СНАЖНА НОВОГОДИШЊА ПОРУКА ОДЈЕКНУЛА ИЗ БРЕСТОВЦА

0
марија-лазаревић-брестовац
Фото: Марија Лазаревић, приватна архива

У Дому културе у Брестовцу одржана је промоција књиге „Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза“ Марије Лазаревић, књижевнице из Брестовца, која се у својим књигама бави темама инвалидитета и потребама особа са инвалидитетом.

Лазаревићева има спиналну мишићну дистрофију од детињства, а кроз литературу подучава читаоце најважнијим тајнама људског срца сведочећи да не постоје људи са посебним потребама већ људи којима су потребни посебни услови за живот или кретање. Тако је пре књиге „Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза“ објавила интерактивну књигу „Моја омиљена тетка“, друштвену игру „Дружење са мојом омиљеном тетком“ и одржала низ радионица са децом на тему инвалидитета.

Милица Миленковић, дечак Јован и Ивана Стојковић Јовић
Милица Миленковић, дечак Јован и Ивана Стојковић Јовић

Покренула је акцију „Буди саосећајан“ у којој познате личности преко друштвених мрежа пружају подршку деци са инвалидитетом и чине их видљивијим. Акцију су подржали: Борка Томовић, Виктор Савић, Стефан Тићми, Нишки културни центар и многи други.

Промоција књиге „Дечак и тетка Ем враћају веру у Деда Мраза“

На промоцији књиге окупила су се деца из Брестовца која су у разговору са Милицом Миленковић, рецензентом књиге, дечаком Јованом, јунаком књиге и Иваном Стојковић Јовић, модератором и уредницом културног програма Дома културе, открила како је изгледала експедиција дечака и тетке Ем на Северни пол, Деда Мразово село, Ушату планину, шта раде патуљци и вилењаци, поларне лисице и сове, Аурору Бореалис, али и најважнију поруку од свих у књизи која гласи: „Ко у чуда верује, он чуда ствара, јер чуда станују у нама.“

Марија Лазаревић, Ивана Стојковић Јовић и Милица Миленковић
Марија Лазаревић, Ивана Стојковић Јовић и Милица Миленковић

На крају промоције, деца су на папирићима написала своје жеље и ставила их у посебну новогодишњу чарапу како би је тетка Ем однела Деда Мразу. Своје поруке предали су Марији Лазаревић која их је сачекала испред Дома културе и фотографисала се са њима. 

Марија Лазаревић, ауторка књиге и Милица Миленковић, рецензент
Марија Лазаревић, ауторка књиге и Милица Миленковић, рецензент

Марија Лазаревић је захвалила свима на подршци, рецензентима књиге др Милутину Ђуричковићу са Института за дечју књижевност из Београда, Душану Петровићу, уреднику е-часописа Без лимита са Филозофског факултета у Нишу и Милици Миленковић, наставници српског језика, као и Дому културе у Брестовцу на могућности да њени мали суграђани буду први који ће чути ову интригантну бајку.

Немогућа мисија – пронаћи Деда Мраза

У књизи „Дечак и тетка Ем“ крећу у скоро немогућу мисију: да пронађу Деда Мраза и врате га деци која су почела да сумњају у његово постојање. У томе ће им помоћи Драшко који у својој необичној радионици прави опаку машину од старих инвалидских колица тетке Ем. Та машина може да лети, плови на води, скија на снегу и има много дугмића на дисплеју који ће преко неба одвести наше јунаке право у Лапонију! Овај празнични роман враћа веру у заједништво људи, у чуда, у Деда Мраза и новогодишњу чаролију.

Милица Миленковић, дечак Јован и Ивана Стоковић Јовић са децом
Милица Миленковић, дечак Јован и Ивана Стоковић Јовић са децом

У књизи тетка не жели да изневери свог братанца, дечак не жели да изневери своју сестрицу која чека поклоне, Драшко не жели да изневери другарицу Ем, а Деда Мраз не сме више никада да изневери сву децу света. Тако ова новогодишња експедиција са сваке своје странице подучава и поручује да ништа није немогуће – потребно је само веровати, јер чуда станују у нама!