејом о креирању вама удобног простора који ће се уклапати у модерне токове и омогућити свакодневно уживање и комфор.

Најбољи начини да модернизујете своју кухињу – решите се старомодних детаља

Модернизација ваше кухиње ће значити лишавање свих традиционалних мотива и материјала који нису интересантни оку посматрача., То могу бити застарели елементи, радне плоче или производи од метала (најчешће старинске славине или ручке фиока и ормарића).

Имајући у виду да различити  дистрибутери константно објављују иновативне материјале, на располагању ће вам бити широк асортиман. Зато се потрудите да одаберете онај материјал који ће бити у духу читаве просторије коју настојите да модернизујете и који ће одговорити свим вашим захтевима. С тим у вези, старо дрво можете замените новим или обрађеним, а метал алуминијумом или челиком.

Замените радне плоче

Како радна плоча заузима централно место у свакој кухињи, неопходно је размотрити који ће се то материјал најбоље уклопити уз нову естетику ентеријера. Разноврност опција на данашњем тржишту је бескрајна, од природног камена до чврстих и минималистичких површина. У зависности од стила и буџета, можете одабрати мермер, гранит, дрво итд. Ипак, подлоге које се по стилу и естетици највише издвајају у последње време јесу кварцне радне плоче, па су уједно и наша највећа препорука.

Размишљајте о бојама

Креативна употреба боја у модерном простору углавном подразумева комбинацију тамних и светлих тонова, попут црно-белог контраста. Међутим, неће бити нимало погрешно уколико се одлучите и за само једну боју. На пример, кухиње у плавим, црним или сивим дезенима и те како знају отворити простор и учинити га знатно већим него што заправо јесте. Дезена је заиста много, тако да треба да се потрудите да их што квалитетније прилагодите свом укусу, али и остатку просторије.

Шаренило зидова употпуните са неколико породичних фотографија или урамљених цитата, а монотоност простора разбијте уз помоћ мало зеленила.

Обезбедите модерне уређаје

Модерна кухиња треба да садржи модерне уређаје, тако да је право време да кажете збогом свим застарелим и бескорисним предметима! Правовремено се решите старих шпорета, великих замрзивача или гломазних пећи, како не би ишли науштрб модернизма. У случају да вам буџет не дозвољава куповину уградних шпорета, фокус можете пребацити на јефтиније опције које се могу адекватно уклопити уз нову, модерну кухињу.

Са друге стране, уколико једноставно морате задржати неке од старијих уређаја, покушајте да их сместите  негде где неће бити нарочито приметни и где неће ометати нормално функционисање и ваше кретење по кухињи.

Функционални елементи су главна одлика модерних кухиња

Када су у питању најбољи начини да модернизујете своју кухињу, функционалност и практичност кухињских елемената је главна одлика свих модерних просторија. Зато старе кухињске ормариће што пре треба заменити елегантним и чистим, а пре свега практичним деловима.

Размислите о замени подних облога

Заробљене у прошлости, традиционалне подне облоге у великој мери могу негативно утицати на нов дизајн кухиње. Знајући да подови захватају велику површину просторије, замена подних облога може значајно утицати на трансформацију простора. Добро размотрите опцију преласка на отпорније и ванвременске материјале, попут пуног дрвета (паркета), камена или плочица. Поред тога што ће трајати дуже, овакве подне облоге ће уједно осавременити ваш дом, а нарочито кухињуску просторију у њему.

Одаберите одговарајући намештај за седење

Кухиња је вероватно најпрометнија просторија вашег дома и као таква заслужује вашу посебну пажњу при уређењу. То је место које окупља читаву породицу и у којем проводите највише времена, претежно у ћаскању и заједничком уживању у оброцима.

Таква атмосфера у модернон простору на својствен начин захтева додавање удобних опција за седење и релаксацију, тако да ће бити потребно набавити адекватан намештај за седење. Било да се одлучите за уобичајене столице, седишта за шанком или трпезаријске фотеље, заменом старог намештаја освежићете просторију и додатно је осавременити.